Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România
Punctul I
Raportul privind analiza pe bază de bilanţ a rezultatelor obţinute pe ansamblul economiei naţionale, formarea şi utilizarea resurselor financiare în anul 1988.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce aveţi de spus, tovarăşi?
Tov. Manea Mănescu: Vă rog să-mi permiteţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, să pun unele întrebări:
Să ne spună Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională cum am ajuns la agricultură la o datorie, în anul 1988, care se cifrează la 165,4 miliarde de lei, că noi nu cunoaştem această situaţie? Situaţia era alta?
Tov. Gheorghe Paraschiv: Tovarăşe secretar general, în ceea ce priveşte datoria cooperativelor agricole de producţie de 165,4 miliarde de lei la 31 decembrie 1988, aşa cum aţi ordonat dumneavoastră, s-a făcut o situaţie a lor.
Soldul la finele anului 1981 al datoriei din credite este de 71,2 miliarde de lei, la care s-au adăugat datoriile făcute în continuare din anii 1981-1988. În ceea ce priveşte modul în care am acordat credite unităţilor agricole cooperatiste în perioada 1981-1988 şi îndeosebi în anii 1987-1988, acestea s-au acordat în cadrul compensărilor făcute pentru plata furnizorilor atât în anul 1987, cât şi în anul 1988.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce lege prevede aceasta?
Tov. Gheorghe Paraschiv: O singură prevedere este în Decretul nr. 331 care spune că, în momentul în care furnizorii şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale faţă de clienţi, aceştia au dreptul să solicite credite pentru achitarea facturilor respective. În anul 1987 s-a făcut o acţiune de compensare în care s-au cuprins şi aceşti furnizori şi ca urmare sumele trebuiau plătite de cooperativele agricole.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi le-a plătit?
Tov. Gheorhe Paraschiv: Nu le-a plătit integral.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi avut aprobare să le daţi credite?
Tov. Gheorghe Paraschiv: Pentru anul 1987 a fost o aprobare.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Bun.
Tov. Gheorghe Paraschiv: În anul 1988, ca urmare a plenarei din noiembrie, s-a cerut să se facă o compensare ca în anul 1987.
S-a făcut această propunere de compensare pe baza propunerilor ministerelor, pentru că era o blocare în lanţ şi între furnizorii propuşi au fost cei care au livrat în agricultură de circa 10 miliarde de lei.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce prevede legea? Dă dreptul să dai credite la cooperativele agricole?
Tov. Gheorghe Paraschiv: Nu prevede legea.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci de ce aţi încălcat legea? Şi la întreprinderi, compensarea nu presupune acordarea de credite? Citiţi legea cum trebuie! Pentru a scurta perioada, se spune că plăţile trebuie să se facă către furnizori pe baza livrării mărfurilor.
Aşa spune legea! Iată, citiţi legea! Nu spune să le daţi credite?
Articolul din lege, pe care o invocaţi, spune că pentru a asigura plata furnizorilor, pe baza execuţiei şi livrării mărfurilor, se pot da avansuri, dar nu credite. Legea nu spune să se dea credite. Şi pe urmă nimeni nu poate da credite fără aprobarea prin lege! Aşa este legea! Chiar dacă cineva vine cu propunerea să se acorde credite, nu poate da nimeni credite fără aprobare, prin lege!
Arată-mi unde scrie că aveţi dreptul să se dea credite la mărfuri?
Trimestrial, planul de finanţare a economiei se prevede în lege! A fost prevăzut în planul financiar?
Nu te uita, Paraschiv, la Florea Dumitrescu, că eşti ministru acolo, nu Florea Dumitrescu este ministru!
Să ne lămurească şi viceprim-ministrul care se ocupă cu aceste probleme de ce s-au încălcat legile ţării?
Tov. Neculai Ibănescu: Tovarăşe secretar general Nicolae Ceauşescu, permiteţi-mi să raportez că în urma situaţiei deosebite care a apărut cu privire la pierderile în unităţi şi la plata unor funizori, noi, împreună cu băncile, am analizat situaţia aceasta. Totuşi, raportez că nu s-au acordat credite unităţilor agricole cooperatiste în anii 1987 şi 1988.
Problema compensaţiilor, care a fost aprobată, nu a fost făcută decât pentru faptul că s-a pornit de la întreprinderile din cadrul aceleiaşi centrale, ce nu s-a putut rezolva în cadrul ministerului, dar nu s-a depăşit aria de la un minister la altul.
Cooperativele agricole nu au avut decât o situaţie cu privire la achitarea îngrăşămintelor pentru furnizori.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Unde spune legea să dai credite pentru îngrăşăminte? Legea spune invers, că din avans se plătesc lunar îngrăşămintele, nu să dea bani să plătească îngrăşăminte şi alte lucrări SMA. Aşa spune legea! De ce nu aţi aplicat legea? Ce spune legea, că voi trebuie să aplicaţi legea?
Tov. Neculai Ibănescu: Nu aveam dreptul!
Tov. Nicolae Ceauşescu: De fapt, ce aţi făcut voi este o sabotare a economiei naţionale. Eu aşa o caracterizez aici, în Comitetul Politic Executiv, în faţa tuturor! Aţi dat în doi ani 48 de miliarde! Unde spune legea?
Sigur, mi-aţi prezentat adineauri că aţi discutat la Biroul Executiv al Consiliului de Miniştri problema aceasta. Nici Biroul Executiv al Consiliului de Miniştri nu poate hotărî, în afară că am întrebat şi pe unii membri ai Biroului Executiv care spun că nu cunosc asemenea lucruri, că Biroul este compus din oameni! Prezentaţi situaţia! Nu se poate una ca asta!
În primul rând că bilanţul este nereal, nu oglindeşte care este situaţia în economia naţională şi arată încălcarea legilor! Acoperiţi, de fapt, prezentaţi un bilanţ fals!
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Secţia Cancelarie, dos. nr. 17/1989
Citește pe Antena3.ro