Precum ştim, luna trecută s-a început cea de a treia etapă a majorării retribuţiilor oamenilor muncii din ţara noastră, prevăzută pentru cincinalul 1986-1990. A beneficiat un eşalon de bază al economiei naţionale, lucrătorii din industria minieră.
Acum, în aprilie, se aplică pentru toţi cei din unităţile industriale aparţinând Ministerului Petrolului, Ministerului Energiei Electrice, Centralei - departament a geologiei, din activitatea de foraj şi lucrări geologice, a căror retribuţii depăşesc 2.250 lei, asigurându-se astfel generalizarea majorării de retribuţii în respectivele ramuri şi sectoare. Numărul acestora depăşeşte 130.000 persoane.
Act social inclus de 20 de ani încoace, în prevederile fundamentale ale fiecărui cincinal, aduce însă de fiecare dată, particularităţi şi semnificaţii noi. În actualul cincinal, a debutat la 1 august 1988, din inţiativa secretarului general al partidului, a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, mărindu-se până acum, veniturile la peste 4,5 milioane de oameni ai muncii, adică la circa 60% din întregul personal muncitor. Recent, tot la propunerea tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR a hotărât încheierea cu o lună mai devreme a acţiunii de majorare a retribuţiilor. Sunt noi dovezi ale grijii partidului şi statului nostru pentru om şi nivelul bunăstării sale, încă o exprimare la scara vieţii a umanismului politicii Partidului Comunist Român. Aşa cum sunt şi dovezi de netăgăduit ale acumulărilor realizate la scara economiei şi ale venitului naţional, pe baza cărora s-au putut şi se pot împlini toate aceste creşteri de retribuţii.
De asemenea, modul de aplicare, diferenţiat, pe niveluri de retribuţii, categorii şi trepte de încadrare, atât pentru muncitori, maiştri, cât şi pentru personalul TESA, este menit să stimuleze la perfecţionarea profesională, la eforturi sporite şi la o tot mai înaltă competenţă, în rezolvarea sarcinilor de producţie, contribuind la întronarea normelor de etică şi echitate în toate sferele vieţii sociale.
Este de remarcat, în context, faptul că atât muncitorii, maiştrii cât şi personalul TESA vor beneficia proporţional, după aport şi efort, şi de majorarea corespunzătoare a părţii variabile a retribuţiei, anume prin creşterea adaosului de acord, a sporului de vechime, şi a celorlalte adaosuri ce se calculează în funcţie de retribuţia majorată, cum sunt mărirea cotelor de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împărţirea beneficiilor, precum şi prin creşterea fondurilor de premiere.
Ca şi majorările din etapele precedente, nici acestea de acum, nu afectează drepturile de alocaţie de stat pentru copii, nivelul chiriilor, iar până la 31 august a.c. nici contribuţia lunară a părinţilor pentru copiii din creşe şi grădinţe. Sunt, aşadar, tot atâtea plusuri în bugetele de familie ale oamenilor muncii, sunt, desigur, tot atâtea elemente concrete, resimţite de fiecare dintre noi, în creşterea nivelului de trai, componentă fundamentală a politicii partidului nostru, indicator al înscrierii României socialiste, până la sfârşitul cincinalului viitor, în rândul ţărilor mediu dezvoltate ale lumii.
Ileana Alexeni - Flacăra, nr.14/1989
Citește pe Antena3.ro