Fotografii ca cele cu absolventele şcolii de surori de Cruce Roşie din Sectorul Agricol Ilfov se fac în aceste zile în întreaga ţară. Ele probează bucuria şi satisfacţia unei munci împlinite după doi ani de studii şi practică la patul bolnavului, mulţumirea de a fi reuşit să-şi pună în valoare cunoştinţele teoretice şi practice pe care le deţin şi care se alătură sentimentului de profund ataşament faţă de oameni - sentiment specific acestui mare detaşament de activiste obşteşti ale Crucii Roşii.
În acest an, numărul celor 62.405 surori de Cruce Roşie a sporit cu circa 8.000 de absolvente, acestea constituind "Promoţia 1989".
La buna lor pregătire şi-a adus o contribuţie remarcabilă neobositul activ obştesc, format din cadre sanitare cu pregătire superioară şi medie - directori de curs, medici - lectori, surori medicale - responsabile de practică, precum şi alţi activişti de Cruce Roşie, direcţiile sanitare judeţene şi conducerile unităţilor economice, le-au creat un climat propice de studiu şi practică şi posibilitatea de acţiune în domeniul social-umanitar. Suntem convinşi că bogatul bagaj de cunoştinţe în diferite domenii medicale, predate în şcoală, le va folosi pentru a se integra într-o activitate utilă, educativ-sanitară, profilactică şi de acordare a primului ajutor - în colectivele de muncă din care fac parte, în cartiere sau în propriile familii.
De asemenea, ele sunt aşteptate să se integreze în echipele de sprijin organizate pe lângă dispensarele-policlinici şi dispensarele teritoriale, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor în familiile cu mulţi copii, supravegherea sugarilor şi copiilor mici la domiciliu urmând indicaţiile cadrelor sanitare şi îndemnând tinerele mame să se prezinte la medic la primele semne de boală ale copilului.
Ele îşi vor proba sentimentele lor de dragoste faţă de oameni şi prin larga paletă de acţiuni social-umanitare pe care o pot desfăşura la leagăne, case de copii, cămine de bătrâni - unde prin prezenţa lor şi prin mici servicii, pot aduce o rază de lumină şi căldură în sufletele celor fără familie.
La început de drum în această nouă şi notabilă sferă de preocupări, urăm succes noii promoţii de surori voluntare de Cruce Roşie.
Dr Paula Ştefănescu - Sănătatea, nr. 7/1989