x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov: "Fără fonduri europene nu am fi avut niciodată șansa de extindere a rețelelor de apă și canalizare"

Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov: "Fără fonduri europene nu am fi avut niciodată șansa de extindere a rețelelor de apă și canalizare"

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2023   •   08:20
Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov: "Fără fonduri europene nu am fi avut niciodată șansa de extindere a rețelelor de apă și canalizare"

Fondurile europene au un rol hotărâtor în extinderea rețelelor de apă și canalizare, spune Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov, la Conferința Națională “Drumul spre dezvoltare și viață civilizată - extinderea infrastructurii de apă și canalizare în Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului “România Inteligentă”.

În 3 ani s-a ajuns la un grad de implementare a proiectului de apă și canalizare în județul Ilfov de aproape 30%, proiect preluat de la zero în septembrie 2020.

"Procentul va crește considerabil pentru că în momentul de față o componentă importantă a proiectului este reprezentată și de stațiile de apă și de epurare, unde a fost semnat contractul de lucrări. Se lucrează la proiectare și va fi în implementare în scurt timp și această componentă a proiectului. 

Aș vrea să subliniez că la nivelul CJ aprobăm un buget de 430 de milioane de lei anul acesta iar proiectul de apă și canalizare Ilfov este însumat în cuantum de 520 de milioane de euro, deci fără fonduri europene nu am fi avut niciodată această șansă de extindere a rețelelor de apă și canalizare.

Cele 520 de milioane de euro vor fi investite în 23 de localități. Am reușit anul acesta să semnăm și finanțarea pentru cele 3 localități care au aderat ulterior, în cuantum de 100 de milioane de euro.

Prin implementarea acestui proiect rezolvăm o parte din problemele de mediu pentru că ne aflăm într-un cerc vicios, în care este nevoie de rețele de apă și canal, astfel încât cetățenii să se poată racorda la aceste rețele. Din păcate, și în județul Ilfov s-a întâmplat, am funcționat foarte mulți ani cu acele fose septice, care nu sunt neapărat conforme și nu sunt recomandate. Ca să putem să înlocuim aceste fose septice este nevoie de rețele de canalizare", precizează Ștefan Rădulescu.

Pe primul proiect care este în implementare, de 420 de milioane de euro, vor fi rețele extinse de apă de aproximativ 600 km și rețele de canalizare de circa 750 km. Vor beneficia apriximativ 200.000 de locuitori. Însă va fi o provocare conectarea persoanelor vulenrabile deoarece investițiile noi se fac la limita proprietății private pentru că altfel nu este voie să să fie cheltuiți banii, aexplică vicepreședintele CJ Ilfov.

 

×
Subiecte în articol: ilfov apă stefan radulescu