x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Vicepreședintele ANRE: Important este ca fiecare consumator să știe ce tip de compensare i se aplică

Vicepreședintele ANRE: Important este ca fiecare consumator să știe ce tip de compensare i se aplică

29 Sep 2022   •   11:26
Vicepreședintele ANRE: Important este ca fiecare consumator să știe ce tip de compensare i se aplică
Sursa foto: antena3

Sunt puține persoane care înțeleg prevederile celor 10 acte normative care au fost aprobate în ultimele 11 luni pentru a reglementa prețurile din energie, însă este important ca fiecare consumator să știe la ce are dreptul, atrage atenția Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, la Conferința Națională “Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică” organizată de Antena 3 CNN, canalul de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Putem să spunem că numărul persoanelor care înțeleg pe deplin prevederile acestor ordonanțe și legi care în ultimele 11 luni, pentru că de la 1 noiembrie 2021, se aplică compensare sau plafonare pentru anumite categorii de consumatori, deci cei care înțeleg pe deplin toate aspectele este relativ restrâns. Sunt și în rândul furnizorilor care au semne de întrebare și au îndoieli în privința modului de aplicare a acestor plafonări, compensări sau altor prevederi din OUG sau legi. Până și în cadrul Autorității avem câteodată dezbateri între noi să avem aceeași înțelegere asupra anumitor lucruri. Și, categoric, masa de consumatori, peste 9 milioane la energie electrică, peste 4 milioane la gaze naturale, care nici nu sunt avizați dar sunt vizați de aceste OUG, au puține șanse să înțeleagă pe deplin", spune oficialul ANRE.

Însă el precizează că important este ca fiecare consumator să știe ce tip de plafonare/compensare i se aplică.

"Important este ca fiecare individ, fiecare companie, fiecare consumator casnic, să știe la ce are dreptul. Să știe care articol din  OUG, care tip de plafonare, care tip de compensare i se aplică. Și aici încerăm să facem față valului de adrese care vin la ANRE, și sunt convins că, cel puțin la fel de multe îmntrbări, petiții, adrese vin și către minister, sunt anumite lucruri unde noi ne putem da cu părerea . În schimb, de exemplu, dacă ne întreabă o fermă,dacă i se aplică sau nu i se aplică, pur și simplu noi nu suntem competenți să răspundem la această întrebare. Putem să răspundem la alte întrebări, și ne străduim să facem acest lucru.

În cele 11 luni, incluzând și luna septembrie 2022, sunt 10 acte normative, Ordonanța 118 care s-a aprobat cu Legea 259. În decembrie 2021, Ordonanța 130 deja a modificat această lege. După aceea în 2022, Ordonanțele 2 și 3, după  care a venit 27, care se aplică de la 1 aprilie, 42 care a corectat niște greșeli, Legea de aprobare a lui 27, Legea 206, Ordonanța 112 vine cu niște modificări la 27, și acum Ordonanța 119. Deci am ajuns la 10 acte normative pentru o perioadă de 11 luni, care toate au venit cu niște modificări", explică Zoltan Nagy-Bege.

Totodată, el explică greșelile de facturare prin faptul că acestea sunt emise de softuri, iar schimbările legislative au făcut dificilă pentru furnizori identificarea plafoanelor pe fiecare client în parte. 

"Este cumplit pentru furnizori. Toți furnizorii au softuri de facturare. Nimeni nu mai facturează manual pentru că nu poți, dacă treci de un anumit număr de clienți nu mai faci față fără un soft d e facturare. Și aceste softuri trebuie adaptate la fiecare caz, că vorbim de un consumator care a avut un consumator mai mic de 100 kW anul trecut, cei care sunt între 100 - 300 kW, cei care trec de 300 kW, cei care trec de 255 kW, IMM-urile, sunt industrie alimentară sau nu sunt industrie alimentară. Din acest punct de  vedere, foarte multe dintre modificările aprobate în Senat vin să simplifice lucrurile. Și eu sunt absolut de acord să avem în textul OUG codurile CAEN concret, cine beneficiază. Pentru că este mai ușor și pentru furnizori să-i identifice cui aplică un plafon sau altul, în cazul firmelor", potrivit vicepreședintelui ANRE.

Tentativele de manipulare a pieței nu vor rămâne neinvestigate. 

"OUG 119 se aplică din septembrie, noi vom vedea primele tranzacții din luna septembrie undeva la sfârșitul lunii octombrie. Atunci este termenul de raportare pentru participanții la piață. Aici trebuie să fac o precizare. Sunt aceste tentative sau chiar acțiuni de manipulare a pieței care, garantez, orice participant la piață nu ne va scăpa. Îi vom idedntifica și îi vom sancționa la momentul în care avem certitudinea că într-adevăr s-au întâmplat asemenea acțiuni. Nu va scăpa nimeni pentru că toate tranzacțiile sunt raportate și nouă, și la ACER, Agenția Europeană de Cooperare a Reglementatorilor în Energie. Toate sunt acolo, sunt analizate de un soft foarte performant și în momentul în care apar tranzacții suspecte, ACER notifică Autoritatea în teritoriul căreia s-au făcut aceste tranzacții să facă o investigație."

Zoltan Nagy atrage atenția asupra speculei practicate de producătorii de energie regenerabilă. 

"Recent, acum o săptămână-două, am comunicat, cu acordul ACER, concret, toate investigațiile pe care le-am finalizat până acum. În jur de 18 investigații. Mai este o categorie. Când se încearcă manipularea pieței. Mai este o categorie care a apărut după  1 aprilie 2022, de fapt după 23 martie, când a apărut în MO Ordonanța 23, care a modificat ușor acea suprataxare a producătorilor de energie electrică, pentru că suprataxarea s-a aplicat încă de la 1 noiembrie, a venit și a recunoscut anumite cheltuieli. Mai ales în rândul producătorilor de regenerabile unii au văzut momentul să încheie acele contracte financiare. Să-și asume acele cheltuieli financiare care erau deduse, și sunt recunoscute în continuare ca cheltuieli eligibile. Din punctul meu de vedere, aceasta este încadrată la speculă. Este speculă, au găsit o breșă în lege, și-au mutat profiturile în altă parte, nu mai plătesc niciun impozit la stat. Nu este ilegal, este imorală dar problema este că acești speculanți acum crează probleme acelor companii serioase care au avut aceste  contracte de hagging, pentru că au fost mai precauți și au făcut aceste contracte înainte de 1 aprilie, sau 23 martie. În acest moment, aceste companii mari, producători de energie regenerabilă serioși, investitori internaționali, ei suferă din cauza acestor speculanți".

 

Puteți urmări aici Conferința integral

×