Se ştie că în industria textilă (unde proporţia femeilor variază între 60% şi 80%) poluarea sonoră, adică zgomotul maşinilor, îndeosebi al războaielor de ţesut, constituie un factor de risc pe care cercetătorii din lumea întreagă încearcă să-l diminueze pe cât posibil: fie prin reproiectarea maşinilor de ţesut (e vorba despre războaiele cu jet de apă, de exemplu), fie prin găsirea de soluţii de protejarea antizgomot a muncitoarei.
Pe această linie se înscrie şi invenţia inginerului Mircea Mărgineanu, de la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti: o basma fonoprotectoare.
- Ce avantaje prezintă basmaua amintită faţă de celelalte procedee cunoscute, adică dopurile sau căştile antifonice?
- Tocmai pentru a înlătura dezavantajele (constatate pe parcurs) dopurilor sau ale căştilor antifonice, care pot produce în timp dermatoze sau o scleroză a timpanului, a fost creată această basma fonoprotectoare, care are sub pânză un material fonoabsorbant din deşeuri textile şi piele. Ea reprezintă rodul unor consecvente cercetări întreprinse de colectivul de ergonomie din secţia de medicină a muncii şi se aplică într-o serie de înteprinderi textile unde studierea acestui nou mijloc de protecţie a muncii continuă din punctul de vedere al tipologiei muncii. Pentru cei interesaţi, adăugăm că această basma se fabrică deja la Întreprinderea de Prestări Servicii - Buzău.
Niki Georgescu - Femeia, nr. 10/1989