La 7 aprilie, Comitetul Politic Executiv a hotărât ca la viitoarea plenară a CC să se expună proiectul de sistematizare rurală a României. La 17 aprilie, primul-ministru Constantin Dăscălescu îl elogia pe Ceauşescu pentru meritul de a fi elaborat un astfel de proiect.
"Extravaganta prezentare ar putea fi egalată doar de elogiul făcut la ultima sesiune a Frontului Unit Social Democrat, o organizaţie-umbrelă a PCR, când Nestor (Vornicescu), Mitropolit al Olteniei, a spus că: «În ciuda defăimărilor venite de la cercuri răuvoitoare din străinătate, tradiţional ostile poporului român, noi sprijinim din toată inima prezenta modernizare a comunelor şi a satelor din ţara noastră... Noi susţinem această cale şi prin vorbă şi prin faptă, ştiind că aduce nu numai o modernizare a tuturor aspectelor vieţii, dar şi păstrarea înfăptuirilor trecute în artă şi în arhitectură (inclusiv monumente de artă religioasă) (şi) întreaga noastră moştenire culturală».
Având în vedere că multe biserici au fost deja distruse în urma programului de sistematizare, potrivit unor surse, încă 5.100 sunt ameninţate de actualul val de sistematizare, o astfel de declaraţie din partea unui senior al Bisericii Ortodoxe este un exemplu despre ceea ce The Times din Londra a descris drept «una dintre cele mai ruşinoase exemple de spălare a mâinilor din istoria Ortodoxiei».
Este puţin probabil ca numărul comunelor să se reducă prin alipire, iar nu prin distrugere. Planul pare să fi produs o îngrijorare profundă la ţară. Sătenii sunt supăraţi nu numai din cauza pierderii prestigiului, dar şi din cauză că nu sunt siguri de adevăratele intenţii ale autorităţilor. Oamenii se tem că pasul următor va fi reducerea numărului de sate, răzuindu-le pe cele care au primit ştampila de «neviabile».
Trei reportaje diferite recent primite în Vest prezintă un incident care a avut loc la sfârşitul lui ianuarie în Petrova, o comună din Maramureş care nu are decât un sat. Spre furia locuitorilor, autorităţile din judeţ au hotărât să retragă statutul de comună al Petrovei şi să o alipească de comuna vecină Leordina. Din cauză că Leordina are şi ea tot un singur sat, schimbarea pare a face sens din moment ce s-ar putea reduce din administraţie şi, deci, din cheltuielile publice. Sătenii din Petrova, români, ruteni şi membri ai altor grupuri etnice mai mici au refuzat însă să accepte mutarea. Ei au ripostat la o întâlnire cu prim-secretarul cu probleme de propagandă care a fost trimis de la judeţ să îi convingă. Secretarul cu propaganda a fost bătut şi a trebuit să fie dus la spital, în vreme ce un ofiţer de la Securitate a fost atacat. De asemenea, comunitatea l-a dat jos pe primar, o nativă din sudul Transilvaniei, şi a fost ales pe loc un om din sat pentru a o înlocui. Trupe speciale ale Securităţii au venit de la Sighet, dar nu au intervenit şi, în final, cel care a reuşit să calmeze mulţimea a fost Vasile Bărbuleţ, primul-secretar de la Maramureş.
Este interesant de notat că, nu cu mult timp în urmă, în vara lui 1986, unui ziarist vestic care a vizitat Maramureşul i s-a spus între patru ochi că regimul nu s-a mai grăbit de a aplica aici planul de sistematizare de teama reacţiilor puternice ale ţăranilor localnici.
Hotărârea cu care regimul s-a agăţat de planul de sistematizare urbană a deteriorat considerabil imaginea României peste graniţă. În încercarea de a calma critica internaţională, oficialii români şi diplomaţii au lansat o campanie prin care să îi convingă pe vestici că nici un sat nu va fi distrus. Ei insistă că nici un sătean nu a fost obligat să se mute şi că toţi sunt liberi să hotărască unde vor să trăiască. Aşa-zisele sate neviabile vor fi lăsate să moară de moarte naturală, spun oficialii, adăugând eventual că statul nu mai poate aloca fonduri şi servicii pentru astfel de aşezări. În ton cu ofensiva propagandei, presa oficială a încetat să mai dea detalii despre planul de sistematizare. Totuşi, publicaţiile din provincie continuă să arate o anumită doză de candoare, cel puţin când fac afirmaţii despre scopurile ultime ale sistematizării. Săptămânalul de cultură Cronica din Iaşi a scris că: «această categorie (satele fără perspectivă de dezvoltare) include sate mici şi foarte mici cu populaţie în declin, cu potenţial economic limitat şi case răspândite pe arii extinse; nu se justifică în acest caz vreo «sistematizare» sau modernizare. De acum înainte, noi structuri vor fi construite acolo; (şi) populaţiile lor vor fi gradual concentrate în sate cu perspective (de dezvoltare)... În timp, satele lipsite de perspectivă vor dispărea singure, ceea ce va duce la scăderea considerabilă a numărului de sate».
Asemenea afirmaţii sunt un strigăt îndepărtat faţă de afirmaţiile liniştitoare făcute de unii oficiali români."
Dan Ionescu
Radio Europa Liberă (München) - Raport al Secţiei de cercetare, condusă de dr. M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu
Citește pe Antena3.ro