x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei SIDA şi primul ajutor

SIDA şi primul ajutor

11 Mar 2009   •   00:00

Recent, Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a elaborat şi a transmis tuturor so­cietăţilor naţionale "Re­co­man­dă­rile privind maladia SIDA şi pri­mul ajutor".



Se subliniază că ele nu aduc noutăţi în acest domeniu, dar atrag atenţia asupra mă­surilor de igienă ce trebuie respectate în acordarea primului ajutor. Deşi până în prezent nu s-au semnalat cazuri de contaminare cu HIV (virusul care provoacă SIDA) în practica primului ajutor, res­pectarea strictă a regulilor de igienă previne orice contaminare ce poate surveni în timpul contactului salvatorului cu lichidele organice ale victimei infectate.

În privinţa reanimării prin respiraţie "gură la gură", deşi teore­tic ar re­prezenta un oarecare risc, în prac­tică nu s-a constatat încă trans­misia HIV pe această cale. Se men­ţionează că nu sunt necesare materiale speciale ci doar pre­cauţiile obişnuite (tifon sau batistă aplicate pe gura victimei).

Referitor la primul ajutor acordat persoanelor care sângerează, se atrage atenţia că lucrând neglijent, fără respectarea regulilor obişnuite de igienă se pot transmite şi alte infecţii, cum ar fi hepatita epidemică. Pielea in­tactă a salvatorului constituie un obstacol suficient în calea viru­sului, se spune în continuare, iar distrugerea lui este simplă: HIV este foarte vulnerabil, fiind neutralizat rapid de căldură, săpun, alcool etc.

Printre recomandările specifice pentru cei care acordă primul ajutor se enumeră îngrijirea şi protejarea tăieturilor şi rănilor proprii ale salvatorului prin pansamente impermeabile, precum şi, în acest caz, evitarea contactului direct cu sângele pacientului; victimele trebuie să  ştie, pe cât posibil, să-şi oprească singure hemoragiile uşo­are ,,printr-un pansament com­presiv" (acest lucru nu este aplicabil în cazul copiilor sau al celor care şi-au pierdut cunoştinţa ori sunt grav răniţi); obiectele de îmbrăcăminte care conţin sângele persoanei accidentate trebuie spălate bine (ca şi instrumentele folosite) cu apă ce depăşeşte 70 de grade C şi cu săpun; dacă cel ce acordă primul ajutor s-a tăiat în timp ce asista victima, trebuie să lase un moment tăietura să sângereze, apoi se spală cu apă caldă şi săpun, după care se aplică un antiseptic sau alcool şi, dacă e posibil, un pansament adeziv; este inutilă încercarea de a face presupuneri dacă cineva este infectat, toate persoanele trebuind să fie îngrijite cu aceleaşi precauţii şi respect. Se mai relevă că însuşirea şi îndeplinirea acestor reguli protejează, după cum deja s-a mai amintit, şi împotriva altor maladii.

În încheiere se accentuează faptul că, în conformitate cu principiile Crucii Roşii, nu trebuie refuzat primul ajutor niciunei persoane, motivând riscul, care este de altfel destul de scăzut şi mai mult teoretic al contaminării cu HIV. Pe de altă parte, persoanele instruite să acorde primul ajutor ar putea să joace un rol important în informarea colectivităţilor în legătură cu prevenirea maladiei SIDA.
Lucian HUIBAN - Sănătatea, nr. 3/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei ajutor