x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe A apărut opoziţia politică în Germania Democrată

A apărut opoziţia politică în Germania Democrată

12 Noi 2009   •   00:00
Raportul Ambasadei României la Berlin
Către Ministerul Afacerilor Ex­terne
Tovarăşului Lucian Petrescu,


La telegrama nr. 1/07427 din 11.11.1989,
1. În ultimele două luni, în RD Germană au apărut o serie de grupări politice autonome, în afara partidelor existente care au început să participe la viaţa politică a ţării. Aceste grupări, au în general, caracterul unor mişcări populare, fără structuri organizatorice, statut, conducere aleasă etc., şi nu mai sunt considerate de către PSUG drept "grupări de opoziţie" ci parteneri de dialog. Această recu­noaş­tere de facto a fost reafirmată de Egon Krenz într-un interviu (acordat după întâlnirea cu W. Michnick, prşedintele fracţiunii PLD din Bundestag). Le­ga­lizarea formală va avea loc după adop­tarea noii legi privind dreptul de aso­ciere, care este, în pregătire.

2. Gruparea cea mai reprezentativă şi mai activă este "Noul Forum" - ini­ţiat de pictoriţa B. Boley şi avoca­tul G. Heinrich. Ca şi alte grupări, "Noul Forum" a apărut cu sprijinul şi sub protecţia bisericii evanghelice, chiar dacă nu este o mişcare religioasă. În prezent nu-şi mai desfăşoară activi­tăţile pe lângă biserici. Numărul ade­ren­ţilor se estimează la câteva zeci de mii, la care se adaugă la fel de mulţi simpatizanţi, inclusiv membri PSUG. În manifestele difuzate, "Noul Fo­rum" se pronunţă pentru o societate socialistă democratică, pluralistă, în care problemele dezvoltării să fie strict corelate cu cele ecologice (subli­niem, de altfel, că ecologia este o partea constitutivă a platformeleor politice prezentate de toate grupările din RDG). "Noul Forum" acţionează, de asemenea, pentru libertatea deplină de exprimare, libertatea presei, alegeri libere şi guvern de coaliţie. "Noul Forum" este susţinut de intelectuali şi nu a găsit o rezonanţă prea mare în rândul muncitorilor.

3. Alte două grupări, "Democraţie-Acum" şi "Deschiderea Democratică" reprezintă, de fapt nişte iniţiative cu susţinători ocazionali, în general tot intelectuali, Manifestele politice ale acestor grupări nu se deosebesc prea mult de cele ale "Noului Forum". Ca exemplu, prezentăm câteva puncte din programul grupării "Demo­craţie-Acum": "În locul unui stat dominat prin tutelă de către partid, care s-a transformat într-un director al po­po­rului fără mandat social, vrem un stat care să se bazeze pe un consens fundamental al societăţii".
- Despărţirea puterilor (legislative şi executive) în stat.
- Alegeri libere şi secrete.
- Mijloacele de informare să fie preluate de organisme necomerciale, de drept public, şi să se permită accesul tuturor partidelor, organizaţiilor, grupărilor, în mass-media.
- Libertatea de constituire a unor organizaţii, uniuni, partide etc.
- Oamenii muncii să formeze sindicate independente.
- Prezentarea deschisă a datelor re­levante privind poluarea şi resursele ţării (cerere preluată, practic, în recentul program de acţiune al PSUG).
O grupare de mai mică importanţă este "Iniţiativa petnru pace şi drepturile omului", care în afara revendicărilor cunoscute şi la alte grupări, urmăreşte aplicarea în RDG a documentelor CSCE.

4. Nu demult, într-un orăşel la nord de Berlin, s-a constituit Partidul Social Democrat, care a anunţat un program social-democrat clasic, cu obiectivul fundamental: realizarea unei "eco­nomii de piaţă sociale". PSD respinge desigur rolul conducător al PSUG. Noul partid Social-Democrat are doar câteva sute de membri, dar el este pu­ternic sprijinit de PSD din RFG. Conducerea de partid şi de stat din RDG a evitat până acum să ia poziţie faţă de constituirea acestui partid care a soli­citat aderarea la "Internaţionala So­cialistă".

5. Din informaţiile pe are le deţi­nem, se apreciază că grupările politice amintite (cu excepţia PSD şi, eventual, a "Noului Forum") nu au perspective de afirmare; pe de o parte, acestea nu se bucură de o bază de masă, iar pe de altă parte profilarea actuală a celorlalte partide (îndeosebi partidul Li­beral şi Uniunea Creştin Democrată) vor integra potenţialul "protestatar" de până acum care s-a manifestat în grupările politice alternative.

6. Ieri, 11 noiembrie, s-a constituit o nouă organizaţie de tineret, "organizaţia Tineretului Creştin Democrat". Nu se cunosc, deocamdată, alte detalii (conducere, platformă etc.).

7. Constatăm o tendinţă din ce în ce mai accentuată a partidelor care for­mează încă, împreună cu PSUG, Blo­cul Democratic, de a-şi manifesta in­dependenţa şi de a-şi elabora progra­me proprii. Este vorba de partidul Li­be­ral Democrat, Uniunea Creştin De­mocrată, Partidul Democrat al Ţă­ra­ni­lor şi Partidul Naţional democratic.
Gheorghe Caranfil
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.291-293

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe