Belceşti - ne spune Maria Giligor, secretarul Comitetului judeţean de Cruce Roşie - este cea mai mare comună din judeţul Iaşi, având circa 13.000 de locuitori în 8 sate şi o tradiţie demografică care o individualizează: nu puţine sunt familiile în care sunt 16 copii!
Din bătrâni ocupaţia principală a acestora a fost oieritul şi, în general, creşterea animalelor. Generaţiile mai tinere s-au îndreptat şi spre şcolile tehnice, la sfârşitul studiilor unii începând să lucreze în Iaşi, dar continuând totuşi să locuiască în comună, alţii întorcându-se definitiv acasă, pentru a munci alături de părinţii şi fraţii mai mari.
Prin efortul comun, în perimetrul comunei s-a creat astfel o puternică bază economică: două moderne asociaţii de creşterea animalelor, două cooperative agricole de producţie, o întreprindere piscicolă. Fiind atâţia copii, s-au dat în folosinţă mai multe şcoli noi şi un liceu agroindustrial. Un alt liceu este în construcţie...
În paralel, a început să se contureze şi noul centru civic, să se apropie construcţia unui centru de cultură şi creaţie, a unei săli de sport.
Despre dispensarul medical nu cer referinţe. Îl vizitez şi mi se pare funcţional, cu circuite bune. A fost construit în 1970 şi a avut de la început casă de naştere (cu staţionar pentru diagnostic, două saloane pentru nou-născuţi şi două saloane pentru lehuze). Dispensarul are două cabinete de medicină internă, un cabinet de stomatologie cu două scaune dentare, o farmacie cu circuit deschis, sală de tratament şi cameră de gardă.
Cât priveşte activitatea propriu-zisă, ea are în principal o orientare profilactică marcată, direcţie imprimată de numeroasa populaţie tânără a comunei. Or, aceasta se realizează împreună cu organizaţia comunală de Cruce Roşie - "ajutorul nostru deosebit de competent", după cum ne evidenţiază dr Alexandru Frasin, vicepreşedintele comitetului comunal de Cruce Roşie.
Cei 10 medici şi cele 10 surori medicale şi-au organizat într-un mod judicios timpul de lucru într-o săptămână: 2 zile în dispensar; 4 zile pe teren, în satele aparţinătoare; o zi la specializare într-o clinică din Iaşi. În felul acesta, se împleteşte firesc activitatea profilactică cu cea terapeutică, munca de educaţie sanitară a populaţiei cu studiul aprofundat, necesar perfecţionării profesionale.
Cu sprijinul activului de Cruce Roşie se organizează concursul "Cel mai frumos şi bine îngrijit copil" - adresat mamelor ce au copii între 0-1 an - urmărindu-se prezenţa la vaccinări, igiena copilului, încadrarea acestuia în parametri de dezvoltare ai vârstei.
Şi tot cu sprijinul organizaţiei de Cruce Roşie se realizează educaţia sanitară a elevilor şcolilor generale şi liceului agroindustrial, precum şi pregătirea pentru viaţa de familie a elevilor din ultima clasă de liceu şi a tinerilor ce s-au hotărât să păşească pe drumul vieţii de familie.
În fapt, o activitate dinamică, aşa cum este întreaga viaţă a acestei mari colectivităţi rurale pornită pe un drum nou.
• Ion Dumitru, Sănătatea, nr. 7/1989
Citește pe Antena3.ro