x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Premierul maghiar, intervievat de revista "Der Spiegel"

Premierul maghiar, intervievat de revista "Der Spiegel"

24 Oct 2009   •   00:00
Telegrama Ambasadei României la Budapesta
Către Ministerul Afacerilor Externe
Tovarăşului Ioan Totu, Tovarăşului Constantin Oancea,


Vă informăm că M. Németh, preşedintele Consiliului de Miniştri ungar, a acordat recent un interviu revistei vest-germane Der Spiegel, intitulat "Spiritul a ieşit din ploscă".

În cadrul acestuia, premierul un­gur face o serie de aprecieri şi subli­nieri importante, dar şi periculoase în acelaşi timp, respectiv referindu-se la întrebarea reporterului pri­vind pericolul pe care îl reprezintă Ro­mânia pentru Ungaria, M. Né­meth a arătat că au apărut fel de fel de ameninţări, sub diferite forme, dar acestea sunt numai verbale şi aparţin mijloacelor de informare. Nu s-au constatat mişcări de trupe care să dovedeacă existenţa unei asemenea ameninţări. A apreciat că "sigur, dintr-un creier bolnav, oric­ând poate izbucni ceva, dar am în­credere că şi acolo (n.n. - Ro­mânia) luciditatea se va dovedi mai puternică".

În problema germană şi posibilitatea unificării celor două state, M. Németh a subliniat că, "într-o Europă paşnică de mâine, cu siguranţă că şi această problemă va fi posibil de rezolvat. În RDG, există, în prezent, reale posibilităţi de re­formă şi nimeni nu este interesat ca acolo să existe o situaţie explozivă, întrucât aceasta ar avea urmări imprevizibile. Forma şi ritmul reformelor din RDG este numai o problemă de timp".

Referindu-se la unele încercări ale RDG de a-i determina pe unguri să accepte punctul de vedere est-german în problema refugiaţilor, M. Németh a arătat că "această pro­blemă este în întregime de competenţa guvernului ungur, care a adoptat decizia cunoscută în conformitate cu răspunderea şi competenţa sa. Câţiva din conducerea ungară de partid de atunci au fost de altă părere în această problemă gingaşă. R. Nyers, preşedintele partidului, nu se numără însă printre aceştia". Referitor la situaţia actuală a Ungariei, M. Németh a menţionat că "procesele evoluează într-o direcţie pozitivă. Cu toate acestea, existenţa blocurilor militare face ca situaţia geo-politică să nu fie încă favorabilă dorinţei de neutralitate a Ungariei. Peste 15-20 de ani popoarele vor putea să decidă, cu mai multă autonomie decât azi, asupra destinelor lor şi atunci şi neutralitatea va însemna altceva. Este însă necesar şi sprijinul lui M. Gorbaciov. Reformele ungare sunt însă ireversibile şi în cazul în care în URSS s-ar produce o schimbare nedorită şi fatală. Reformele ungare au depăşit deja limita de la care ar mai putea fi întoarse înapoi".

Referindu-se la trupele sovietice staţionate în Ungaria, M. Németh a menţionat că acestea continuă să se retragă, în cadrul celor stabilite de comun acord cu conducerea sovie­tică. Din punctul de vedere al Un­gariei, nu există raţiuni politice, mi­litare sau de altă natură care să facă necesară prezenţa, în continuare, a trupelor sovietice pe teritoriul ungar. Analizată în cotext european, rezolvarea prezenţei trupelor so­vietice în Ungaria nu mai depinde numai de dorinţa guvernului ungar.

Cu privire la recentul congres al partidului şi situaţia noului PSU, primul-ministru ungur a arătat că la congres s-au făcut compromisuri prea mari, dar că totuşi este de acord cu ele. Doreşte ca PSU să aibă un rol important în alegeri şi să rămână o forţă capabilă de coaliţie. A menţionat că este de dorit să se creeze, cât mai curând, un partid comunist de tip clasic, întrucât aceasta ar ajuta ca şi PSU să-şi găsească propriul loc în rândul forţelor politice ungare. În PSU există persoane de care partidul trebuie să se despartă, dar acest lucru trebuie făcut într-o manieră europeană, civilizată.
Traian Pop
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p.248-249

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe