Raportul Ambasadei României la Praga
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşului Ion Stoian, secretar al CC al PCR,
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului,
Referitor la unele aspecte ale situaţiei din RSCS vă informăm:
În contextul evoluţiei evenimentelor din Ungaria, Polonia, URSS şi, în ultimul timp, RD Germană, diversele grupări ilegale de opoziţie din Cehoslovacia au început să îşi intensifice activitatea şi, pentru data de 28 octombrie a.c. (ziua proclamării Republicii Cehoslovace) au anunţat demonstraţii de protest la Praga, Brno, Ostrava şi în alte oraşe cehoslovace.
Grupările de opoziţie nu au un program de alternativă politică, organizează însă semnarea de diverse petiţii şi acţiuni de protest "împotriva încălcării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Cosntituţie" şi exercită presiuni pentru înlăturarea rolului conducător al PC din Cehoslovacia, atât în societate, cât şi în cadrul Frontului Naţional.
1. Conform afirmaţiilor lui D. Hraconsky, şef de sector la Secţia de propagandă a CC al PCC, în prezent există în cehoslovacia un număr de aproape 80 de grupări de opoziţie, care îşi desfăşoară activitatea cu sprijinul mijloacelor de informare din Occident şi cu ajutorul material al diverselor grupări reacţionare din ţările capitaliste. Baza de membri a acestor oroganizaţii este redusă, însă aceleaşi persoane fac parte din mai multe organizaţii.
Majoritatea grupărilor au ca numitor comun democraţia de tip burghez şi nu ascund intenţiile de reinstaurare a capitalismului în Cehoslovacia. Elogiază în acest sens fosta Republică burgheză cehoslovacă şi "caracterul profund democratic al acesteia".
Unele grupări promovează reformele de tip social-democrat şi au ca adepţi pe cei care au fsot excluşi din partid după anul 1966. În cadrul acestora sunt şi curente care recunosc că "socialismul democratic preconizat" nu se poate realiza fără comunişti. Refuză însă o colaborare constructivă cu PCC, datorită aprecierii diferite a anului 1966.
Al treilea complex de organizaţii are ca numitor comun ideologia religioasă şi clericalismul politic militant. Beneficiază de sprijin material din Occident, iar în ultimul timp şi de ajutor concret de la diverse organizaţii din Ungaria şi Polonia.
Într-o formă sau alta, toate organizaţiile şi-au anunţat participarea la demonstraţia prevăzută pentur data de 29 octombrie a.c. Conform aprecierii lui D. Hraconsky, unele grupări manifestă cu pancarte cu numele lui M.Gorbaciov. Sunt însă şi diverse pamflete în care M. Gorbaciov este criticat ca plagiator al reformelor din 1966 din Cehoslovacia şi ca eleve inconsecvent al lui A. Dubcek.
2. În cursul lunii octombrie, organele de partid şi de stat cehoslovace au intensificat măsurile administrative pentru combaterea oricăror manifestări ostile socialismului. S-au organizat adunări de partid în diverse regiuni şi raioane, la care au participat membri ai prezidiului CC al PCC. S-a insistat asupra îmbunătăţirii muncii politico-ideologice, dar şi asupra profilului moral politic al ciomjuniştilor aflaţi în munci de răspundere. S-a subliniat, de asemenea, că organele şi organizaţile de partid trebuie să ia atitudine fermă faţă de cei care nu corespund profilului de comunist, deoarece carenţele individuale ale unor comunişti sunt atribuite de grupările de opoziţie întregului partid.
3. Arestarea în cursul acestei luni a ziariştilor Rudolf Zeman şi Jiri Ruml, care editau ziarul ilegal "Lidove Noviny", a creat o nouă stare de tensiune. Peste 100 de ziarşti au adresat preşedintelui guvernului o scrisoare în care cer eliberarea celor doi ziarişti. Se apreciază că măsura respectivă a avut efect catalizator şi pentru alte luări de poziţii din partea unor artişti cehoslovaci. Astfel, a crescut la 35.000 numărul celor care au semnat petiţia "Câteva cuvinte". În plus, Vaclav Neuman, dirijorul Filarmonicii cehe, precum şi 97 de membri ai orchestrei, au luat iniţiativa să întrerupă orice colaborare cu Televiziunea şi Radiodifuziunea cehslovacă, datorită faptului că cele două organizaţii nu permit transmiterea de emisiuni cu artiştii care au semnat petiţia.
4. Pe fondul activizării grupărilor ilegale de opoziţie, au început să apară curente perturbatoare şi în Partidul Popular cehoslovac, la care s-a solicitat demisia actualei conduceri a partidului. Între altele, s-a subliniat că majoritatea membrilor conducerii Partidului Popular nu au promovat o politică proprie, ci au mers la remorca PC din Cehoslovacia. Situaţia din partidul Popular cehoslovac este apreciată ca deosebit de critică, fapt pentru care s-a hotărât organizarea congresului chiar la începutul anului 1990. Se estimează că din cei circa 60.000 membri ai partidului, majoritatea se pronunţă pentru înlocuirea actualei conduceri înainte de ţinerea congresului.
5. Situaţia din partidul Socialist Cehoslovac este până în prezent mai calmă, însă au apărut şi în cadrul acestuia curente care cer ca partidul să se angajeze mai mult în apărarea drepturilor omului (partidul are 16.000 membri).
6. În cursul ultimelor zile, organele de stat au luat măsuri pentru a
preîntâmpina ţinerea demonstraţiei ilegale preconizate pentru după-amiaza zilei de 29 octombrie în piaţa Vaclav. În ziua respectivă, piaţa va fi închisă complet petnru persoanele neautorizate, până la ora 12:00, deoarece s-a luat măsura ca noii militari în termen să depună jurământul în zona din partea inferioară a pieţei.
George Homoştean
Raportul Ambasadei României la Berlin
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului,
În legătură cu aspectele curente ale evoluţiei situaţiei din RD Germană, informăm următoarele:
1. Toţi reprezentanţii din ţara gazdă cu care am discutat ieri, 26 octombrie, (PSUG, alte partide şi organizaţii, MAE al RDG) apreciază în continuare că faza critică în situaţia politicii interne nu a fost depăşită. Neîncrederea şi îndoielile cetăţenilor faţă de "cotitura" anunţată, inclusiv rezervele faţă de Egon Krenz, se menţin. Conducerea PSUG este conştientă că de la dialogul general, care se desfăşoară în toată ţara, trebuie să se treacă rapid la fapte. De asemenea o măsură de sporire a încrederii cetăţenilor va consta în schimbările importante care se vor produce în structura Biroului Politic şi Secretariatului CC al PSUG, la plenara din 8 noiembrie. O schimbare inevitabilă de cadre va avea loc şi la nivelul ministerelor, organizaţiilor şi instituţiilor centrale (se vorbeşte şi de schimbarea ministrului de Externe, Oskar Fischer. Posibili candidaţi: Harry Ott, adjunct al ministrului, sau Gunter Sieber, şeful SRE al CC al PSUG şi adjunctul acestuia, B. Malow).
2. Un scurt bilanţ al restructurării iniţiate de Egon Krenz indică următoarele mutaţii mai importante: realizarea unei "transparenţe" radicale în mijloacele de informare, anunţarea noii legi care va fi adoptată până la sfârţitul anului, prin care toţi cetăţenii majori vor primi paşaport şi vor putea călători în străinătate, extinderea unor înlesniri sociale şi măsuri de ridicare a nivelului de trai. Primul-ministru a anunţat în acest sens un complex de măsuri: importuri sulimentare de bunuri de consum tehnice, alimente şi confecţii, tricotaje etc. o regândire a funcţiilor şi atribuţiilor Parlamentului, guvernului, justiţiei. Se are în vedere o despărţire riguroasă a activităţii partidului de Parlament şi guvern. Se începe o activitate complexă de reformare a justiţiei şi legislaţiei. Printre altele, există următoarele priorităţi: elaborarea unei noi legi electorale, cu asigurarea unui control public, în toate fazele, al numărării voturilor, afirmarea independenţei depline a judecătorilor şi a egalităţii cetăţenilor în faţa legii, reformularea unor prevederi din Codul Penal în legătură cu "delictele mpotriva orânduirii sttale", elaborarea unei noi legi privind competenţele organelor de poliţie şi securitate etc.
Notă. Azi, 27 octombrie, s-a anunţat o amnistie petnru cetăţenii care au fost condamnaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei.
3. Toţi partenerii de discuţie au afirmat că deomeniul cel mai dificil rămâne cel economic. Se fac critici extrem de aspre la adresa fostului secretar cu probleme economice, G. Mittag, care anu a prezentat situaţia reală, dificilă a economiei RDG, a acţionat voluntarist şi a fixat priorităţi greşite. De exemplu, a dirijat importante mijloace materiale şi financiare, într-o măsură excesivă, spre microelectronică, neglijând celelalte ramuri industriale.
S-au creat astfel serioase disproporţii şi rămâneri în urmă în economia naţională. Mittag a blocat orice fel de critică "de jos însus" împiedicând astfel remedierea fenomenelor negative pe care cadrele din industrie şi economie le cunoşteau prea bine. Corectările necesare în orientarea economică a RDG reclamă un timp mai îndelungat.
4. Demonstraţiile - care în prezent au un caracter exclusiv paşnic - continuă, în ciuda apelurilor ca dialogul cu cetăţenii să se desfăşoare în afara străzii, în foruri democratice organizate. Ieri au avut loc demonstraţii la Erfurt, Rostock, Dresda, Halberstadt, etc. O persoană oficială a RDG şi-a spus - confidenţial - că demonstraţiile "vor continua până când vor fi scoşi din Biroul Politic cei are trebuie să fie scoşi".
5. Convorbirea telefonică Krenz-Kohl şi apropiata vizită a lui Krenz în URSS (probabil 31 octombrie-1 noiembrie) sunt apreciate în Corpul Diplomatic drept factori externi care vor contribui la consolidarea poziţiei lui Ergon Krenz. S-a convenit ca, încă în cursul lunii noiembrie, R. Seiters, ministru la Cancelaria Federală, să efectueze o vizită la Berlin şi să discute cu ministrul de Externe al RDG toate problemele concrete ale relaţiilor bilaterale, inclusiv aspectele care vor rezulta din liberalizarea completă a plecărilor în străinătate (partea vest-germană doreşte să participe cu mijloace financiare la asigurarea devizelor necesare turiştilor din RDG şi să tempereze astfel dorinţa acestora de a emigra). Seiters va discuta la Berlin şi posibilitatea organizării unei întâlniri Krenz-Kohl, încă în cursul lunii noiembrie ac. Reprezentanţii ţări gazdă şi diplomaţii din capitala RDG aşteaptă o intensificare considerabilă a relaţiilor economice şi de cooperare RDG-RDG. H. Tschanter, vicepreşedinte la CSP, mi-a relatat că partea RDG se gândeşte să înfiinţeze societăţi mixte.
Se comentează, atât în rândul diplomaţilor, cât şi al autorităţilor, că la următoarea sesiune a camerei Populare actualul preşedinte H. Sindermann va fi înlocuit de Manferd Gerlach, preşedintele Partidului Liberal Democrat.
7. Concluzia generală care predomină în Corul Diplomatic este că Egon Krenz se va alinia cursului lui Gorbaciov ("perestroika şi glasnosti") fără să repete greşeala acestuia de a se apuca de reformarea tuturor domeniilor în acelaşi timp. Vor fi "înnoiri controlate", iar în domeniul economic vor apărea modificări care vor fi adoptate după o temeinică analiză. Opţiunea edificării socialismului nu este pusă în discuţie.
Gheorghe Caranfil
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.252-255