x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 17 aprilie 1989

17 aprilie 1989

de Lavinia Betea    |    17 Apr 2009   •   00:00

Luni, 17 aprilie 1989 s-au deschis lucrările sesiunii Marii Adunări Naţionale. Elena Ceauşescu a fost prezentă în prima parte a zilei între orele 10:00 şi 11:50, iar după-amiaza de la ora 16:00 la 18:05.



Între cele două prezenţe ale ei în prezidiul sesiunii au fost chemaţi la Cabinetul 2  Bobu (de trei ori!), Nicolcioiu, Olteanu şi Curticeanu.
Din lectura Scînteii ori din faţa tele­vi­­zorului, românii aflau doar că în fo­rul legislativ al României deputaţii aprobă, în unanimitate, noi legi. Şeful Can­cela­riei CC relatează cum crea­tor­ul proiectelor legislative era însuşi Ceauşescu. Decizia sa de a interzice prin lege împrumuturile externe a fost urmată - ca în toate cazurile adop­tării  unei noi legi - de solicitarea unei forme juridice. Forul legislativ al ţării nu avea mai mare importanţă pentru conducătorul României decât o organizaţie de bază din cartier. "În scaunul său din Dealul Patriarhiei - a scris Silviu Curticeanu -, Ceauşescu se plictisea de moarte. Ca să-i treacă mai uşor timpul, organiza diverse şe­dinţe cu miniştrii, primiri ale unor per­sonalităţi străine, ori admira în sală, pe culoare sau în birouri, detalii arhitecturale sau ornamente pentru a le putea «implementa» la Casa Re­pu­blicii."

Uneori însă, vorbitorii îl inspirau şi voia amendamente. Îi cerea şefului Cancelariei să le dea forma juridică adec­vată. Scrise pe-un capăt de hârtie erau apoi pasate de Curticeanu ur­mă­to­rului vorbitor care propunea "democratic" o nouă "iniţiativă legislativă". Se întâmpla însă şi ca Elena Ceauşescu să nu înţeleagă ori să nu fie de acord cu "iniţiativa". "Atunci, în văzul lumii, a povestit Curticeanu, se certau mai întâi ei, apoi mă chemau pe mine, şi tot în văzul lumii mă certau, separat sau împreună". Finalul avea acelaşi sens: ideea secretarului general fu­sese foarte bună; dar expertul în ştiinţe juridice o stricase cu vorbe păsăreşti; ori o alterase cu bună ştiinţă, în scopuri ce-ar fi trebuit "verificate".
Cuvântul "provocare" era unul de bază în vocabularul curent al "To­va­răşei".

×
Subiecte în articol: agenda