x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Intelectualii maghiari şi cauza pastorului Tökés

Intelectualii maghiari şi cauza pastorului Tökés

16 Oct 2009   •   00:00
Intelectualii maghiari şi cauza pastorului Tökés

La 16 octombrie 1989, postul Radio Europa Liberă (REL) dădea citire unei scrisori deschise prin care un număr de intelectuali maghiari luau atitudine faţă de situaţia pastorului László Tökés. Redăm în continuare textul acestei scrisori, publicat de re­vista Magyar Nemzet la 4 octombrie.

"Subsemnaţii, cetăţeni loiali ai Republicii Socialiste România, supunându-ne poruncii conştiinţei noastre, dăm publicităţii următoarea luare de poziţie pentru care ne asumăm răspunderea prin sem­nătura noastră.

Este vorba despre dureroasa cauză a preotului reformat László Tökés din Timişoara. Am citit cu stupefacţie circulara formulată pe un ton jurna­listic a episcopilor Gyula Nagy, din Cluj şi László Papp (suspendare din muncă, transfer, retragere a autorizaţiei de funcţionare, compromitere morală şi politică, alte diferite acuzaţii) pe care - având în vedere legile ţării - le considerăm inadmisibile din punct de vedere social, bi­sericesc şi al intereselor poporului.

Constituţia ţării nu permite ca cineva să ajungă şomer, situaţie în care confratele nostru László Tökés a fost adus, mai întâi de episcopul Gyula Nagy, iar acum şi de episcopul László Papp, şi exclude totodată ca Biserica să clarifice de la sine putere ca ilegală activitatea unui pastor. László Tökés îşi îndeplineşte activitatea sa de pastor, în asemenea condiţii, de luni în­tregi, fiind ameninţat împreună cu familia sa cu evacuarea din locuinţă pe cale judecătorească.

Subsemnaţii, nu intenţionăm să ne amestecăm în problemele interne specifice ale bi­sericii reformate, însă cazul Tökés are, de pe acum, urmări deosebit de grave şi dăunătoare din  multe puncte de vedere. În baza liber­tă­ţii de conştiinţă dăm glas protestului nostru împotriva persecuţiilor la care este supus László Tökés, fără o pro­cedură prealabilă de cercetare şi o mă­sură disciplinară sau o hotărâre ju­de­cătorească. Îm­potriva torturării sale psihice, şi a aducerii lui şi a fami­liei lui într-o situaţie materială dificilă.

Protestăm totodată împotriva încălcării voinţei comunităţii credincioşilor din Timişoara. În acelaşi timp, condamnăm acţiunile "bisericii oficiale", care, pe de o parte, prin deformarea adevărului, vor să dezorienteze opinia publică inernaţională - de la Bucureşti până la Budapesta şi de la Geneva până în Washington -, iar pe de altă parte dăunează reputaţiei României.

Dat fiind faptul că în condiţiile actuale, regretabile, este posibilă apariţia unor zvonuri, acuzaţii, stigmatizări sau chiar producerea unor tragedii cu urmări fatale, protestul nostru este îndreptat împotriva efectului antisocial pe care această hotărâre ar putea să-l producă. După informaţiile noastre, László Tökés, n-a fost maltratat de autorităţile româneşti. Măsurile luate de acestea, de pildă, retragerea autorizaţiei de funcţionare se datorează în primul rând episcopilor amintiţi.

În sfârşit, nu putem trece sub tăcere faptul că în cazul Tökés, care este de mai mulţi ani obiect de dispută pu­blică, nici unul dintre cei 700 de preoţi reformaţi nu şi-a asumat răspunderea să semneze vreun act de protest.
Ne aşteptăm, ca o dată cu restabilirea ordinii interioare a bisericii reformate, să ia sfârşit şi scandalul creat în jurul persoanei lui László Tökés, şi acest lucru, nu peste luni, ci în câteva săptămâni sau chiar zile. Pentru aceasta, cerem ajutorul auto­rităţilor competente, care veghează la respectarea constituţiei şi legilor ţării.
Bela Ady, preot reformat, pensio­nar.
Tibor Balint, scriitor, redactor.
Dr Tibor Bartha, chirurg
Gyoergy Beke, scriitor.
Şamu Benkoe, cercetător ştiinţific.
Eva Gyimeşi - conferenţiar universitar.
Dr Istvan Irmeh, pensionar, fost conferenţiar universitar.
Gabor Jakab, preot romano-catolic
Zoltan Kallos, folclorist.
Lajos Kantor, scriitor, redactor.
Şandor Kaniady, scriitor, redactor.
Aladar Lászlóffy, scriitor, redactor.
Csaba Lászlóffy, scriitor, redactor.
Gabor Sipos, arhivar.
Dr Istvan Tökés, pensionar, fost profesor de teologie.
Dr Ferenc Ujvary, pensionar, fost avocat.
Magyar Nemzet, 4 oct. 1989

Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă