Pentru diplomaţii României socialiste din anul 1989, promovarea ţării trebuia să înceapă cu faptele şi gândurile familiei conducătoare. Publicarea operelor lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu era un obiectiv primordial al personalului ambasadelor României.
Oficial, acestea doar se asociau iniţiativelor locale, însă, în mod real, pentru lucrările "celui mai iubit fiu" şi ale "savantei de renume mondial" se plăteau bani grei şi se acţiona inclusiv prin Centrul de Informaţii Externe.
Mesajele din lucrările lui Nicolae Ceauşescu îndemnau la o strânsă cooperare între statele în curs de dezvoltare şi la edificarea unei noi ordini economice internaţionale. În schimb, lucrările Elenei Ceauşescu erau monografii ştiinţifice, cu teme serioase, precum "Polimerizarea stereospecifică a izoprenului".
La începutul anului 1989 erau contabilizate mai mult de 170 de volume, apărute în peste 30 de ţări de pe toate continentele, avându-l în prim-plan pe preşedintele României socialiste.
Publicarea acestor cărţi era văzută la Bucureşti ca "mărturie elocventă a înaltei preţuiri, profundei stime şi consideraţiuni de care se bucură opera lui Nicolae Ceauşescu pe plan mondial". Ca întotdeauna când era vorba despre o sarcină de partid, editarea volumelor avându-i ca autori pe cei doi Ceauşeşti trebuia să continue cu şi mai mare avânt şi în anul 1989.
La 15 mai în acel an, Direcţia cultură şi presă a Ministerului Afacerilor Externe a elaborat o sinteză informativă privind măsurile care s-au luat la nivelul ambasadelor României pentru apariţia operelor lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu, precum şi desfăşurarea de alte manifestări şi prezenţe româneşti ce au avut loc de la începutul anului şi până la acea dată. Redăm fragmente din conţinutul acestei sinteze aflate în Arhiva Diplomatică.
Sinteză - Informativă
În îndeplinirea indicaţiilor şi sarcinilor de partid, a instrucţiunilor conducerii MAE, activitatea de propagandă externă a oficiilor diplomatice în perioada 1 ianuarie-15 mai 1989 a continuat cursul pozitiv din anul precedent. Au fost promovate consecvent o serie de manifestări şi prezenţe româneşti menite să răspundă interesului viu al unor cercuri, din cele mai variate, ale opiniei publice din ţările de reşedinţă pentru realităţile din România contemporană, pentru activitatea politică prodigioasă desfăşurată de preşedintele Nicolae Ceauşescu pe plan intern şi internaţional.
Totodată, misiunile noastre diplomatice s-au asociat şi au contribuit activ la desfăşurarea acelor acţiuni care au fost iniţiate de organizaţii sau instituţii partenere din străinătate.
I. Noile lucrări din opera politico-economică şi filosofică a tovarăşului preşedinte Nicolae Ceauşescu, care au apărut în diverse ţări ale lumii, s-au constituit într-un cald omagiu adus puternicei personalităţi de remarcabil om politic şi de stat a preşedintelui României socialiste, care şi-a dedicat întreaga viaţă, energia şi forţa sa creatoare slujirii şi apărării înaltelor idealuri de libertate, independenţă şi progres social ale poporului român, ale tuturor popoarelor, făuririi unei lumi a dreptăţii, prosperităţii, păcii, securităţii şi înţelegerii între naţiuni.
1. Începutul anului a fost marcat de apariţia, în India, a lucrării "Preşedintele Nicolae Ceauşescu - promotor al păcii", la cunoscuta editură "Famous Publications" din New Delhi. Volumul, realizat în limba engleză de profesorul Rais Mirza, se prezintă în condiţii grafice deosebite şi este ilustrat cu numeroase fotografii, care înfăţişează momente semnificative ale activităţii tovarăşului Nicolae Ceauşescu pe plan intern şi internaţional.
- Tot în India, la o altă importantă editură din New Delhi - "Socialook International Publications", a apărut în limba engleză lucrarea intitulată "Concepţia preşedintelui Nicolae Ceauşescu privind istoria poporului român şi rolul ştiinţei istorice în realizarea înţelegerii între popoare".
2. În Pakistan, la reputata Editură "Elite Publishers" a văzut lumina tiparului, sub semnătura lui Mohammad Nassem Semaab, redactor-şef al revistei Media, lucrarea de sinteză intitulată "Preşedintele României, Nicolae Ceauşescu - promotor al edificării unei noi ordini economice internaţionale". Apărută în limba engleză, lucrarea este însoţită de fotografii ilustrând realizările economice şi urbanistice ale României în anii de măreţe înfăptuiri ai "Epocii Nicolae Ceauşescu".
3. În Nigeria a apărut în limba engleză, la Editura "Academy Press" din Lagos, o substanţială culegere de texte sub genericul semnificativ "Preşedintele României, Nicolae Ceauşescu, despre rolul ţărilor mici şi mijlocii în întărirea unităţii de acţiune a ţărilor în curs de dezvoltare". Volumul este o relevantă expresie a prestigiului şi preţuirii deosebite de care se bucură personalitea preşedintelui României socialiste, gândirea sa teoretică şi activitatea sa practică în procesul complex al edificării unei lumi mai drepte şi mai bune, a identificării rezolvărilor celor mai realiste şi eficiente pentru soluţionarea marilor probleme cu care se confruntă lumea contemporană.
4. În Spania, prestigioasa Editură "Gallardo" a editat în excepţionale condiţii grafice volumul "Nicolae Ceauşescu - Colaborarea între popoare pentru pace şi progrese", care prilejuieşte cititorilor de limbă spaniolă cunoaşterea concepţiei politice şi filosofice a preşedintelui României cu privire la problemele dezarmării, ale instaurării unui climat de pace şi încredere între popoare, precum şi cunoaşterea iniţiativelor sale valoroase vizând soluţionarea problemelor grave şi complexe ale contemporaneităţii.
5. În RFD Coreeană, Editura partidului Muncii din Coreea a oferit o selecţie de texte sub titlul "Nicolae Ceauşescu - Revoluţia socialistă - proces continuu de înaintare spre stadiile superioare ale civilizaţiei materiale şi spirituale comuniste".
6. Editura "Rueda", din Argentina, a publicat, la rândul său, "Nicolae Ceauşescu - Respectarea principiilor relaţiilor dintre state, imperativ fundamental al vieţii internaţionale contemporane", volum ce include şi imagini ilustrând activitatea pe plan intern şi extern desfăşurată de preşedintele României socialiste.
II. Ca expresie a celor mai alese aprecieri, pe plan internaţional, date personalităţii politice şi ştiinţifice a tovarăşei acad. dr ing. Elena Ceauşescu, au fost editate, la edituri străine de prestigiu, noi lucrări de referinţă din opera sa ştiinţifică, deja cunoscută pe toate continentele.
- În Polonia, volumul acad. dr ing. Elena Ceauşescu, intitulat "Polimerizarea stereospecifică a izoprenului", a fost publicat de Editura "Panstwowe Wydawnictwo Naukowe", aparţinând Academiei de Ştiinţe a RP Polone.
- Lucrarea "Progrese în chimia şi tehnologia polimerilor" a fost publicată în Finlanda, la casa de editură "Otava". Aceeaşi monografie ştiinţifică a fost editată în Japonia, la Editura "Kobunsha", precum şi în India, de Editura Academiei.
Notă: Noi proiecte editoriale din opera teoretică şi ştiinţifică a tovarăşului preşedinte Nicolae Ceauşescu, a tovarăşei acad. dr ing. Elena Ceauşescu sunt în curs de realizare, sau perfectare, în Grecia şi în Italia.
III. În această perioadă, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, preşedintele RS România, a acordat două importante interviuri oficiale cotidianului finlandez Kansan Uutiset şi, respectiv, publicaţiei egiptene Al-Messaa.
Notă: Sunt aprobate pentru realizare noi interviuri oficiale, ce vor fi acordate unor mijloace de informare în masă din Japonia, Bangladesh, Kuweit. Totodată, sunt în curs de perfectare interviuri ce urmează a fi acordate reprezentanţilor presei din Turcia, RFG, Japonia.
Citește pe Antena3.ro