Sâmbătă, 14 octombrie 1989, la ora 9:03, în biroul Elenei Ceauşescu a intrat şeful Cancelariei CC, Silviu Curticeanu. Anunţa, probabil, finalizarea pregătirilor pentru programul complicat al sfârşitului de săptămână.
La ora 9:30 s-a deschis Târgul Internaţional Bucureşti în prezenţa soţilor Ceauşescu. Ziarele şi televiziunea au prezentat in extenso vizita acestora la diverse pavilioane şi primirea "călduroasă" ce li se făcuse. Cum să-ţi închipui dialogul ce se purtase între Ceauşescu şi cei pe onoraţi cu atenţia sa? În memoriile sale, Silviu Curticeanu relatează cum vizitând pavilionul Bulgariei, Ceauşescu l-a apostrat grosolan pe şeful delegaţiei. De 20 de ani, l-ar fi criticat Ceauşescu, voi prezentaţi la târguri aceleaşi obiecte simple pe care le poate face oricine. Critica, în fapt, dependenţa Bulgariei de sovietici şi încercările lui Jivkcov de a-i fi pe plac lui Gorbaciov.
La ora 14:00 cuplul prezidenţial şi-a început vizita de lucru în judeţul Bistriţa Năsăud. A fost ultima vizită a lui Ceauşescu în Transilvania. O vizită combinată, aşa cum obişnuia, între muncă şi destindere (cum îi ziceau distracţiei în acea vreme). După ce-a vizitat "obiectivele" programate şi a cuvântat în faţa unei impresionante mulţimi strânse în oraşul reşedinţă de judeţ, Bistriţa, s-a deplasat şi la Cluj-Napoca. Între cuvântări şi indicaţii şi-a făcut timp de o vânătoare. Câte sute de "organizatori" au ostenit pentru reuşita impecabilă a acestui program nu a rămas în statistici şi raportări.