x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Barna Tanczos: Fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate

Barna Tanczos: Fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate

03 Noi 2022   •   15:35
Barna Tanczos: Fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată, trebuie schimbate
Sursa foto: antena3CNN

Fiecare persoană este responsabilă pentru poluarea mediului, astfel încât gospodăriile care au fose septice care nu epurează apa uzată trebuie să le schimbe, avertizează spune Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Conferința Națională “Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Fiecare persoană este responsabilă pentru poluarea naturii. 

"Este extrem de important să înțelegem că suntem răspunzători, ca indivizi, pentru ce eliminăm în natură. Și este inadmisibil, în secolul 21, ca apa uzată să iasă în pârâu, să fie vindajată și ulterior eliminată într-un canal de irigare. Sunt lucruri care se întâmplă, din păcate. În județul Ilfov, de exemplu, anul trecut am avut peste 90 de controale, un milion de lei amenzi aplicate, deci sunt cetățeni care nu respectă legea. Și trebuie obligați să se racordeze la canalizarea existentă. Iar acolo unde nu există canalizare, până la realizarea acesteia trebuie să asigure sisteme individuale adecvate. Dacă acest lucru nu se realizează benevol se va ajunge  la un sistem coercitiv. 

Administrația locală trebuie să realizeze investiția și să aplice la aceste programe, să aducă fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetul UE, și atunci autoritatea locală poate să ofere aceste servicii în mod civilizat. 

Mai există un aspect. Este inadmisibil ca aceste ape să plece direct în emisar. Se întâmplă locații unde ar exista alte alternative și acolo coerciția este singura metodă prin care putem să aducem un comportament corect, civilizat, european în România, în satele și în orașele noastre", arată ministrul.

Totodată, fosele septice mai vechi, care nu epurează apa uzată trebuie schimbate cu un sistem adecvat. Mai mult, demnitarul atrage atenția asupra faptului că au fost construite cartiere întregi fără a exista infrastructura necesară. 

"Fiecare cetățean trebuie să găsească soluția în funcție de localitate, de situația de acolo de a trata apele uzate. Primăria are obligația să realizeze acele investiții dar până la urmă, dacă nu există o canalizare, cetățeanul, gospodăria, familia respectivă, trebuie să asigure un sistem adecvat  de tratare. Fără aceste sisteme, apele vor ajunge contaminate în apele subterane sau supraterane. Dacă este o fosă septică care nu face epurare, doar o filtrare și apa se duce în apele subterane, nu este un sistem adecvat. 

Mai este un aspect, că dezvoltarea haotică în jurul Bucureștiului a generat situații incredibile. Este de nepermis să construim cartiere întregi fără să ai rețelele minime de infrastructură vitală - apă, canal, electricitate, drumuri. Și apoi pot veni blocurile de 20, de 100 de etaje, sau cartierele de lux sau de mai puțin lux.

Dezvoltarea urbanistică presupune o gândire pe termen mediu și lung a tuturor acestor infrastructuri. Ele n-au existat, au apărut prima dată casele, blocurile și soluțiile ad-hoc, improvizate,care astăzi ne dau bătăi uriașe de cap pentru că acele comunități poluează foarte mult prin faptul că sistemele construite acum 10-15 ani, acum 5 ani, nu sunt adecvate", explică demnitarul.

×
Subiecte în articol: Tzancos Barna fose septice