x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Deputaţii Solidarităţii erau îngrijoraţi de amestecul "conservatorilor comunişti" în treburile Poloniei

Deputaţii Solidarităţii erau îngrijoraţi de amestecul "conservatorilor comunişti" în treburile Poloniei

10 Aug 2009   •   00:00

Informarea Ambasadei României la Varşovia către Ministerul Afacerilor Externe
10 august 1989, ora 08:00
CC al PCR - tovarăşului Nicolae Mihai,
MAE - tovarăşului Constantin Oan­cea, adj. al ministrului, DR. I
1. Vă informăm că în cadrul ultimei sesiuni a Seimului polonez (31.07-02.08 a.c.), unii deputaţi ai opoziţiei i-au interpelat, între alţii, pe ministrul Apărării Naţionale şi ministrul de Externe în legătură cu recenta reuniu­ne a Comitetului Politic Consultativ al Statelor participante la Tratatul de la Varşovia, desfăşurat la Bucureşti.
Luând cuvântul, FL. Sixicki, minis­trul Apărării Naţionale, a spus că re­zul­tatele reuniunii au fost publicate în presa poloneză, adaugând că la Bu­cureşti nu au fost încercări de amestec în treburile interne ale Poloniei sau ale altui stat. Ministrul a explicat atmosfera de destindere şi colaborare pe continentul european. (...)
Aceeaşi problematică a fost abordată şi de deputatul Adam Michnik, care a întrebat dacă este adevărat că, în timpul consfătuirii de la Bucureşti, conducătorii român, cehoslovac, din RDG şi Bulgaria au criticat schim­bările din URSS, Ungaria şi Polonia. "În presa din RS Cehoslovacă şi RD Germană pot fi citite multe articole critice şi observaţii privind ceea ce se întâmplă în Polonia... Oare constituie, totuşi, o încălcare a alianţei dacă presa poloneză va supune unei critici ana­loge procesele care au avut loc în RDG, RSC sau România? Dacă nu, atunci cum să înţeleg confiscarea sistema­tică a materialelor «Gazetei electo­rale» (organul «Solidarităţii») pri­vi­toa­re la încălcarea depturilor omului în Ro­mâ­nia, RSC şi RDG?"
Ministrul de Externe, T. Olechowski, a răspuns că reuniunea de la Bucureşti a confirmat concordanţa liniilor principale, în pofida unui pluralism considerabil de vederi prezentat în discuţii. (...)

În continuare, T. Olechowski a spus că se pronunţă pentru neamestecul în tre­burile interne ale altor ţări şi de aceea preferă să evite orice aspect de dis­pută, a afirmat că în timpul reuniunii de la Bucureşti a fost prezentată o diversitate de concepte privind dez­volt­area socialistă, dar aceasta nu a însemnat că cineva a dorit să-şi im­pu­nă propriile opinii asupra celorlalţi.
Principiul că nimeni nu deţine monopolul adevărului a fost confirmat acolo.

2. La aceaşi sesiune a Seimului, la cererea insistentă a opoziţiei, s-a aprobat constituirea a două comisii extraordinare, una pentru analiza şi apecierea activităţii desfăşurate de guvernul demisionar condus de M.F. Rakowski şi cealaltă pentru cercetarea de "crime cu caracter politic" din perioada de după declararea stării de asediu. Menţionăm că se are în vedere cercetarea activităţii desfăşurate de organele Ministerului de Interne, condus în această perioadă de Czeslaw Kiszczak, actualul prim-ministru.

3. Au loc consultări privind forma­rea noului guvern, acţiune care în­tâm­pină mari greutăţi din cauza po­zi­ţiei pe care o are opoziţia, care prin declaraţia făcută recent de Lech Walesa a propus constituirea guvernului din reprezentanţi ai "Solidarităţii":, Partidului Ţărănesc Unit şi Partidului Democrat, refuzând organizarea unui guvern cu reprezentanţi ai PMUP. (...)

4. Creşterea substanţială a pre­ţu­rilor, îndeosebi a celor la produsele alimentare (între 300-400%) a creat o stare crescândă de ne­mul­ţu­mi­re în rândul populaţiei, din care cauză a început un nou val de greve în di­fe­rite sectoare de activitate, men­ţi­nând-se o stare de tensiune în ţară.
Ion Teşu
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 143-145

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe