x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 9 martie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 9 martie 1989

09 Mar 2009   •   00:00

Ce făcuse prima femeie a ţării de 8 Martie? În vreme ce presa, uniunile de creaţie, capii partidului şi organizaţiilor de masă şi obşteşti omagiaseră femeia României în ipostaza de "om al muncii, tovarăşă de viaţă şi mamă exemplară" în­tru­chipată de Elena Ceauşescu, modelul-ideal "sărbătorise prin muncă".



Venise ceva mai târziu la lucru (10:10), dar plecase abia la 17:45 (însoţită de Poliana Cristescu). Altfel, la Cabinetul 2 fusese "ca la moară" – 18 primiri... şi două şedinţe (vămuire, ţiţei şi centrale nucleare!).  
Joi, 9 martie, a fost, de asemenea, "zi cu probleme". A început-o întâlnindu-se cu fata ei dragă, Poliana (9:00 - 9:33).

Pe parcursul întrevederii cu Emil Bobu (10:08 ş 10:45) l-a chemat şi pe Ion Stoian (ce-l va înlocui cu­rând pe Totu din şefia la Ministerul Afacerilor Externe). Bobu împreu­nă cu Constantin Radu au însoţit-o şi în şedinţa pe probleme de cadre (10:45 - 12:55).

Dificil de repartizat erau func­ţii­le de răspundere în uniunile de crea­ţie şi instituţiile de cultură. Ar­tiş­tii şi scriitorii acumulaseră în timp multe "pete negre" la dosarul de cadre. Din motive "specifice" nu pu­teau fi schimbaţi ca activiştii CC. Secretarul Uniunii Compozitorilor, muzicologul Vasile Tomescu, ajun­se­se la "legături neoficiale în străi­nă­tate". Dosarul lui Radu Beligan era şi mai încărcat: nu doar că ultima soţie era "originară din Belgia", dar "în anul 1946 a intrat în Loja ma­sonică Osiris, iar în 1948 a fost investit maestru în Marea Loja Naţională Română", menţionau cadriştii. În plus, actorul premiat cu titlul de "artist al poporului" era "vizitator" frecvent al Bibliotecii americane din Bucureşti! Despre Titus Popovici, care recompusese cinematografic istoria României după rapoartele lui Ceauşescu, sem­nalau că "faţă de mai multe per­soane a făcut comentarii denigratoare la adresa politicii partidului şi statului nostru". Nici vice­pre­şe­dintele Uniunii Scriitorilor Constantin Chiriţă nu era "sigur" - avea o cumnată stabilită în SUA prin căsătoria cu un ofiţer american. Iar Marin Constantin, dirijorul corului "Madrigal", avea neamuri în Israel.
Greu de ales, căci "propunerile" cu dosar curat... aveau alte hibe.

Şi după masă, Elena Ceauşescu a continuat discuţia despre cadre cu Bobu (15:35 – 15:40).  

A doua şedinţă a zilei (15:55 – 17:00) – despre "apa grea" pentru Centrala atomoelectrică de la Cernavodă. După încheierea şedinţei, i-a chemat pe Silviu Curticeanu şi pe generalul Neagoe.

×
Subiecte în articol: agenda