"Aşa cum am spus şi în alte rânduri, Depogaz şi-a propus un plan de investiţii care să urmărească creşterea capacităţii de înmagazinare, creşterea capacităţii de livrare zilnică şi creşterea capacităţii de injecţie. După cum bine ştiţi, astăzi, România dispune de o capacitate de trei miliarde de înmagazinare, 20-22 de milioane de capacitate de injecţie şi 32-33 de capacitate de milioane de capacitate de extracţie la această oră.
Ne-am propus prin programele de investiţii să creştem capacitatea de stocare la 4,2-4,5 miliarde, capacitata de injecţie la 30 de milioane de metrii cubi/zi, iar extracţia să o creştem undeva la 42-45 de milioane normali metrii cubi/zi.
Toate programele noastre de investiţie urmăresc a asigura independenţa energetică şi furnizarea de gaz în condiţii de siguranţă în România cât şi a juca un rol important pentru crearea acelui hub energetic de care vorbim că am putea să îl construim în România, explică acesta.
Un alt proiect vizează creșterea înmagazinării gazelor la depozitul de la Ghercești, dar și majorarea capacității de extracție.
Un al doilea proiect este cel de la Gherceşti în care vom creşte de la 200 la 600 de metrii de cubi de gaze, creşterea va fi şi la extracţie, de la două milioane la cinci milioane, creşterea de la injecţie de la două milioane la cinci milioane.
Specific că acest proiect este în proxima apropiere a conductei BRUA, va fi interconectat cu operatorul Transgaz, care deja a obţinut avizul de construcţie pentru gazoductul Jitaru-Gherceşti astfel încât Gherceştiul va juca un rol esenţial în asigurarea energetică şi flexibilitatea sistemului naţional în aprovizionarea tuturor consumatorilor care ar putea să apară aşa cum spunea şi domnul director general Stelian că se previzionează o creştere a cantităţilor de gaz care vor fi consumate în România.", a mai spus reprezentatul Depogaz.
Termenul de finalizare a proiectelor este sfârșitul anului 2026.
"Orizontul este 2026. La aceasă oră proiectele sunt în curs de dezvoltare. Proiectele nu se fac într-o perioadă scurtă. Ele, pe timp ce facem investiţiile respective, obţinem un aport de creştere de capacitate, dar target-ul este de a atinge în 2026 capacitate de extractie la 42 de milioane, capacitatea totală de stocare, undeva la patru miliarde.
Cele două proiecte majore care sunt acum în derulare este Mirciuleştiul pentru care aşa cum a spus şi domnul ministru am obţinut fondurile europene, un gran tde 38 de milioane de euro, deja echipa mea şi unitatea de proiect se lucrează, suntem într-o permanentă discuţie cu Comisia Europeană. Da, am făcut schimb de toate informaţiile urmând ca în luna aprilie-mai să fiu în situaţia în care să semnez contractul de grant", arată Vasile Cărstea.
Depogaz colaborează cu Transgaz pentru realizarea planurilor.
"După cum bine ştiţi toate proiectele noastre au fost create într-o strânsă şi o permanentă discuţie cu Operatorul Naţional de Transport. Am ţinut cont şi dacă am intrat în programul de dezvoltare al Trangazului, există secţiunea înmagazinare şi multă lume poate se întreabă oare de ce.
Această secţiune trebuie să fie acolo pentrucă trebuie să ţinem cont de dezvoltarea tuturor instalaţiilor, de parametrii de operare a Sistemului Naţional, să folosim plusul de energie pe care poate îl generează sistemul naţional şi, de asemenea, sistemul naţional să poată prelua plusul de energie pe care putem să îl dăm noi", a adăugat directorul general.