Inginera Fănica Anastasiu, preşedinta comisiei femeilor din Combinatul siderurgic Galaţi, ne prezintă programul de desfăşurare a unei reuşite şi utile acţiuni, şi anume a sesiunii de comunicări a cadrelor tehnice feminine din Combinatul Siderurgic Galaţi, având ca temă modernizarea produselor.
- Cum a acţionat comisia femeilor pentru organizarea unei asemenea acţiuni de mare stringenţă în combinatul dvs. şi, în general, aflată la ordinea zilei în oricare întreprindere românească?
- Pornind de la sarcinile trasate de partid privind introducerea ultimelor cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii în domeniul nostru de activitate, pentru creşterea productivităţii muncii şi reducerea consumurilor de materii prime şi materiale noi, membrele comisiei ne-am propus o implicare tot mai activă a femeilor, cadre tehnice de valoare, în găsirea de noi soluţii pentru îndeplinirea acestor obiective majore. Pentru a stimula interesul siderurgiştilor în realizarea şi popularizarea a cât mai multor cercetări pe linia modernizării, comisia noastră a iniţiat o serie de acţiuni pe teme tehnico-ştiinţifice specifice preocupărilor noastre şi muncii noastre de fiecare zi. Şi, după cum ştiţi şi dvs., totul a fost să apară ideea, pentru ca apoi, pur şi simplu, să ne fie greu să selectăm lucrările, atât de multe erau, şi să le prezentăm în cadrul simpozionului. Aşa ne-am hotărât ca să ne oprim asupra celor mai recente lucrări, cu eficienţa cea mai crescută.
- Vorbiţi-ne de câteva dintre acestea!
- Preocupările noastre în vederea modernizării se fac simţite de-a lungul întregului flux de fabricaţie a oţelului, începând cu Uzina cocsochimică. Inginera Maria Ştefaniv a propus modernizarea benzilor transportoare de cauciuc, propunere care măreşte durabilitatea de funcţionare a benzilor, care până acum erau din import, deci aduce mari economii valutare. Aceleaşi preocupări de reducere a consumurilor de materii prime şi materiale au apărut şi în cadrul oţelăriilor şi laminoarelor. Inginera Aristiţa Toader de la Laminorul de benzi la rece a propus o variantă de înlocuire a cărămizilor speciale, din bolta cuptorului clopot, cu tablă din oţel refractar. Soluţia propusă va conduce la reducerea importurilor de acest gen de materiale. La fel de interesantă a fost şi tema comunicării inginerei Maria Onica, intitulată "Sistem integrat al procesului de placare bimetalic". Această temă se înscrie în aria unor preocupări de reducere a materialelor neferoase cu aproximativ 15 tone, prin înlocuirea cu piese pe suport de oţel, iar cheltuielile materiale se reduc cu 1,5 milioane de lei.
În domeniul construcţiilor de maşini, o foarte importantă comunicare ne-a prezentat inginera Mihaela Popescu despre un utilaj al cărui finisaj ridica mari probleme şi care, perfecţionat, măreşte substanţial calitatea suprafeţelor dinţilor şi roţilor melcate, factor important în construcţia de maşini.
Aneta Popescu - Femeia, nr. 9/1989