În ţara noastră, unde căsătoria este liber consimţită între soţi, ambii părinţi - după cum se ştie - au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii minori. Pentru că aceştia din urmă trebuie întreţinuţi corespunzător, educaţi şi formaţi ca oameni utili societăţii.
Şi marea majoritate a părinţilor fac tot ce le stă în putinţă pentru ca fiii şi fiicele lor să aibă o copilărie senină, să se bucure din plin de binefacerile orânduirii noastre. Cu unele excepţii. Îi avem în vedere pe acei taţi care, despărţiţi fiind de soţii, au uitat de obligaţiile elementare, nu plătesc pensia de întreţinere, nu mai vor să ştie că sunt părinţi, că minorii sau minorele aflate în îngrijirea mamelor le poartă numele şi chiar dorul. Potrivit articolului 305, litera e din Codul Penal, neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Ajunşi în faţa instanţei, cei mai mulţi dintre inculpaţii de acest gen îşi revin din... amnezie, plătind din urmă datoriile cuvenite pentru a se putea înlătura răspunderea penală. Iată câteva cazuri de acest gen.
Gheorghe V. Oanea, din comuna Şcheia, este tatăl unei fetiţe. S-a despărţit legal de soţie. O dată cu aceasta a uitat şi de ceea ce înseamnă afecţiune părintească. Timp de trei ani nu a achitat nici un leu pentru întreţinerea copilului. Acţionat în judecată, a fost condamnat la 10 luni închisoare, cu obligaţia la muncă corecţională, pentru abandon de familie. Nu a fost mulţumit de hotărârea instanţei şi a declarat recurs, fără să-l motiveze în vreun fel. Normal, acţiunea i-a fost respinsă.
Un alt tată "grijuliu" s-a dovedit a fi Constantin Juravle, din comuna Pătrăuţi. Deşi obligat prin hotărâre judecătorească să achite, lunar, pentru întreţinerea fiicei sale minore, 300 lei, dânsul nu a luat în considerare cele stabilite conform legii, tratând cu nepăsare obligaţiile ce le avea. Când a fost trimis în judecată din nou şi condamnat la 6 luni închisoare, a găsit urgent banii necesari şi a achitat întreaga sumă ce o datora, numai să se ştie în libertate. La fel au procedat, abia la tribunal, când procesul se afla în fază de recurs, după ce fuseseră condamnaţi cu închisoare, Corneliu N. Aganeci din Vatra Dornei, Mihai Caciuc din Bucecea (judeţul Botoşani), fost locuitor al municipiului Suceava, Gavril Florişteanu din Valea Moldovei şi alţii.
Până aici ne-am referit la câteva cazuri deja soluţionate, când tatăl a fost obligat, vrând-nevrând, să plătească pensia de întreţinere. Să amintim (şi să le amintim) şi de unii taţi ai căror copii minori, pe care unii nu i-au văzut de multă vreme, aşteaptă de la ei ajutorul bănesc stabilit de lege. După cum ne-a informat recent tovarăşul locotenent major Ioan Ibulică, din cadrul Miliţiei municipiului Suceava, oameni în puterea vârstei, apţi de muncă (o parte dintre ei nu lucrează nicăieri), precum Ion Codreanu (32 ani) din Mitocu Dragomirnei, Grigore Olariu (41 ani), în prezent muncitor la o unitate minieră din judeţul Hunedoara, Neculai Clim (26 ani) din Suceava, Gheorghe Hreceniuc (26 ani) din Ipoteşti, Neculai Tofan (28 ani) din Arbore, au fost trimişi în judecată, urmând ca instanţa să le... reamintească faptul că sunt părinţi, iar copiii lor, rămaşi "orfani" de tată, au nevoie de sprijin.
Mircea Sfichi
judecător Dinu Ilieş
Zori noi, jud. Suceava, nr. 12286 din 1989
Citește pe Antena3.ro