Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 3 noiembrie 1989. Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român.
● Tov. Ion Dincă: Ultima problemă în legătură cu investiţiile. Suntem cu 77 de obiective restante, din care 41 sunt aproape terminate. Din acestea, cele mai multe sunt la chimice, dar instalaţiile sunt în curs de pregătire şi pornire. Cea mai mare valoare o are instalaţia de piroliză de la Teleajen.
● Tov. Ion M. Nicolae: Acum se curăţă instalaţia, pe 5 noiembrie pornim compresorul şi pe 12 noiembrie băgăm materie primă în instalaţie. Deci suntem în pregătire să băgăm materia primă, pentru că instalaţia este terminată.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie scoşi oameni din minister, din proiectare şi să meargă jos, în unităţi, ca să asigure punerea în funcţiune a tuturor capacităţilor.
● Tov. Ion Dincă: La chimie sunt 28 de obiective restante.
● Tov. Ion M. Nicolae: Din acestea avem 14 în probe tehnologice, iar cinci sunt terminate.
● Tov. Ion Dincă: Dar pe aceste instalaţii este dat plan de producţie.
● Tov. Elena Ceauşescu: Şi producţia nu se face!
● Tov. Ion Dincă: Cu fiecare ministru în parte şi cu fiecare viceprim-ministru s-au stabilit măsurile necesare ca să punem în funcţiune tot ce este terminat.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Toţi veniţi cu justificări! Luni dimineaţă veniţi cu soluţii şi să nu mai aud că nu avem covor PVC. Avem destule materiale. La PVC trebuie să se acopere tot necesarul din recuperări - nu să stăm şi să spunem că nu am primit din import.
● Tov. Ion Dincă: În legătură cu importul de monomeri era făcută o convenţie cu sovieticii.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu vreau să ţinem acum tot Comitetul Politic Executiv ca să dai tu explicaţii. Problemele trebuie să le rezolvăm la noi. Trebuie să se recupereze tot. Am discutat aceasta şi cu chimia.
În concluzie, planul rămâne cel care s-a discutat. Tot ce nu s-a realizat în luna octombrie, intră obligatoriu în luna noiembrie - începând cu exportul şi toate celelalte. Acolo unde este nevoie să se organizeze activitatea în trei schimburi, să se lucreze zi şi noapte pentru a realiza în întregime planul de producţie - în primul rând exportul, dar şi necesităţile pentru intern.
Acelaşi lucru trebuie făcut în ceea ce priveşte investiţiile.
Vreau să atrag atenţia că la chimie este o practică foarte veche, adică se continuă ţinerea instalaţiilor în probe tehnologice luni de zile şi, pe seama probelor tehnologice, se acoperă unele stări de lucruri negative.
Până luni să se revadă programul de la chimie, cu organizarea echipelor care să supravegheze punerea în funcţiune şi funcţionarea instalaţiilor. Să se ia oameni din proiectare, din cercetare şi din minister care să lucreze împreună cu centralele. Acest lucru este valabil pentru toate ministerele, pentru că trebuie să punem în întregime în funcţiune toate capacităţile şi să realizăm investiţiile. La fel, toţi ceilalţi indicatori trebuie să fie realizaţi aşa cum au fost stabiliţi, cum am discutat data trecută.
Mâine să prezentaţi şi situaţia cu vămuirea şi să eliminăm tot ceea ce am scos odată, că nu are rost să mai socotim şi să spunem că am făcut export după trei ani de zile. Cum poate să spună ministrul că au venit clienţi şi au cumpărat mărfuri de acum trei ani. Asta este o bazaconie - nici nu se poate spune altfel! Am hotărât o dată că am terminat cu toate acestea!
Dacă în legătură cu ceea ce am discutat până acum aveţi ceva de spus sau aveţi de ridicat vreo problemă care nu vi se pare clară! Nu vreau să se mai vină cu nici un fel de justificări.
Să nu se mai ţină şedinţe, iar problemele să fie rezolvate operativ de Biroul Executiv al Consiliul de Miniştri.
Cu aceasta am termint problemele legate de plan.
Să facem o pauză de cinci minute.
După pauză
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Punctul 2 Unele probleme privind pregătirea şi desfăşurarea Congresului al XIV-lea al PCR.
Mâine trebuiau să aibă loc primele conferinţe judeţene. Mi se pare că cele orăşeneşti s-au terminat.
● Tov. Emil Bobu: Mâine se încheie ultimele patru conferinţe municipale şi orăşeneşti.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Ţinând seama de faptul că nu au fost terminate la timp toate pregătirile necesare, va trebui să programăm ca toate conferinţele judeţene să se ţină în cursul săptămânii viitoare, adică miercuri, joi şi sâmbătă - ca să terminăm aşa cum era în plan. De fapt, ultimele erau planificate să se ţină sâmbăta viitoare, aşa că ne încadrăm în planificare. Am derulat programul, dar tot ne încadrăm, pentru că aşa era planificat, ca toate conferinţele să se termine sâmbăta viitoare şi să asigurăm şi timpul necesar pentru a putea, pe urmă, să se organizeze toate celelalte activităţi (...).
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 62/1989
Citește pe Antena3.ro