Către Ministerul Afacerilor Externe 31 octombrie 1989, ora 18:10
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului,
În legătură cu evoluţia situaţiei politice din RD Germania, informăm în continuare următoarele:
1. Manifestările de stradă nu au încetat, iar în ultimele zile au crescut chiar în intensitate şi amploare. Se estimează că numai ieri, 30 octombrie, când au avut loc mari demonstraţii în oraşele Berlin, Leipzig, Halle, Magdeburg, Schwerin, Suhl etc. numărul participanţilor s-a ridicat la peste o jumătate de milion de cetăţeni (la Leipzig, după datele oficiale, 200.000). Lozincile demonstranţilor se referă la libertatea presei, libera circulaţie, libertatea de asociere, desfiinţarea privilegiilor, legalizarea organizaţiilor autonome etc. Toate demonstraţiile s-au desfăşurat paşnic. Organele de poliţie şi de securitate nu au intervenit. Primul-secretar al Comitetului PSUG al Capitalei, G. Schabowski, a declarat, în cadrul dialogului cu cetăţenii, că "demonstraţiile vor face parte din cultura politică a RDG".
2. În întreaga ţară se desfăşoară ample dezbateri, cu pariticiparea reprezentanţilor din conducerea de partid şi de stat, din economie, cultură, ministere, combinbate etc. Unele dezbateri se transmit în direct la radio sau televiziune. Dintre aspectele cel mai mult discutate, remarcăm următoarele:
Instituirea unor comisii de anchetă pentru elucidarea abuzurilor organelor de poliţie în timpul demonstraţiilor din 7 şi 8 octombrie (preşedintele Prezidiului poliţiei din Berlin, general locotenent F. Rausch, a exprimat scuze, în public, pentru unele acte de brutalitate comise de câţiva poliţişti).
Legalizarea opoziţiei. Conducerea PSUG nu a dat un răspuns clar la această cerere. În practică însă, toate grupările politice autonome sunt tolerate şi acţionează nestânjenit. În Corpul Diplomatic se apreciază că legalizarea unor organizaţii cum ar fi "Noul Forum" este numai o chestiune de timp. O anumită îngrijorare a provocat constituirea unui Partid Social-Democrat care a solicitat aderarea sa la Internaţionala Socialistă.
Rolul conducător al partidului, reafirmat în cuvântarea inaugurală rostită de Egon Krenz, începe să fie pus în discuţie. Partidele care până acum au acţionat, sub conducerea PSUG, în cadrul Blocului Democratic (creştin-democraţii, liberal-democraţii, naţional-democraţii şi Partidul Democratic al ţăranilor) ridică problema egalităţii în drepturi. Recent, Manfred Gerlach, preşedintele Partidului Liberal-Democrat, s-a pronunţat pentru constituirea unei comisii care să analizeze din punct de vedere constituţional, politic, social etc., rolul conducător al PSUG.
Regândirea rolului şi structurilor organizaţiilor de masă şi obşteşti. Discuţii extrem de ascuţite şi controversate au loc în cadrul organizaţiei Tineretului Liber German. Numeroşi tineri cer dizolvarea acestei organizaţii sau menţinerea ei doar ca o organizaţie-cadru care să cuprindă uniuni autonome pentru elevi, studenţi, tineri muncitori, soldaţi etc. Mari frământări au loc în organizaţiile sindicale. Preşedintle Prezidiului, Harry Tisch, membru al Biroului Politic al CC al PSUG, a fost somat să se retragă. Prezidiul federaţiei va decide la 17 noiembrie (se consideră că H. Tisch va fi eliberat din Biroul Politic, la Plenara din 8 noiembrie, după care va pierde şi funcţia în fruntea sindicatelor). Există în rândul muncitorilor iniţiativa creării unor "sindicate libere".
Au început, de asemenea, dezbaterile publice privind reînnoirea sistemului economic. Elaborarea unor concepţii noi reclamă o perioadă mai îndelungată. De la relaţiile apropiate, am aflat că Egon Krenz a adresat primilor-secetari regionali o scrisoare, în care le cere să facă tot ce le stă în putinţă pentru mobilizarea oamenilor în vederea îndeplinirii planului pe acest an. Se estimează că planul cincinal nu va fi îndeplinit. (...)
3. Din sursă a reprezentanţei permanente a RFG, am reţinut aprecierea că guvernul federal este dispus să conlucreze cu Egon Krenz într-un mod constructiv, deoarece noul conducător de partid şi de stat al RDG a dovedit că este hotărât să înfăptuiască reforme profunde. A rezultat însă că partea vest-germană speră că evoluţia politică internă din RDG să meargă în consens cu transformările din Polonia şi Ungaria. Diplomaţii vest-germani au subliniat că ei au înregistrat cu interes declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai PSUG, potrivit cărora "se va studia experienţa din URSS, Polonia şi Ungria". Aceiaşi diplomaţi au arătat că este îmbucurătoare o anumită tendinţă de "dezideologizare" a relaţiilor dintre cele două state germane.
În orice caz, constatăm că în ultimele zile au dispărut din presă orice fel de atacuri la adresa RFG. Ieri, 30 octombrie, a fos scoasă de la televiziunea RDG emisunea "Canalul Negru", transmisă săptămânal timp de aproape 30 de ani, în care comentatorul Karl Eduard von Schnitzler critica în termeni sarcastici politica guvernului vest-german. Mijloacele de informre vest-germane au salutat "punerea pe liber a ultimului război rece". Diplomaţii vest-germani apreciază că alinierea RDG la linia politică a lui Gorbaciov oferă o şansă reală pentru redeschiderea "problemei germane".
Gheorghe Caranfil
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 260-262
Citește pe Antena3.ro