Pentru a crește gradul de conștientizare, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), în parteneriat cu Antena 3 CNN, a lansat Harta riscurilor din România – un instrument esențial pentru autorități, specialiști și cetățeni, menit să identifice cele mai periculoase zone și soluțiile pentru protejarea locuințelor.
Deși harta evidențiază toate tipurile de riscuri, cutremurele au fost principalul subiect de discuție, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a multor clădiri, în special în București. Însă pericolele nu se opresc aici – inundațiile, alunecările de teren și incendiile completează lista de amenințări care, an de an, produc pagube de milioane de euro.
Asigurările – singura soluție reală pentru protejarea locuințelor
Specialiștii atrag atenția asupra unui adevăr îngrijorător: opt din zece locuințe din România nu sunt asigurate, iar în cazul unui dezastru, proprietarii riscă să rămână fără nicio compensație financiară.
"Asigurările nu pot preveni dezastrele, dar pot preveni un dezastru financiar. În acest moment, deși se fac pași importanți în direcția asigurării mai multor locuințe, opt din zece locuințe din România rămân neprotejate. Haideți să facem o comparație. Vedem că în Ungaria șapte din zece locuințe sunt asigurate, în Polonia, șase din zece locuințe sunt asigurate. Deci clar că trebuie să facem mai mult ca industria de asigurări, ca autorități, primari și așa mai departe, pentru a aduce asigurările mai aproape de români.
Asta mai ales în contextul în care, și s-a discutat astăzi la eveniment, riscurile care ne afectează locuințele devin din ce în ce mai complexe, adică vorbim de o creștere a severităților, deci amploarea lor crește, și a frecvenței, se produc din ce în ce mai des, iar asta se vede în despăgubirile plătite de companiile de asigurări, care în cazul asigurărilor facultative pentru locuințe au crescut cu 25. Adică e vorba de 124 de milioane de lei plătiți sub formă de despăgubiri în primele nouă luni ale anului trecut doar pentru asigurările facultative de locuințe", a declarat Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, subliniind importanța unei asigurări complete.
Așadar, spre comparație, în Ungaria, șapte din zece locuințe sunt asigurate, iar în Polonia, șase din zece. În România, acest procent este alarmant de mic, în ciuda riscurilor evidente.
Statisticile arată că despăgubirile plătite de companiile de asigurări pentru locuințele afectate de dezastre au crescut cu 25% anul trecut, ajungând la 124 de milioane de lei în primele nouă luni.

Specialiștii recomandă o combinație între asigurarea obligatorie și cea facultativă. Asigurarea obligatorie acoperă doar cutremurele, inundațiile și alunecările de teren, în timp ce cea facultativă oferă protecție și împotriva incendiilor, furtunilor, exploziilor și furturilor.
"Când vorbim despre asigurare obligatorie a locuințelor, vorbim despre o cerință legală. Însă pentru o protecție completă avem nevoie și de o asigurare facultativă", a explicat Ciuncan, îndemnând românii să se informeze și să își protejeze investițiile.
Exercițiu major de cutremur în București
Pentru a testa gradul de pregătire al autorităților și al populației, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) va organiza în luna iunie un exercițiu de simulare a unui cutremur major în București și într-o altă localitate din România. Raed Arafat, șeful DSU, avertizează asupra unui risc ascuns: modificările neautorizate în apartamentele din blocurile de locuit, care pot agrava efectele unui seism.
"Cert este că acum suntem mult mai bine pregătiți decât acum 10 ani, dar niciodată nu e suficient. Încă mai avem multe de făcut", a declarat Arafat, punctând că prevenirea rămâne cea mai bună strategie.
Cum putem reduce riscurile?
Asigură-ți locuința – Nu te baza pe noroc! Un cutremur, un incendiu sau o inundație îți pot distruge casa într-o clipă. O asigurare adecvată îți poate salva finanțele și viitorul.
Verifică structura de rezistență a locuinței – Dacă locuiești într-un bloc vechi, află în ce categorie de risc seismic se află și ia măsuri preventive.
Informează-te despre planurile de urgență – Fii pregătit! Asigură-ți un kit de supraviețuire, discută cu familia ta ce trebuie să faceți în caz de dezastru și învață cum să reacționezi corect.
Susține reabilitarea clădirilor vulnerabile – România oferă finanțare 100% nerambursabilă pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Profită de acest sprijin!
Participă la exercițiile de simulare – Antrenează-te pentru a ști cum să reacționezi în caz de urgență.
România rămâne o țară vulnerabilă în fața dezastrelor naturale. Însă, cu măsuri de prevenție, asigurări adecvate și pregătire constantă, ne putem proteja mai bine locuințele și viețile.