x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 18 decembrie 1989

18 decembrie 1989

de Lavinia Betea    |    18 Dec 2009   •   00:00

Liniştit de subalternii direcţi că situaţia Timişoarei e sub control, după ce ţinuse cu o zi înainte o şedinţă CPEx şi o teleconferinţă, luni 18 decembrie 1989, Ceauşescu plecase în Iran. Îi anunţase pe membrii CPEx că pe durata absenţei sale la cârma ţării va fi Elena Ceauşescu, ajutată de Manea Mănescu.

În agenda Cabinetului 2, primele două zile din ultima săptămână de viaţă a Elenei Ceauşescu au fost cele mai încărcate. Pe filele zilei de luni au fost menţionate 20 de primiri şi patru şedinţe în intervalul dintre orele 8:55 şi 20:35. Prim interlocutor i-a fost Constantin Dăscălescu (orele 8:55-9:10). Cât primul-ministru era în cabinetul Elenei Ceauşescu, au intrat Manea Mănescu şi Gheorghe Oprea. Tovarăşa a ţinut apoi, la săliţă, o şedinţă cu Bobu, Mănescu şi Curticeanu (orele 9:15-10:05).

O pauză de două ceasuri. N-a fost, desigur, tăcere. Cei trimişi să facă ordine la Timişoara i-au dat raportul. Mai târziu, unii, precum procurorul general adjunct al RSR Gheorghe Diaconescu, se vor prevala de secretul acestor rapoarte - dus în mormânt de Elena Ceauşescu - şi vor declara că o informaseră corect despre revolta timişorenilor contra lui Ceauşescu. Din amintirile ofi­ţe­ri­lor din dispozitivul ei de protecţie re­iese şi că Elena Ceauşescu vorbise telefonic de mai multe ori şi cu soţul ei în acea zi. Dezinformase însă şi ea. Despre ordinul dat capilor Miliţiei trimişi la Timişoara de a face să dispară cadavrele celor împuşcaţi în noaptea de duminică spre luni nu-i suflase o vorbă secretarului gene­ral. A ei fusese oare ideea aceea ori a cuiva dintre sfetnici? Se putea însă şi să fi fost ea însăşi minţită de trimişii la Timişoara... Căci dacă ei, cel puţin, i s-ar fi spus adevărul despre mulţimea timişorenilor care strigau "Jos Ceauşescu!", s-ar fi ajuns, oare, la "terorişti" şi mascarada de la Târgovişte?! La amiaza zilei, Dăs­că­les­cu a intrat iarăşi la Cabinetul 2 (orele 12:14-12:22). O nouă şedinţă la săliţă cu Bobu, Dăscălescu, Manea Mă­nes­cu şi Curticeanu (orele 12:25-13:05). După o scurtă întrevedere cu Lina Ciobanu (orele 13:11-13:15), pe rând au intrat la Cabinetul 2 Dăs­că­lescu (de două ori), Silviu Curticeanu şi adjunctul secretarului CC cu pro­paganda, Gheorghe Sprinţăroiu.

După altă pauză cu durată mai scurtă de-un ceas (a prânzit ori poate a avut alte convorbiri telefonice), a reţinut-o 40 de minute pe draga ei Poliana Cristescu. O a treia şedinţă - fără men­ţi­o­na­rea participanţilor - a fost între orele 16:45-17:40. Au venit ori au fost chemaţi după aceea, la Cabinetul 2, Decebal Urdea (orele 18:06-18:28), Silviu Curticeanu (orele 18:42-18:50) şi Tudor Postelnicu îm­pre­­ună cu Iulian Vlad (orele 19:05-19:30). Într-o a patra şedinţă presu­pu­nem că Iulian Vlad şi Tudor Postelnicu i-au informat pe cei care păreau a alcătui comitetul de criză: Elena Cea­u­şescu, Bobu, Mănescu şi Curti­cea­nu (orele 19:35-20:10). După acea restrânsă reuniune, Tovarăşa a re­ve­nit în birou împreună cu Vlad şi Pos­tel­nicu (orele 20:12-20:16). Cumna­tul Vasile Bărbulescu, apoi Gheorghe Oprea i-au fost ultimii interlocutori din seara lui 18 decembrie 1989.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu