x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Cum pregătim vacanţa copiilor

Cum pregătim vacanţa copiilor

09 Iun 2009   •   00:00

Relieful şi clima ţării noastre oferă condiţii minunate pentru petrecerea unor vacanţe de neuitat. Înlocuind mediul obişnuit de viaţă cu locuri ce asigură factori terapeutici - raze ultraviolete, lipsa unor alergeni, climat stimulativ, aer curat, ape mi­nerale -, vacanţa copiilor noştri se poate transforma într-o veritabilă "cură sanatorială".



Vacanţele copiilor petrecute în compania familiilor, vacanţele organizate ca tabere şcolare aduc un plus de sănătate în primul rând prin însăşi alegerea zonei respective. Astfel, vacanţele petrecute în climatul marin, cu umi­ditate crescută, cu temperatură re­lativ constantă, cu briză plăcută, cu atmosferă curată, uşor sărată determină o creştere a capacităţii de apărare a organismului împotriva infecţiilor, beneficiază de lumină solară bogată în ultraviolete. Orga­nismul copilului care îşi petrece pe malul mării o bună parte din va­canţă se îmbogăţeşte cu imunoglo­buline de valoare.

La munte, zonele de dealuri, cu păduri, cu aer aromat, lipsit de alergeni, sunt bine tolerate de copii şi prin aceea că acestea se constituie într-un minunat cadru pitoresc, cu posibilităţi de drumeţie, de odihnă prin culorile atât de plăcute ale naturii. Este poate climatul de care beneficiază cel mai mult copiii convalescenţi sau debili, deoarece ei îşi satisfac nevoia de joc, de mişcare, de explorare a mediului înconjurător. Va­canţele petrecute într-un sat sau oraş din zona de deal sau de munte constituie formula care convine cel mai bine preşcolarilor. La această vârstă, copiilor le place să revadă mai mulţi ani la rând aceleaşi locuri, de care se leagă, o dată cu prieteniile altor copii.

În ce priveşte pregătirea pentru vacanţă, aceasta se face din timp, cu răbdare şi ordonat. Obiectele de îmbrăcăminte pentru concediu vor fi împachetate separat pentru fiecare copil în parte, vor fi simple, comode, uşor de îmbrăcat, de întreţinut şi mai ales în culori deschise, florale. În nici un caz nu se vor lua în concediu ma­nuale şcolare. Copiii noştri au nevoie de odihna vacanţei mari ca şi noi, adulţii. "Surprizele" pe care mama le va împacheta în geamantanele fa­miliei vor fi: jocuri, hârtie colorată, abţibilduri, păpuşi, jocuri de construcţie, mingi, creioane colorate etc. Este formula cu care se pot ocupa în mod plăcut o mare parte din orele de peste zi, când afară plouă şi copiii nu au somn. În funcţie de vârsta şi particularităţile individuale, se vor alege modalităţile de petrecere a timpului.

Mamele trebuie să ştie că la mare, în aer, sunt suspendate sumedenie de particule de iod, sulf, sodiu şi clor, elemente care acţionează şi chimic asupra pielii încălzite a copiilor; nisipul şi suprafaţa mării reflectă razele solare, briza asigură mişcarea aerului ionizat, evaporă transpiraţia şi produce o senzaţie de înviorare plăcută, prin activarea circulaţiei sângelui.

Bronzajul se produce prin acţiunea razelor ultraviolete, după un prealabil eritem solar (înroşirea pielii). Dacă expunerea se face într-odată, prea mult timp, zonele înroşite devin lucioase, cu vezicule dureroase, urmate de leziuni persistente. De aceea, obişnuinţa cu soarele, cu radiaţiile solare se va face treptat, de preferat cu 20-30 de zile înainte de vacanţă.

Copiii între 1 şi 3 ani vor face plajă numai între orele 8:00 şi 11:00, nu vor fi ţinuţi mai mult de 1-2 ore pe plajă, având grijă să se stea alternativ la soare şi la umbră, sub nelipsita umbrelă de plajă. Câtă vreme pielea nu este bronzată, se recomandă ca, după o scurtă expunere la soare, copiii să fie îmbrăcaţi cu o cămăşuţă, pieptăraş alb, având mereu capul acoperit cu o pălărioară albă. În toate cazurile, copiii nu vor sta în apă (în prezenţa şi sub supravegherea adulţilor) mai mult de 15 minute o dată. După plajă, copiii vor face un duş călduţ şi vor fi duşi în casă, unde, până la ora mesei, vor primi un pahar cu ceai rece sau suc de fructe. Pe pielea înroşită li se va aplica puţină cremă calmantă "Nivea". Nu se recomandă folosirea în acest scop a loţiunilor speciale, protectoare, care au efect de filtru solar, pentru că aceste pre­parate atenuează acţiunea razelor ultraviolete.
Dr Herta Căpraru - Femeia, nr. 6/1989 

×
Subiecte în articol: copiii articolul zilei