Pe timpul democraţiei populare, cum mai era denumit ştiţi dvs. care regim, exista Agenţia Loto-Pronosport. De aici se distribuiau, către vânzătorii ambulanţi care circulau prin restaurante sau vindeau la tonetele aşezate la stradă, lozuri. Loz în plic se chemau. Unele erau distribuite dintr-o pungă de hârtie - ambalajul original. Altele erau întinse pe o sârmă.
Purtate pe mână de vânzători, printre muşteriii de prin cârciumi. William C., din Oradea, se afla la Iaşi în vara lui 1989. Băuse un pic mai mult, aşa că se poate spune că era în stare de ebrietate. În această stare fiind, şi-a încercat norocul. A cumpărat un loz. S-a dovedit cu probele administrate la dosar că William nu s-a mulţumit cu atât. El a sustras la 27 iulie 1989 o pungă cu lozuri de pe o tonetă din zona Autogara Iaşi.
A mers şi la o altă tonetă, de unde a mai ciordit altă "sârmă" cu lozuri, în valoare totală de 1.800 de lei, prejudiciu care a rămas nerecuperat. Iată cum se descrie fapta la dosar. "După 10 minute, după ce a luat un loz, a revenit şi, cu o mişcare rapidă, a sustras de pe suprafaţa tonetei două cercuri de sârmă pe care se aflau lozuri în plic.
Cu cele câştigătoare, după ce le-a desfăcut la un prieten la care a ajuns în cartierul Alexandru, a mers la o agenţie Loto aflată în apropiere, de unde a luat alte lozuri, după care s-a întors la locul faptei. Aici a fost observat însă de vânzătoarea Sofia G., care a alarmat doi martori care l-au urmărit şi l-au predat organelor de Miliţie.
Bărbatul, în vârstă de 29 de ani, a luat un an şi două luni închisoare pentru fapta sa. La proces a participat şi un delegat pentru partea civilă constituită în Asociaţia Loto-Pronosport Iaşi. Bărbatul a fost condamnat pentru furt în dauna avutului obştesc, întrând sub incidenţa articolelor 208, 209, litera c, cu referire la art. 224, alineatul 1, din Codul Penal aflat în vigoare la acea dată.