Un exemplu de succes pornește de la Primăria Alexandria, acolo unde programul „Tu știi ce mănânci” a devenit un adevărat fenomen care s-a extins la foarte multe școli și grădinițe. Conferința națională „Stil de viață sănătos, investiții în viitor” a abordat aceste teme, ieri, la Centrul de conferințe Antena 3 CNN, The Mark, Clădirea Turn, din București. Pe lângă specialiștii și politicienii invitați, zeci de copii din Alexandria au ajuns la conferință, cu preparate foarte gustoase și sănătoase, așa cum au fost învățați să caute, să aleagă și chiar să prepare.
Medicii cunosc multe cazuri, atât de obezitate infantilă, cât și de anorexie, mai ales la fete. Alimentația echilibrată îi ajută pe copii și pe tineri să aibă un sistem imunitar puternic, să treacă mai ușor peste perioadele stresante ale examenelor și să evite din timp probleme de sănătate pe termen lung.
Cei care se ocupă de educație caută soluții pentru a-i convinge pe copii să aleagă doar alimentare sănătoase. La Alexandria, în județul Teleorman, se derulează două programe inițiate în licee, printre care și cel intitulat „Tu știi ce mănânci?”. Aceste programe au reușit să-i motiveze pe adolescenți.
Alături de elevi și de specialiști în nutriție, în cadrul Conferinței „Stil de viață sănătos, investiții în viitor”, organizată de Antena 3 CNN în parteneriat cu cotidianul național Jurnalul, s-a dezbătut, cu argumente, importanța adoptării educației pentru o viață sănătoasă, încă din copilărie.
La conferință au fost invitați factori de decizie care pot schimba situația alimentației copiilor din România și care au proiecte în derulare, de mai mulți ani, precum Victor Dragusin, primarul Municipiului Alexandria, sau fostul ministru al Educației Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României. De asemenea, Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Nicoleta Pauliuc, senator care a inițiat un proiect de lege privind educația nutrițională, Raluca Costache, Project Manager al Asociației pentru Responsabilitate Socială, Simona Carniciu, doctor în științe medicale și medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, Cristina Voinea, profesor de biologie la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Alexandria.
Au fost prezenți și reprezentanți ai mediului de afaceri care promovează produse sănătoase, precum Octavian Teodorescu, Director SC Servicii Publice Alexandria și Andi Gheța, producător local de miere și cătină, dar și elevi și reprezentanți ai unităților de învățământ.
Ideea a venit de la... piață
„Primele discuții le-am avut pentru acest proiect de educație alimentară atunci când m-am întâlnit cu reprezentanții piețelor, când am remarcat dorința de a promova produsele românești, autohtone, de la țară. Lucrurile acestea trebuie să fie încurajate. Există acum și cadru legal pentru a pune în valoare produsele sănătoase, pe care Teleormanul le are din abundență. Putem genera acțiuni menite să creeze o obișnuință pozitivă. Copiii au luat proiectul mai în glumă, mai în serios, mai în joacă, dar le place din ce în ce mai mult. Au fost și bucătari celebri la Alexandria și au gătit pentru copii”, a explicat Victor Drăguşin, primarul municipiului Alexandria.
În afară de proiectul de succes implementat la Alexandria, există și programe naționale, inițiate de Ministerul Educației, despre care a vorbit fostul ministru Monica Anisie. „Am pornit cu 50 de unități de învățământ, proiect-pilot, pentru a le asigura copiilor o masă sănătoasă pe zi, apoi am extins acest program la 150 de școli. Acum, Ministerul Educației a stabilit prin lege ca peste 1 milion de copii să primească o masă sănătoasă în unitățile de învățământ. La nivelul Sectorului 2 al Capitalei, am inițiat mai multe proiecte care vizează stilul de viață sănătos. De trei ani organizăm, la începutul anului școlar, evenimentul numit „Începem școala sănătos”, prin care o echipă de medici îi ajută pe copii și pe părinții lor să aibă un stil de viață sănătos, prin consultații gratuite, inclusiv pentru părinți și bunici. Împreună cu județul Ilfov, Sectorul 2 desfășoară și alt proiect prin care sunt învățați tinerii cum să mănânce și să facă sport”, a declarat Monica Anisie.
Se va preda o nouă materie la clasă
S-a vorbit și despre nevoia de a se introduce o materie de educație nutrițională în școală. „Copiii supraponderali sunt victimele atacurilor de bullying în școli și sunt victime sigure. Un cetățean din patru este supraponderal în România. Eu cred că e importantă educația și aceste programe prin care îi învățăm pe copii să trăiască sănătos”, a explicat și senatoarea Nicoleta Pauliuc. Aceasta crede că este nevoie și de interdicții sau chiar restricții introduse prin lege, pentru a descuraja consumul de alimente nesănătoase.
Ministrul Natalia Intotero, care se află într-o campanie națională de combatere a adicțiilor, a vorbit despre importanța pe care educația pentru viață sănătoasă o are pentru familii. „Este foarte important să continuăm această activitate împreună. Va fi un eveniment foarte frumos, pe 1 iunie, la Parlamentul României, pe tema stilului de viață sănătos, la care participă foarte multe ONG-uri și sunt așteptați cât mai mulți copii, pentru a învăța ce trebuie să știe despre alimentație”, a spus ministrul Intotero, vorbind și despre materia care va fi predată în școli, pentru reducerea numărului de persoane ce suferă de obezitate în România.
Programele de prevenție sunt esențiale
Asociația Medicală Română a implementat și multe programe de prevenție privind obezitatea, după 1990, dar aceste programe nu au mai fost finanțate, la un moment dat, când situația privind obezitatea nu era la fel de gravă ca astăzi. Medicii și profesorii universitari care fac parte din asociație pot contribui, cu experiența lor, la viitoarele programe de prevenție care ar trebui să fie implementate încă de la grădiniță pentru cât mai mulți copii.
Specialiștii au ajuns la concluzia că diabetul zaharat, hipertensiunea și obezitatea apar la un număr din ce în ce mai mare de români pentru că a lipsit educația pentru o viață sănătoasă, din primii ani de viață. Statisticile medicale arată gravitatea situației, în România, unde 20% din populație suferă de obezitate. Programele și proiectele de educație pentru viață sănătoasă trebuie să fie implementate pentru un număr cât mai mare de persoane, astfel încât situația actuală să poată fi schimbată în cel mai scurt timp.