x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan: "Mi se destramă familia!"

Brucan: "Mi se destramă familia!"

28 Apr 2009   •   00:00

1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 28 aprilie a.c. au rezultat următoarele:



a) Luând cunoştinţă de faptul că Mă­nescu Corneliu a fost mutat într-o altă locuinţă, Brucan Silviu s-a pre­zentat la anchetă deosebit de preocupat de situaţia în care se găseşte.

A început prin a spune că, pentru el, în prezent problema principală o reprezintă familia, că este deosebit de marcat de posibilitatea destră­mă­rii ei. A încercat să ameninţe că, în si­tua­ţia când fiica şi ginerele său nu vor primi un apartament în apro­pierea celui care-i va fi repartizat lui la Zimnicea, nu va mai accepta să-şi aducă contribuţia în pla­nul dezvol­tă­rii raporturilor româno-ameri­ca­ne, chiar dacă va fi solicitat în acest sens.

De asemenea, a afirmat că ginerele său, Nicolae Mircea, intenţionează să facă un memoriu la CC al PCR în care să se aplice situaţia sa şi să ceară transferul la Zimnicea pentru a sta împreună cu socrii săi.

b) La problemele ridicate, lui Brucan Silviu i s-a spus că afirmaţiile sale, din care rezultă că doreşte să-şi aducă contribuţia în direcţia normalizării relaţiilor româno-americane, nu pot fi luate în seamă, dată fiind activitatea pe care a desfăşurat-o o perioadă îndelungată de timp, când a furnizat diplomaţilor spioni americani date şi informaţii ce privesc unele interese ale ţării noastre.

De asemenea, prin actele duş­mă­noase deschise pe care le-a întreprins, a dovedit că este un om în care nu se poate avea încredere. În continuare i s-a spus că problemele legate de mutarea sa şi transferul ginerelui la Zimnicea nu sunt de competenţa organelor de securitate, dar măsurile luate sunt legale.

c) În final i s-a comunicat că în câteva zile ancheta se va încheia. I s-a atras atenţia că faptele comise de el sunt clare şi dovedite atât prin probele ce le deţinem, cât şi de propriile lui declaraţii, prin care recunoaşte că a furnizat unor diplomaţi spioni de la ambasadele SUA, Angliei şi Olandei informaţii cu caracter economic şi politic obţinute din cercul său de relaţii.

De asemenea, i s-a menţionat că, prin acţiunea ce a întreprins-o prin redactarea şi difuzarea scrisorii cu conţinut duşmănos, îi reţinem în sarcină că a fost principalul organizator şi instigator al celorlalţi semnatari, urmărind împreună cu aceştia să lovească în interesele politice ale ţării noastre. I s-a spus că în următoarele zile vom comunica reprezentanţilor Consiliului Popular al Municipiului Bucureşti că ancheta s-a încheiat, dosarul în cazul său urmând să fie înaintat organelor în drept, şi că Brucan Silviu se află la dispoziţia lor în vederea mutării.


2. După întoarcerea la domiciliu, Brucan Silviu i-a comunicat soţiei că ancheta se apropie de final, anchetatorii precizându-i în ce articol de lege se încadrează activităţile pe care el le-a desfăşurat.


3. Nicolae Mircea, luând cunoş­tin­ţă la locul de muncă că nu va lucra în zilele de 30 aprilie şi 2 mai a.c., a întocmit (...) conducătorului instituţiei în care afirmă: "Solicit o zi legală de odihnă, care este duminica săptămâ­nii. În cazul decretării legale a zilei de 2 mai ca zi lucrătoare mă voi prezenta la serviciu". A motivat că doreşte să fie liber în acest interval, întrucât intenţionează să plece cu familia într-o excursie prin ţară.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 623-625

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii