x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei La combinatul chimic din Făgăraş, exportul este sarcină prioritară

La combinatul chimic din Făgăraş, exportul este sarcină prioritară

03 Mar 2009   •   00:00

De mai mulţi ani, Combinatul chimic din Făgăraş se situează în mod constant printre unităţile economice ale judeţului Braşov, cu o rodnică şi eficientă activitate la export.



Anul trecut, prevederile de plan au fost depăşite cu 19 milioane de lei, pentru ca în acest an, după două luni, deşi sarcinile sunt cu mult mai mari, să se livreze suplimentar produse în va­loare de peste 50 de milioane lei. Aceste rezultate sunt cu atât mai meritorii cu cât combinatul din Făgăraş a ofe­rit şi oferă partenerilor de peste hotare o gamă largă şi complexă de produse, solicitate în 36 de ţări. De reţinut este şi faptul că planul pe anul trecut şi pe primele două luni din acest an s-a realizat cu o ritmicitate aproape matematică.

Aşa cum ne-a relatat economistul Ioan Drăgan, şeful serviciului desfacere-export, rezultatele amintite îşi găsesc explicaţia în primul rând în responsabilitatea şi dăruirea cu care a acţionat întregul colectiv al combina­tului pentru perfecţionarea ne­în­ce­tată a activităţii de export.
– Care sunt totuşi factorii concreţi cei mai dinamici şi eficienţi cărora le atribuiţi un rol determinant în ob­ţi­nerea acestor rezultate?
– În cazul combinatului nostru, ne-a spus în continuare interlocutorul, s-au dovedit asigurarea din vreme a comenzilor, promptitu­dinea în li­vra­rea produselor contractate, receptivi­tatea faţă de ce­re­rile şi sugestiile partenerilor ex­terni, dar mai cu sea­mă îm­bu­nă­tăţirea permanentă a ca­lităţii pro­duselor pe care le reali­zăm.

Să ne referim mai pe larg la câţiva dintre aceşti factori. A devenit o practică obişnuită pentru activitatea combinatului din Făgăraş ca, în colaborare cu întreprinderile de comerţ exterior "Chimica", "Danubiana" şi "Rom­teh­ni­ca" să se iniţieze din vreme acţiuni de contractare cu parteneri externi. În acest scop, combinatul a înaintat celor trei întreprinderi de comerţ exterior, încă din luna noiembrie a anului trecut, ofertele şi fişele pentru produsele destinate exportului în anul 1989, ceea ce a permis ca perfec­tarea contractelor să înceapă încă din luna decembrie. Aşa se explică faptul că, încă din primele zile ale anului, combinatul a avut asigurate comenzi şi contracte cu acreditivele deschise. Astfel încât livrările s-au putut derula ritmic, în condiţii optime.

Totodată, receptivitatea faţă de solicitările şi sugestiile partenerilor externi a jucat şi joacă un rol determinant în câştigarea încrederii acestora. Un exemplu. Unul dintre partenerii externi a solicitat un produs cu o gra­nu­laţie fină, care nu s-a mai reali­zat în ţară, deci, nici la Făgăraş. Specialiştii combinatului puteau refuza comanda pe motiv că produsul respectiv nu se producea la parametrii respectivi. Deşi ei îşi dădeau seama de explicaţiile şi gre­u­tăţile pe care le genera ac­cep­tarea acestei comenzi, n-au refuzat-o. După ce produsul a fost realizat la gra­nu­laţia cerută de partenerul extern, chimiştii făgărăşeni au acţionat în continuare cu o hotărâre şi ambiţie fără precedent, sporind şi mai mult fineţea granulaţiei. Şi au reuşit. Evident, produsul a fost acceptat fără re­zerve, dar nu şi fără uimire de par­tenerul extern şi, bineînţeles, la un preţ mai bun. Iar asemenea situaţii nu sunt puţine. În numeroase cazuri, chimiştii de la Făgăraş sunt aceia care vin în întâmpinarea ce­rin­ţelor par­te­nerilor, oferindu-le produse cu parametri îmbunătăţiţi, com­parativi şi chiar mai buni decât cei realizaţi pe plan mondial. Demn de relevat este, în acest sens, marea mobilitate de care se dă dovadă în adaptarea fabricaţiei la cerinţele pieţei externe.

Dar "legea" după care se conduce în activitatea de export colectivul combinatului o constituie calitatea şi performanţele produselor pe care le oferă partenerilor externi. În aceasta trebuie căutată de fapt explicaţia că, în ultimii ani, volumul produselor exportate s-a dublat şi că mai bine de 80% din această producţie se livrează unor parteneri tradiţionali, printre care se numără firme din ţări puternic dezvoltate economic: Japonia, Statele Unite ale Americii etc., cunoscute prin exigenţa pe care o manifestă faţă de produsele importate. Nu-i întâm­plător faptul deci, în prim-planul procupărilor chi­miştilor făgărăşeni se află strădania pentru continua îmbunătăţire a performanţelor produselor pe care le reali­zează. În acest context trebuie apreciate dezvol­tarea şi modernizarea în ultimii ani a unor capacităţi.
Nicolae MOCANU, Scînteia, nr. 14.473/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei