x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Mişcări independente din Estonia

Mişcări independente din Estonia

05 Iun 2009   •   00:00

Radio Europa Liberă a realizat şi difuzat la începutul lui iunie 1989, o trecere în revistă a mişcărilor independente existente în acest an în ţările est-europene. În Estonia, ma­jo­ritatea acestui tip de mişcări a luat fiinţă mai ales în ultimii ani ai deceniului.



Cercetaşii (Skaudid) a fost înfiin­ţată la sfârşitul anului 1988 în sudul Esto­niei. (Mişcarea originară a cer­cetaşilor a fost desfiinţată de sovie­tici în 1940) Se estimează că are mulţi membri organizaţi în câteva sute de grupuri. Are aceleaşi obiective ca toate mişcă­rile de cercetaşi din lume. Lider este Vorv-Allon Abel. Societatea pentru prezervarea Estoniei istorice (Eesti Miunsuskaitse Selts) a fost înfiinţată în decembrie 1987 (în ca­drul unui congres) şi are statut semioficial. Se estimează că are 12.000 de membri. Dintre obiective: reintroducerea drapelului estonian (a fost îndeplinit) şi restaurarea monumentelor războiului de independenţă. Societatea este foarte apropiată de Partidul Independent Estonian şi se află în mod curent în linia întâi în cadrul "Comitetelor Cetăţenilor" Estonieni, un parlament fantomă, care are ca scop pregătirea unui succesor legitim pentru Republica Esto­niană Independentă. Lideri sunt: Tri­vimi Velliste şi Mart Laar.
Verzii (ERL) este o mişcare înfiinţată la 28 aprilie 1988 şi are aproximativ 10.000 de membri. Îşi propune să lupte pentru protejarea mediului înconjurător. Lideri sunt: Toomas Frey (Preşedinte), Juhan Aare, Peeter Liiv, Vello Pohla şi Tiit Made.

Mişcarea Internaţionalistă sau Intermişcarea (Interrinne) a fost înfiinţată în 1988. Are aproximativ 16.000 de membri. Doreşte să re­prezinte interesele neestonienilor, în marea lor majoritate ruşi, interesele muncitorilor şi să sprijine "in­terna­ţionalismul". Lideri sunt Ev­gheny Kogan, Arnold Sai şi Vladimir Jarovoi iar mişcarea se bucură de sprijinul şefului KGB, Karl Kortelainen.

Partidul muncii (Tooerakond) a fost înfiinţat în aprilie 1989. Nu se cunoaşte componenţa sa dar se ştie că au contribuit la înfiinţarea sa aproximativ douăzeci de oameni. Îşi propune să devină un partid socia­list care să promoveze interesle estoniene şi să creeze o alternativă politică a ECP. Nu se cunosc liderii.

Partidul Naţional al Inde­pen­denţei (Eesti Rahvusliku Soltumatuse Partei or ERSP) a fost înfiinţat neoficial în ianuarie 1988; consiliul fondator s-a ţinut în august 1988. Se pare că are 150 de membri. Ca obiectiv are separarea de URSS. Liderii sunt: Lagle Parek, Mati Kiirend, Juri Adams şI Eve Parnaste.

Frontul Popular (Rahvarinne) a fost înfiinţat neoficial la 13 aprilie 1988; congresul fondator a fost ţinut la 1 şi 2 octombrie 1988. Se pare că are 80.000 de susţinători. Îşi propune să susţină interesele naţionale ale Estoniei, să sprijine perestroika lui Gorbaciov dar şi pe liderii ECP. Lideri sunt: Marju Lauristin, Mati Hint şi Edgar Savisaar.

Centrul Independent de Informare a Tinerilor (Noorte Soltumatu Info Keskus) a fost înfiinţat în 1988. Nu se cunoaşte componenţa. Îşi pro­pune să difuzeze informaţii despre evenimente din Estonia despre care nu scrie presa oficială. Lideri sunt: Andrus Herkel şi Mait Raun.

Wellesto a fost înfiinţată în februarie 1988. Se pare că are treizeci de membri. Îşi propune să promoveze cultura naţională şi limba (membrii sunt activi în presa culturală şi îşi exercită influenţa asupra scenei in­telectuale apartinice). Lideri sunt Sirje Ruutsoo, Olev Remsu şi Mati Hint.

Cuvântul vieţii (Elu Sona) a fost înfiinţată în august 1987. Are cam cinci sute de membri dar se pare că se bucură de o largă susţinere. Îşi propune să susţină cauzele naţio­nale şi creştine; luptă pentru elibe­rarea prizonierilor politici. Nu se cunosc liderii mişcării.

Multe alte mici grupuri şi cluburi au fost raportate, inclusiv Uniunea Creştină (Kristlik Liit), Uniunea Pământului (Maalit), Colectivele Uniunii Muncii (Tookollektiivide Liit) şi Consiliul Cultural (Kulturinougoku).
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: membri aici radio europa liberă