x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Prof.univ. Nicolae Mărăcine: Epurarea apei uzate este necesară pentru ca aceasta să poată fi folosită ulterior la irigații

Prof.univ. Nicolae Mărăcine: Epurarea apei uzate este necesară pentru ca aceasta să poată fi folosită ulterior la irigații

20 Oct 2022   •   14:10
Prof.univ. Nicolae Mărăcine: Epurarea apei uzate este necesară pentru ca aceasta să poată fi folosită ulterior la irigații
Sursa foto: Sursa: România Inteligentă

Epurarea apei uzate este necesară pentru ca aceasta să poată fi folosită ulterior la irigații, explică prof.univ. Nicolae Mărăcine, specialist în irigații, la Conferinţa "3 soluţii pentru 3 crize - reţeta inteligentă de la Buzău", moderată de Adrian Ursu și organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group.

"Odată cu folosirea acestei ape, intenționăm să facem și o epurare finală a apei pe cale naturală. Pe baza acumulării apei pre epurate în niște bazine destul de mari. Acolo cred că o să folosim și metoda stufizării, care se folosește pe plan mondial. Epurare prin vegetația de baltă, care poate să crească în aceste bazine, după care putem să o aerăm pentru că ultima etapă este oxidarea metalelor grele, a fosforului, a potasiului, asta înseamnă treapta biologică și terțiară la care consumul de energie electrică este foarte mare.

La Buzău avem și niște condiții prielnice pentru acest proiect-pilot având în vedere că avem terenuri ale primăriei imediat în apropiere a stației de epurare, unde putem să construim aceste bazine. Avem un iaz al morilor în jurul căruia s-a construit Buzăul, care poate canaliza această apă spre niște lacuri artificale, pe care intenționăm să le proiectăm, având în vedere perioada de iarnă, în care apa nu se folosește în irigații, și o putem stoca, astfel încât în luna martie sau cel târziu în luna aprilie, să avem un disponibil mare de apă pentru irigarea unor suprafețe imense", detaliază acesta.

Specialistul spune că proiectul-pilot are două etape. 

"Acest proiect-pilot l-am gândit în două etape. Să preluăm apa pre epurată după treapta mecanică, să încercăm să-i facem o epurare naturală prin translatarea din  bazin în bazin, prin conducera ei într-un canal de lungime destul de mare, astfel încât să se aereze și să-i controlăm conținutul de substanțe nutritive pe  care le putem folosi apoi", precizează Nicolae Mărăcine.

Conferința este transmisă live pe site-ul antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN şi Jurnalul.

×
Subiecte în articol: nicolae maracineanu apa uzata irigaţii