x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 9 decembrie 1989

9 decembrie 1989

de Lavinia Betea    |    09 Dec 2009   •   00:00

De la ora 9:00 şi până la 13:30 a ţi­nut sâmbăta scurtă de la Cabinetul 2.

Câteva minute le-a acordat Elena Ceauşescu, pe rând, lui Nicolae Constantin, Ion Stoian şi Vasile Nicolcioiu.

Reper în programul zilei a fost Emil Bobu, reţinut un ceas şi jumătate (ora 9:26-11:00). Un sfert de ceas i-a fost apoi interlocutor ministrul Sănătăţii, Victor Ciobanu (ora 11:00-11:16). Mai rezista sănătatea lui Ceauşescu la atâtea zdruncinături de veşti nep­lă­cu­te, şedinţe şi primiri?! Imposibil de precizat starea lui, de vreme ce s-a interzis doctorilor care-l tratau re­fe­rinţe scrise despre bolile sale. Interzise au fost şi referinţele la Ceauşeşti în transcrierea înregistrărilor făcute de Securitatea ce-i "garda" pe toţi ceilalţi componenţi ai cercului puterii.

Sâmbătă, 9 decembrie, la Cabinetul 2 a fost  primită şi Suzana Gâdea (ora 11:20-11:34). Despre diriguitoarea Cul­tu­rii şi "Educaţiei socialiste", vreme de zece ani (1979-1989), s-au păstrat pu­ţine amintiri. "Suzana Gâdea a de­ve­nit la un moment dat subiect de anecdotă, fiindcă ghinionul a făcut-o să pătrundă neavizată în lumea creatori­lor de ficţiune, a scris predecesorul ei Du­mitru Popescu. Fusese o profesoa­ră de chimie emerită, cu o cultură ştiin­ţifică solidă, de şcoală veche." De-acelaşi leat cu Tovarăşa, deja în 1943 Suzana Gâdea era asistent universitar la Universitatea din Bucu­reşti. Cât ce-au început "epurările" din şco­li şi uni­ver­sităţi, la doar 29 de ani, Su­zănica Gâ­dea promovase în gradul de confe­r­enţiar. Pe-atunci "tovarăşa Lenuţa" se ocupa de copii, fără gând de chimie!

După mai puţin sfertul de ceas cu Su­zana Gâdea, Elena Ceauşescu a petrecut o oră şi zece minute cu Po­lia­na Cristescu (orele 11:35-12:45). Singurul agreat dintre membrii familiei, se­cre­ta­rul CC cu agricultura, Vasile Bă­r­bu­les­cu, s-a văzut şi el, între patru ochi, cu cumnata (orele 12:45-13:05).

Întâlnirea cu Ilie Matei, secretarul cu propaganda, a încheiat ziua.

S-a lucrat însă şi duminica la Cabinetul 2. Între 10:10 şi 13:30, Tovarăşa a discutat, pe rând, cu Constantin Radu, Silviu Curticeanu şi Ilie Matei.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu