x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 3 octombrie 1989

3 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    03 Oct 2009   •   00:00

Între orele 8:20-8:50 la Cabinetul 2 au fost primiţi generalul Marin Neagoe, şeful Direcţiei a V-a, Vasile Nicolcioiu şi Constantin Radu.

A urmat prima şi cea mai lungă dintre cele patru şedinţe ale zilei - în sala CPEx, prezidată de Nicolae Ceauşescu, pe tema planului pe luna septembrie (orele 9:00-10:45).

În prima parte a zilei, după şedinţă, la Cabinetul 2 au fost chemaţi Ion Ursu (11:25-11:42) şi Constantin Oltea­nu (orele 11:45-12:55).

După masa de prânz  au trecut, pentru câteva minute, fiecare, Silviu Curticeanu şi Vasile Nicolcioiu.

Apoi au urmat cele trei şedinţe ale după-amiezii. Toate pe tema agriculturii, prezidate de Nicolae Ceauşescu. Prima dintre ele (orele 16:15-16:50) cu o temă generatoare de supoziţii: fa­brici de ulei, zahăr şi dulciuri. Voia Ceauşescu să construiască noi fa­brici? Era nemulţumit de producţia celor existente? Căci uleiul şi zahărul erau în continuare "produse raţionalizate" în consumul populaţiei. Cât despre dulciuri... în comerţ se găseau, "la liber", două-trei sortimente de bomboane-vrac ("bomboane de lapte" şi "bomboane de mentă"), napolitane şi biscuiţi. Să  vezi pe raftul alimetarei ciocolata cu rom - era o "senzaţie tare" a comerţului socialist!

În şedinţa a doua a după-amiezii au fost reuniţi directorii de centrale din ministerele Industriei Alimentare şi Agriculturii (orele 17:10-18:30).

După o pauză de doar cinci minute, a început ultima şedinţă (orele 18:35-18:55). Tema ei depăşeşte imagi­na­ţia oricui şi-ar propune să enumere ga­ma preocupărilor şi intereselor unui şef de stat: problema ambalaje­l­or în industria alimentară! Necu­nos­când criza de alimente din România, l-ai putea crede pe Ceauşescu ne­mul­ţumit de designul şi reclama produselor alimentare. Campania de presă care a urmat arată cu totul altceva: nemulţumiri şi critici pentru "risipa" de lemn, hârtie şi alte materii prime utilizate în ambalarea produselor alimentare pentru transport şi comercializare.

×
Subiecte în articol: agenda