x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

4 mai 1989

de Lavinia Betea    |    04 Mai 2009   •   00:00

Reiese din agenda ţinută la Cabinetul 2 că Elena Ceauşescu a absentat de la birou exact trei zile, atât cât aveau liber şi "oamenii muncii" - duminica de 30 aprilie, 1 şi 2 mai.



Ziua de joi, 4 mai, a continuat, cel puţin în parte, cu discuţii şi teme din ziua precedentă, când fuseseră două şe­din­ţe - una pe tema cifrelor de şcolarizare pentru anul şcolar 1989-1990, cealaltă despre un centru naţional de chimie.

O oră şi jumătate - în prima parte a zilei - în biroul Elenei Ceauşescu s-a discutat în mod cert despre cer­ce­ta­rea ştiinţifică în domeniul chimiei şi producţia în domeniu cu Maria Io­nescu, directorul general al ICECHIM, Ion Ursu şi un anume tov. Manolescu (în dreptul numelui căruia e specificat "chimie"). Chemat în acea zi a fost şi Ion Teoreanu, ministrul Educaţiei şi Învăţământului din 1982.

În galeria ultimilor miniştri ai regimului, Teoreanu se remarca prin longevitatea în funcţie. Absolvent al aceleiaşi facultăţi ca şi Elena Cea­u­şes­cu (Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic Bucureşti), Te­o­reanu avea şi o  specializare în URSS (1959-1960). Era un bun exemplu şi pentru propaganda şantierelor de muncă ale tineretului din anii '80, căci şi el, ministrul, fusese în 1948 vo­luntar pe şantierul de la Bumbeşti Livezeni.

După o carieră ce împletise funcţiile universitare cu "răspunde­rile" po­li­ti­ce, ministrul Teoreanu era din 1985 şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Na­ţi­onal al Ştiinţei şi Învăţământului. Aju­tor de nădejde al Elenei Ceauşescu, preşedintele numitei instituţii!

Primirile din ziua de 4 mai la Cabinetul 2 începuseră însă cu Poliana Cris­tescu (10:20-10:40). A fost chemat apoi Gheorghe Pană, membru CPEx şi vice­pre­şedinte al Consiliului de coordonare a producţiei bunurilor de larg consum, aprovizionării şi prestărilor de servicii către populaţie (10:45-10:55).

Emil Bobu, Constantin Olteanu, Lina Ciobanu şi Silviu Curticeanu au fost ceilalţi invitaţi la Cabinetul 2 în acea zi. Ultimul, Silviu Curticeanu, a intrat la ora 18:25. Şi a ieşit, probabil, după încheierea programului de lucru al şefului de cabinet, căci sfâr­şi­tul vizitei sale nu e consemnat.

×
Subiecte în articol: agenda