x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Mişcări independente din Lituania

Mişcări independente din Lituania

26 Mai 2009   •   00:00
Mişcări independente din Lituania
Sursa foto: /RIA Novosti/AFP/Mediafax

Radio Europa Liberă a realizat un studiu amplu al mişcărilor independente şi neoficiale din ţările Europei de Est. În număr foarte mare, acest tip de organizaţii cu profil politic sau social a fost înfiinţat în Lituania la sfârşitul anului 1988, începutul anului 1989.



Asociaţia Cercetaşilor din Lituania (Lietuvos Skautu Sajunga) a fost reînfiinţată la 14 noiembrie 1988 (a fost activă din 1919 până în 1940); congresul fondator a fost ţinut la 29 şi la 30 aprilie 1989. Nu se cunoaşte componenţa. Îşi propune să reînvie mişcarea în Lituania şi, cu ajutorul cercetaşilor emigranţi, sincronizarea cu mişcarea internaţională. Printre lideri se află: Feliksas Sakalys (preşedinte), Ricardas Malkevicius (vice­pre­şedinte), Rimantas Astrauskas şi Alina Dvoreckiene. Deţin pu­blicaţia Skautas.

Adunarea "Caritas" a Femeilor Catolice (Kataliskas Moteru Samburis "Caritas") a avut ca etapă preliminară un apel tipărit la 15 octombrie 1988 în Atgimimas; congresul fondator s-a ţinut la Kaunas la 15 şi 16 aprilie 1989. Nu se cunoaşte componenţa, dar 1.300 de delegaţi au participat la congres. Respectă doctrina Bisericii Catolice de a crea o societate preocupată de valorile creştine. Printre personalităţile conducătoare se află Albina Pajarskaite (preşedinte) şi Jadvyga Stanelyte.

Comitetul pentru Eliberarea Prizonierilor Politici (Politiniu Kaliniu Gelbejimo Komitetas) a fost înfiinţată la 16 august 1988. Declară că are şapte membri. Are ca obiective eliberarea tutu­ror prizonierilor politici lituanieni. Lideri sunt Povilas Peceliunas, Petras Cidzikas, Gintautas Iesmantas şi reverendul Jonas Kastytis Matulionis.
Federaţia Viitorul ("Ateitis" Federacija) a fost înfiinţată printr-o adunare care s-a ţinut la 7 ianuarie 1989 (a fost activă din 1911 până în 1940, după care a fost reînfiinţată în Vest). Un congres se va ţine în a doua parte a anului 1989, dar o întâlnire cu studenţi din ani terminali a avut loc la 26 februarie 1989, iar la 10 aprilie una cu absolvenţi. Nu se cunoaşte structura membrilor, dar există birouri active în cel puţin şase oraşe. Îşi propune să creeze în cadrul Federaţiei Viitorul asociaţii separate pentru elevi de colegiu, studenţi şi absolvenţi, să lupte pentru afirmarea conştiinţei naţionale, a activităţilor intelectuale, pentru respectul învăţăturilor Bisericii Catolice. Printre lideri se numără: Vincas Rastenis (preşedinte în exerciţiu), reverendul Vaclovas Aliulis, reverendul Sigitas Tamkevicius şi Saulius Galadauskas.

Verzii (Zaieji) a operat neoficial în 1988. La 15 şi 16 octombrie 1988 a organizat prima întâlnire la nivel naţional, iar la 30 apri­lie şi 1 mai 1989 a avut primul congres. Luptă împotriva poluării şi pentru protejarea naturii. Liderii sunt: Vaidotas Antanaitis, Arunas Aniulis, Saulius Gricius, Zigmas Vaisvila, Evaldas Vebra şi Juozas Dautartas. Scot publicaţia Zalioji Lie­tuva.

Grupul de ajutor pentru Prizonierii Politici şi pentru Exilaţi (Politiniu Kaliniu ir Tremtiniu Globos Grupe) a fost înfiinţat la sfârşitul anului 1988. Vrea să lupte pentru o mai mare libertate religioasă şi vrea să aibă grijă de prizonierii politici şi de exilaţi. Jadvyga Bieliauskiene este liderul mişcării.

Asociaţia Internaţională pentru Drepturile Omului, Biroul din Lituania (Tarptautines Zmogaus Teisiu Asociacijos Lietuvos Skyrius), a fost înfiinţată la 4 septembrie 1988. Se pare că are cinci membri în Lituania şi unul peste graniţă. Are ca obiective să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Lituania, să informeze lumea despre această situaţie şi să lupte pentru libertatea tuturor prizonierilor politici. Liderii sunt: Valdas Anelauskas (preşedinte), Teodora Kazdaliene (secretar), Gintaras Bogusis, Jonas Gelazius, Algimantas Andreika şi Euge­nijus Krukovskis. Publică documente individuale despre cazurile supravegheate; ultimul, cu numărul 19, este datat 6 februarie 1989.

Partidul Democrat Creştin Lituanian (Lietuvos Krikscioniu Demokratu Partija) a fost reînfiinţat la 16 februarie 1989 (a fost activ din 1904 până în 1941, fiind mutat în Vest ); un congres este planificat pentru vara lui 1989. Îşi propune restructurarea Partidului Democrat Creştin Lituanian. Liderii sunt: Viltoras Petkus, reverendul Edmundas Paulionis, Petras Grazulis şi Vytautas Bogusis.

Partidul Democratic Lituanian (Lietuvos Demokratu Partija) a fost reînfiinţat în 1988 (a fost activ în perioada 1902-1920); este programat un congres pentru acest an. Nu se ştie numărul de membri, dar la un marş pentru democraţie organizat la Vilnius în aprilie 1989 au participat peste 20.000 de oameni. Îşi pro­pune să creeze un stat liber şi independent, în care drepturile omului să fie respectate. Liderii sunt Petras Vaitiekunas, Arturas Skucas şi Saulius Peceliunas. Publicaţiile mişcării sunt Vasario 16 şi Tribuna.

Liga pentru Liberatea Lituaniei (Lietuvos Laisves Lyga) a fost înfiinţată neoficial în 1987; a început să opereze public la 3 iulie 1988. Se pare că are 800 de membri (declaraţi la 15 octombrie 1988); are un consiliu format din 18 membri, dintre care unul s-a mutat în Statele Unite şi este reprezentantul peste graniţă al mişcării. Luptă pentru reinstaurarea independenţei na­ţionale în cadrul unei confederaţii de state europene libere; pentru schimbarea Constituţiei lituaniene, astfel încât litua­niana să devină limba oficială în republică şi să fie garantată suveranitatea economică a Lituaniei. Liderii sunt: Antanas Terleckas şi Arnas Taujanskas. Deţine publicaţiile Vytis şi Lietuvos Laisves Lygos Informacinis Biuletenis. Numele Biuletenis  a fost schimbat, în mai, în Laisves Sauklys.
Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir.
Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: lituania aici radio europa liberă