x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei O nouă promoţie de surori voluntare de cruce roşie

O nouă promoţie de surori voluntare de cruce roşie

23 Iul 2009   •   00:00

Fotografii ca cele cu absolventele şco­lii de surori de Cruce Roşie din Sec­torul Agricol Ilfov se fac în aces­te­ zile în întreaga ţară. Ele probează bucuria şi satisfacţia unei munci împlinite după doi ani de studii şi prac­tică la patul bolnavului, mul­ţu­mirea de a fi reuşit să-şi pună în valoare cunoştinţele teoretice şi practice pe care le deţin şi care se ală­tură sentimentului de profund ata­şament faţă de oameni - sen­timent specific acestui mare deta­şa­ment de activiste obşteşti ale Crucii Ro­şii.

În acest an, numărul celor 62.405 surori de Cruce Roşie a spo­rit cu circa 8.000 de absolvente, aces­tea constituind "Promoţia 1989".

La buna lor pregătire şi-a adus o contribuţie remarcabilă neobo­situl activ obştesc, format din cadre sanitare cu pregătire superioară şi medie - directori de curs, medici - lectori, surori medicale - res­pon­sabile de practică, precum şi alţi activişti de Cruce Roşie, direc­ţiile sanitare judeţene şi conduce­rile unităţilor economice, le-au creat un climat propice de studiu şi practică şi posibilitatea de acţiune în domeniul social-umanitar. Suntem convinşi că bogatul bagaj de cunoş­tinţe în diferite domenii medicale, predate în şcoală, le va folosi pentru a se integra într-o activitate utilă, educativ-sanitară, profilactică şi de acordare a primului ajutor - în colectivele de mun­că din care fac parte, în cartie­re sau în propriile familii.

De asemenea, ele sunt aşteptate să se integreze în echipele de sprijin organizate pe lângă dispensarele-policlinici şi dispensarele teritoriale, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor în familiile cu mulţi copii, suprave­ghe­rea sugarilor şi copiilor mici la do­miciliu urmând indicaţiile ca­dre­lor sanitare şi îndemnând tine­rele mame să se prezinte la medic la pri­mele semne de boală ale copilului.

Ele îşi vor proba sentimentele lor de dragoste faţă de oameni şi prin larga paletă de acţiuni social-uma­nitare pe care o pot desfăşura la leagăne, case de copii, cămine de bătrâni - unde prin prezenţa lor şi prin mici servicii, pot aduce o rază de lumină şi căldură în sufletele celor fără familie.

La început de drum în această nouă şi notabilă sferă de preo­cupări, urăm succes noii promo­ţii de surori voluntare de Cruce Roşie.
Dr Paula Ştefănescu - Sănătatea, nr. 7/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei