"Întotdeauna am militat ca pacienții să aibă acces la sistemul de sănătate, la servicii de sănătate, la medicamente, lucru care ar oferi o calitate a vieții mai bună, speranță de viață mai bună. Și, din punct de vedere al pacientului, cumva să fim la același nivel cu UE.
Din nefericire, accesul pacienților la anumite terapii a fost cumva limitat și e păcat pentru că pleacă medicamentele mai ieftine și rămân cele mai scumpe, sunt și alte costuri pe care nu le vedem și nu le punem în balanță. Pacientul dacă nu are acces la tratament îi crește dizabilitatea și riscul de deces. Lipsa acelor medicamente face ca pacienții să vină în sistemul de sănătate să se interneze perioade foarte lungi, cu costuri mult mai mari, deci practic lipsa unor medicamente ieftine duc la costuri de 10 ori mai mari. Ca să nu mai spunem, din punct de vedere sociale,pentru că automat, o persoană cu dizabilitate va deveni o persoană care va fi dependentă social de anumite venituri, nu va mai fi activ în câmpul muncii, și mai sunt costurile familiei. De multe ori sunt persoane care renunță la job pentru a avea grijă de un pacient, fie în vârstă, fie cu anumite boli cronice. Deci aceste medicamente ieftine care, paradoxal, din punct de vedere al accesului ar trebui să fie cele mai accesibile, duc la costuri mult mai mari", spune acesta.
"De la 1 ianuarie și până astăzi s-au retras 72 de medicamente din România, 20 cu motive de fabricație, restul cu motive comerciale. Dacă punem în balanță câte au intrat în sistemul de sănătate și câte au plecat, acolo vedem pierderile pe care nu am reușit să le recuperăm în ultimii ani, cele 2-3000 de medicamente care au ieșit din piață și cele câteva sute care au intrat în piață.
Aici e marea problemă și e clar că trebuie schimbată această politică și trebuie găsite soluții ca echilibrul în piață să fie în beneficiul tuturor. Pentru că și statul plătește mult mai mult prin neaccesibilitatea acestor medicamente, și pacienții plătesc prin degradarea stării de sănătate.
Trebuie schimbată legislația. Noi am ajuns, din prea multă reglementare, să credem că controlăm piața dar din păcate piața nu o controlăm pentru că accesul românilor la medicamente, și vorbim de peste 3 milioane de pacienți, se face numai prin ANSE, prin autoriații de nevoi speciale. Aducem prin ANSE-uri cu prețuri mult mai mari, pe care nu le putem controla.
Cu cît continuăm să peticim, cu cât accesul va fi și mai îngreunat. Ajungem să fim o piață evitată. Nu avem succes în a atrage producătorii de medicamente și în fază finală va fi afectat doar pacientul", explică președintele COPAC.