x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: "Doar 15.000 de elevi sunt înscriși în învățământul dual. Până în 2029 trebuie să ajungem la peste 300.000 de elevi"

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: "Doar 15.000 de elevi sunt înscriși în învățământul dual. Până în 2029 trebuie să ajungem la peste 300.000 de elevi"

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   12:00
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: "Doar 15.000 de elevi sunt înscriși în învățământul dual. Până în 2029 trebuie să ajungem la peste 300.000 de elevi"

În prezent sunt 15.000 de elevi înscriși în învățământul dual iar ținta este să se ajungă la circa 300.000 de elevi până în 2029, explică Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației, învățământ preuniversitar, la Conferința Națională “Învățăm cu folos, lecții de succes în educație din Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, prin platforma România Inteligentă.

Educația beneficiază de finanțări în valoare de 3,6 miliarde de euro din PNRR. 

"Principala calitate a legilor educației este că costă mult și așa trebuie să se întâmple. Foarte multe măsuri din legile educației costă. Și adoptarea lor trebuie să fie un angajament. Costă pentru că avem foarte multe măsuri - cabinete medicale, asigurarea de consiliere școlară, posibilitatea de a învăța pe grupe mai mici. O simplă  măsură costă foarte mult pentru că îmmulțești cheltuielile cu salarizarea", explică demnitarul.

Învățământul tehnologic se va organiza în sistem dual până în 2029.

"În privința învățământului dual am pus în lege termen 2029 ca întreg învățământul tehnologic din România să se organizeze în  sistem dual. pare un termen foarte îndepărtat dar trebuie să fim realiști și să vedem ce se întâmplă. În ciclul liceal avem aproximativ 600-700.000 de elevi. La învățământul dual sunt 15.000. Învățământul dual, care este un model de succes, reprezintă în momentul de față o excepție. Avem în țară județe care au 2.000 de elevi înscriși în învățământul dual, de exemplu Brașovul, care a fost pionier. Avem și județe în care sunt 10 elevi. De ce? Învățământul dual se organizează exclusiv la inițiativa operatorului economic, nu se poate altfel. Și, evident, și școala este cointeresată și trebuie să se întâlnească la jumătatea distanței de dialog. Termenul de 2029 este chiar ambițios, să ajungi de la 15.000 la jumătate din cei 600-700.000 de elevi de la învățământul licel este o țintă importantă", precizează Sorin Ion.

El a mai precizat că Programul național de reducere a abandonului se derulează acum în 1.409 de  școli

Acesta face un bilanț al proiectelor finanțate din fonduri europene. 

"În legea educației am pus traseu complet pentru învățământ dual, învățământ preuniversitar și superior. Avem apeluri pentru construcțiile de învățământ dual care includ autorități locale, licee, universități, inspectorate școlare. Alocarea financiară este de circa 336-338 de milioane de euro. Avem deja trecute de prima etapă administrativă de evaluare 29 de proiecte. În PNRR scrie că cel puțin 10 astfel de construcții trebuie să se înființeze în România, cu siguranță se vor înființa mai multe. Avem în derulare proiectul de înființare a Smart-lab, laboratoare inteligente, concept nou în România, 1.122 de proiecte admise. S-a dat startul pentru implementare. Avem rețeaua de școli verzi 300.000 mp de unități de învățământ. Alocare financiară 225 de milioane de euro. MIcrobuzele electrice, serviciile completentare de educație timpurie, un concept nou în învățământul preuniversitar din România. Toate acestea costă în plus  față  de ceea ce scrie în legile educației. 

Este importantă, din punct de vedere al pregătirii tinerilor pentru piața muncii, colaborarea între mediul edcuațional, economic, autorități locale. Școala nu se întâmplă doar în școală, este parte a comunității. Gardul școlii nu mai  reprezintă o limită între ce e în interior și ce e afară", conchide secretarul de stat. 

×