x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei În pas cu noile cerinţe ale satului

În pas cu noile cerinţe ale satului

04 Iul 2009   •   00:00

Belceşti - ne spune Maria Giligor, secretarul Comitetului judeţean de Cruce Roşie - este cea mai mare comună din judeţul Iaşi, având circa 13.000 de locuitori în 8 sate şi o tradiţie demografică care o indivi­dualizează: nu puţine sunt familiile în care sunt 16 copii!



Din bătrâni ocupaţia principală a acestora a fost oieritul şi, în general, creşterea animalelor. Generaţiile mai tinere s-au îndreptat şi spre şcolile tehnice, la sfârşitul studiilor unii începând să lucreze în Iaşi, dar continuând totuşi să locuiască în comună, alţii întor­cându-se definitiv acasă, pentru a munci alături de părinţii şi fraţii mai mari.

Prin efortul comun, în perimetrul comunei s-a creat astfel o puternică bază economică: două moderne asociaţii de creşterea animalelor, două cooperative agricole de producţie, o întreprindere piscicolă. Fiind atâţia copii, s-au dat în folosinţă mai multe şcoli noi şi un liceu agroindustrial. Un alt liceu este în construcţie...

În paralel, a început să se contureze şi noul centru civic, să se apropie construcţia unui centru de cultură şi creaţie, a unei săli de sport.

Despre dispensarul medical nu cer referinţe. Îl vizitez şi mi se pare funcţional, cu circuite bune. A fost construit în 1970 şi a avut de la început casă de naştere (cu sta­ţionar pentru diagnostic, două saloane pentru nou-născuţi şi două saloane pentru lehuze). Dispensarul are două cabinete de medicină internă, un cabinet de stomatologie cu două scaune dentare, o farmacie cu circuit deschis, sală de tratament şi cameră de gardă.

Cât priveşte activitatea propriu-zi­să, ea are în principal o orientare profilactică marcată, direcţie im­primată de numeroasa po­pulaţie tânără a comunei. Or, aceasta se realizează împreună cu orga­nizaţia comunală de Cruce Roşie - "ajutorul nostru deosebit de competent", după cum ne evidenţiază dr Alexandru Frasin, vicepreşedintele comitetului comunal de Cruce Roşie.

Cei 10 me­dici şi cele 10 surori medicale şi-au organizat într-un mod judicios timpul de lucru într-o săptămână: 2 zile în dispensar; 4 zile pe teren, în satele apar­ţi­nă­toare; o zi la specializare într-o cli­nică din Iaşi. În felul acesta, se împleteşte firesc acti­vitatea profilactică cu cea terapeutică, munca de educaţie sanitară a populaţiei cu studiul aprofundat, necesar per­fecţionării profesionale.

Cu spriji­nul activului de Cruce Roşie se organizează concursul "Cel mai frumos şi bine îngrijit copil" - adre­sat ma­melor ce au copii între 0-1 an - urmărindu-se prezenţa la vacci­nări, igiena copilului, în­ca­dra­rea acestuia în parametri de dezvol­tare ai vârstei.

Şi tot cu sprijinul organizaţiei de Cruce Roşie se realizează educaţia sanitară a elevilor şcolilor generale şi liceului agroindustrial, precum şi pregătirea pentru viaţa de familie a elevilor din ultima clasă de liceu şi a tinerilor ce s-au hotărât să păşească pe drumul vieţii de familie.

În fapt, o activitate dinamică, aşa cum este întreaga viaţă a acestei mari colectivităţi rurale pornită pe un drum nou.

   • Ion Dumitru, Sănătatea, nr. 7/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei