x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Virgil Popescu: România vrea să devină furnizor de securitate în regiune din punct de vedere energetic

Virgil Popescu: România vrea să devină furnizor de securitate în regiune din punct de vedere energetic

01 Oct 2022   •   07:30
Virgil Popescu: România vrea să devină furnizor de securitate în regiune din punct de vedere energetic

Strategia energetică a României pe termen mediu este să devină furnizor de securitate în regiune, iar pe termen lung accentul se va pune pe energia nucleară și pe cea regenerabilă, spune ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Conferința Națională “Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică” organizată de Antena 3 CNN, canalul de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Investițiile Depogaz sunt de creștere a capacității de stocare la peste 4 miliarde mc, în orizontul de timp 2025/2026. Creșterea extracției de gaze naturale până la 42-45 de milioane mc zilnic, în același orizont de timp. Depogaz a depus deja un proiect mare de modernizare, peste 100 de  milioane de euro, ca proiect de interes comunitar, la Comisia Europeană pentru modernizarea și creșterea capacității de depozitare și extracție a celui mai mare depozit de la Bilciurești, și acolo a avut clar scrisoarea de susținere a Ministerului Energiei și al Fondurilor Europene pentru a putea accesa acești bani.  Din punct de vedere al depozitării și al creșterii capacității, și a deveni independenți energetic, pentru momentul când vom avea 4 miliarde mc în depozit, deci capacitate mare de extracție, nu mai avem probleme cu importul.  Nu cred că este o problemă la nivelul Romgaz, dacă Depogaz își asumă să ia un zăcământ mai puțin economic, din punct de vedere al producției", explică acesta.

Primele extracții de gaze pentru conducta Tusla-Podișor vor avea loc în 2026/2027.

"Transgaz a depus pe Fondul de modernizare pentru a putea fi finanțată conducta Tusla-Podișor. Extragerea acestor gaze va avea loc în 2026/2027. Ne pregătim în paralel cu toată infrastructura ca acele gaze din Marea Neagră să poată fi preluate în sistemul  național. Va fi mai mult decât putem noi consuma. În paralel, gazul îl folosim ca să trecem, până în 2026, de la cărbune pe gazul natural. Chiar dacă avem un phase out  2032, dorim să punem cât mai multe capacități de producție pe gaz a energiei electrice, ca să ajungem și la independența energetică, poate chiar înainte de Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Poate dăm drumul și Iernutului pentru că în sfârșit s-a reușit ca oferta depusă de cei care n-au reușit să o termine să fie conformă și sunt într-o negociere directă, și sper să anunțăm cât mai repede. Sper ca și Iernutul anul viitor să fie gata", detaliază Virgil Popescu. 

Acesta precizează că România vrea să devină furnizor strategic de gaze pe termen mediu.

"Știm exact ce avem de făcut. Ne bazăm pe resursele interne. Asta am comunicat colegilor din Europa dar România dorește să folosească cât mai multe resurse interne și europene. Ne-au tot întrebat de vreți voi gaz. De asta vrem gaz, pentru că avem gaz. Și avem gaz să-l folosim pentru noi, și avem gaz și să vă ajutăm și pe voi, în regiune. Pentru că atâta timp cât scoți gaz mai mult decât îl poți consuma, devii furnizor de securitate. Asta e strategia noastră pe termen mediu",  

În același timp, ministrul Energiei spune că pe termen lung România se bazează pe energia nucleară și pe cea regenerabilă. 

"Iar pe termen lung vorbim de nuclear, Unitatea 3 și 4, reactoarele modulare, gazul ca și combustibil de tranziție, și cât mai multă energie regenerabilă. 

Transelectrica, săptămâna viitoare, 46 de milioane de euro semnate cu Fondul de modernizare pentru creșterea capacității de transport. Iar Transelectrica este implicată în proiectul șanțul marin Azerbaidjan - Grecia - România - Ungaria dar și cablului terestru est-vest, de la Marea Neagră către vest.

Toate hidrocentralele care sunt în stadiul final și blocate sunt prinse în REpowerEU. Dorim să creăm o legislație specială și să finalizăm acele investiții", spune demnitarul. 

 

×