x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan le-a spus anchetatorilor despre interviurile date de Gheorghe Apostol presei străine

Brucan le-a spus anchetatorilor despre interviurile date de Gheorghe Apostol presei străine

15 Apr 2009   •   00:00

Strict secret ● Exemplar unic ● Notă



1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 15 apri­lie a.c., au rezultat următoarele:
A menţionat că doreşte să facă o declaraţie verbală în care să se re­fere la două aspecte care prezintă im­por­­tanţă, atât pentru ancheta ce se desfăşoară în cazul său, cât şi pentru cea dusă asupra lui Apostol Gheor­ghe.

A relatat că, în discuţiile purtate cu Apostol Gheorghe în primăvara anului trecut, a aflat că acesta a fă­cut o de­claraţie cu privire la unele mo­mente din istoria partidului nostru, precum şi referitor la situa­ţia social-po­litică actuală. Această declaraţie a fost dată de Apostol la Londra, lui Mititelul Cristian, şeful secţiei române a postului de radio BBC, precum şi la München lui Geor­gescu Vlad, fost director al sec­ţiei române a postului de radio Eu­ropa Liberă, şi Buhoiu Aristide de la ziarul Universul. O parte din decla­raţie, respectiv cea referitoare la problemele privind istoria partidului, a făcut obiectul a două articole publicate de Buhoiu în ziarul Universul în luna mai 1988.

A subliniat că îşi dă seama de faptul că ancheta se apropie de sfâr­ţit şi doreşte să facă unele precizări în (legătură) cu activităţile duşmănoase pe care le-a desfăşu­rat până (acum).

A recunoscut că a întreţinut re­laţii strânse cu diplomaţii americani şi englezi cărora le-a furnizat anumite date şi informaţii, în ideea de a-i determina să-i asigure protecţia prin acţiuni ale guvernelor ţărilor lor, în situaţia în care auto­ri­tăţile române l-ar trage la răspundere pentru acti­vitatea sa. Este convins de faptul că acţiunile întreprinse de el au adus pagube ţării atât în plan politic, cât şi în cel economic.

Este hotărât, chiar şi în situaţia mutării, ca atunci când condiţiile de natură politică permit şi când se consideră oportun, să-şi aducă contribuţia, dezinteresat, la promo­varea anumitor interese ale ţării noastre în raporturile cu alte state.

2. În cursul dimineţii, între soţii Bru­can au avut loc mai multe dis­cu­ţii în care Brucan Alexandra i-a soli­citat soţului să se implice mai mult în problema mutării, respectiv să o ajute să decidă ce bunuri vor lua la Zimnicea şi ce vor lăsa la Bucureşti. Aceasta pentru că nu doreşte ca în situaţia în care vor reveni reprezentanţii Consiliului Popular, aceştia să constate că ei nu au întreprins nimic în sensul celor discutate anterior.

Brucan Silviu, vădit iritat de fermitatea soţiei, i-a răspuns că "va aprecia el ce este de făcut", iar în situaţia în care reprezentanţii vor veni, scopul lor nu este de a-i muta, ci de a constata "care este rezulta­tul presiunilor care se exercită asupra lor".

Cei doi au făcut, de asemenea, comentarii tendenţioase cu (privire) la pretinsa conjunctură in­ter­na­ţio­na­lă nefavorabilă ţării noastre, context în care s-au refe­rit şi la cazul Cornea Doina.

Brucan Silviu aprecia că forţa şi perseverenţa cu care ea îşi (spune) ideile constă, printre altele, şi în unitatea familiei (...) care este rar, foarte preţios şi la care trebuie să (...) 16 aprilie 1989 (...) Bucureşti. A rezultat că şi-a pregătit lucrurile în vederea mutări şi aşteaptă decizia reprezentanţilor Consiliului Popular.

3. Între orele 12:15 - 13:30, Brucan Alexandra a fost vizitată de Galan Emil, prilej în care, acesta a fost pus în temă cu situaţia fiecăruia din membrii familiei Brucan şi cu intenţiile lor. Deşi Galan şi-a exprimat părerea că "nu prea crede în chestia cu mu­ta­rea", Brucan Alexandra i-a replicat că problema este serioasă şi certă, "minuni nemai­pu­tându-se întâm­pla". Ea a început deja să împache­teze lucrurile, în special hainele şi căr­ţile, deoarece mobila nu o prea in­teresează. În ciuda asi­gurărilor date de anchetatorii soţului său, cu mu­ta­rea se va mai amâna cu câteva zile, se aştepta ca azi să revină re­pre­zentanţii Consi­liului Popular care, la ultima lor vizită, au fost foarte categorici şi fermi. De asemenea, l-a informat pe Ga­lan despre vizita pe care diplomatul american Michael Parmly le-a făcut-o cât şi despre intenţia aces­tuia de a reveni miercuri, 19 apri­lie a.c.

În final, cei doi au apreciat ca o adevărată performanţă faptul că România a reuşit să lichideze datoria externă, comentând însă că acum se aşteaptă, de către toată lumea, a îmbunătăţire a aprovi­zionării cu produse alimentare.
Nr. D-3/00184454
Din 15 aprilie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 594-596

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii