x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Cumnata lui Iuga şi fostul ei iubit, atraşi în ţesătura informativă

Cumnata lui Iuga şi fostul ei iubit, atraşi în ţesătura informativă

14 Noi 2009   •   00:00
Ministerul de Interne ● Strict secret ● DSS-SMB
Ex. Unic 112/VM/ 14.11.1989

Raport
În ziua de 14 noiembrie a.c. a fost contactat la sediul unităţii noastre nu­mitul Ciopaşiu Mircea, care a apă­rut ca legătură a obiectivului "Iorgu".

Din discuţiile purtate au rezultat următoarele:
Ciopaşiu Mircea îl cunoaşte pe "Iorgu" de circa 20 de ani. A fost "prie­tenul" cumnatei lui "Iorgu" (Revnic Violeta) cu care avea de gând să se căsătorească la un moment dat. Datorită acestui fapt intra deseori în casa lui "Iorgu". Acest lucru s-a întâmplat până prin anul 1977, când Ciopaşiu M. s-a căsătorit şi a întrerupt relaţiile cu Violeta şi implicit cu "Iorgu". Anul trecut s-a reîntâlnit, întâmplător, cu Violeta, cu care a re­luat apoi legăturile (de natură intimă, aşa cum a lăsat să se înţeleagă). Aceasta i-a relatat că "Iorgu" a fost condamnat şi se află în detenţie.

În luna octombrie a.c. Ciopaşiu Mir­cea s-a întâlnit, întâmplător, în Piaţa 16 Februarie cu "Iorgu" care l-a invitat să-i facă o vizită. Până în prezent nu l-a vizitat pentru a nu avea neplăceri.

Întrucât din datele obţinute prin mijloacele T.O. rezultă că "Iorgu" ma­nifestă interes pentru a-l întâlni pe Ciopaşiu, i-am sugerat acestuia să-l viziteze. A afirmat că o va face, însă numai la cererea noastră, altfel nu va face acest lucru.

A promis că-l va vizita joi, 16.11.1989, urmând să ne întâlnim sâmbătă, 18.11.1989 pentru a ne relata conţi­nutul discuţiilor purtate cu "Iorgu". Discuţiile vor fi controlate prin mijloacele speciale complexe T.O. de la domiciliul lui "Iorgu".
Semnează cpt. Velţănescu Mihai.

Notă: Da, l-am cunoscut şi eu. Pare serios. Să iniţiem un proces treptat de atragere a acestuia la colaborare în paralel cu măsura control T.O.
Semnează lt. col. Deleanu Vasile.
24 noiembrie 1989
14 noiembrie 1989. Declaraţiile lui Mircea Ciopaşiu
Dată în faţa noastră azi 14.11.1989 - semnează cpt. Velţănescu Mihai

Declaraţie:
Subsemnatul Ciopaşiu Mircea, fiul lui Ion şi Luiza, născut la 14.12.1952, în Bucureşti, conducător auto la ITB ETCTx, domiciliat în Bucureşti, B-dul Bucureştii Noi, nr. 68, Bl.1, A, sc. B, et. 2, ap. 6, Sector 1, declar următoarele:

Îl cunosc pe numitul Iuga Dumitru din anul 1970, an în care am cunoscut-o pe cumnata sa Violeta, cu care in­tenţionam să mă căsătoresc. Men­ţio­nez că o perioadă de timp am fost prie­ten cu numita Violeta şi o vizitam des până în anul 1971 când m-am în­surat şi am rupt toate legăturile cu ea.

Despre numitul Iuga Dumitru nu pot spune decât că, în perioada când eu o vizitam pe Violeta, l-am văzut foarte puţin fiind mai mult plecat.

Din anul 1977 ne-am văzut de câteva ori întâmplător pe stradă. Menţionez că, în urmă cu două-trei săptămâni, m-am întâlnit cu numitul Iuga şi soţia întâmplător în piaţă şi am fost invitat să-i fac o vizită.

Ştiind că a fost arestat şi pentru că nu am vrut să am probleme, nu am onorat această invitaţie.
Semnează Ciopaşiu Mircea
14.11.1989



Declaraţie:
Subsemnatul Ciopaşiu Mircea, fiul lui Ion şi Luiza, născut la data de 14.XII.1952 în Bucureşti, conducător auto la ITB ETCTx, domiciliat în Bucureşti, B-dul Buc. Noi, nr. 68, Bloc 1 A, sc. B, et. 2, ap. 6, Sector 1, mă angajez să păstrez secretul discuţiilor purtate cu organele de securitate indife­rent de persoană, funcţie sau grad de rudenie.
14.XI.1989
Semnează Ciopaşiu Mircea
Ministerul de Interne ● Strict secret ● DSS-SMB
Ex. Unic 112/VM/14.11.1989

Raport:
În ziua de 14.11. 1989 a fost contactată la sediul unităţii noastre numita Revnic Violeta, cumnata lui Iuga Dumitru, lucrat prin DUI pe linia problemei "foşti condamnaţi".

Contactarea respectivei a fost efectuată în scopul influenţării sale pozitive şi încercarea de a influenţare prin ea a membrilor familiei lui Iuga, respectiv Elena (soţie), Argentina şi Columbia (fiice).

Totodată, s-a vizat prevenirea an­gre­nării sale la unele acţiuni neco­respunzătoare ale obiectivului nostru, deoarece se obţinuseră date (prin mijloacele speciale complexe T.O. din ziua de 09.11.1989) că Iuga manifestă in­teres pentru a se întâlni cu un anume Mircea (identificat ulterior ca fiind Ciopaşiu Mircea condu­că­tor auto la ITB-taximetre, amantul Violetei Revnic) şi îi cerea acesteia să-i intermedieze o întâlnire cu acesta.

Cu prilejul contactării au rezultat următoarele:
Revnic Violeta locuieşte împreună cu fiul său Robert, în vârstă de circa 3 ani. A lucrat ca electronist la Întreprinderea "Avicola" Buftea până în luna aprilie 1988, când a întrerupt serviciul pentru a-şi putea creşte copilul. În luna ianuarie 1990 doreşte să reînceapă serviciul, soţul său, Revnic Dorel, fost electronist la Întreprin­derea "Avicola" Buftea, a fost trimis de statul român să lucreze în Libia, în anul 1987, la terminarea perioadei de lucru a refuzat să se înapoieze în ţară, rămânând în Austria (august 1988).
La început a vrut să se stabilească în SUA, însă nu a primit acordul auto­ri­tăţilor americane, fapt pentru care a început să facă demersuri în vederea stabilirii în Canada.

Discută frecvent la telefon cu soţia sa, Violeta, pe care o ţine la curent cu mersul demersurilor sale, urmând ca în momentul în care îşi va definitiva statutul juridic faţă de statul român să facă chemarea soţiei şi copilului pentru a se stabili definitiv în străinătate.

Revnic Violeta a afirmat că doreşte să-şi urmeze soţul şi de îndată ce va putea, va pleca la el.
În această fază a discuţiilor i s-a ex­plicat că plecarea ei depinde de au­to­rităţile române şi că va trebui ca pe în­treaga periodă cât va mai sta în ţară să adopte o atitudine corectă faţă de sta­tul român. În context, i s-a atras aten­ţia să nu se angreneze la acţiunile duş­mănoase preconizate de cumna­tul său, Iuga Dumitru, sau să-i facă acestuia servicii care i-ar putea dăuna ei.

Tot la acest punct al discuţiilor i s-a cerut să relateze ce ştie despre Mircea Ciopaşiu, cea în cauză afirmând că acesta este un fost coleg de şcoală, care mai trece uneori pe la ea şi o ajută cu unele produse alimentare pentru copil.
A mai afirmat că în nici un caz nu se va angrena la vreo acţiune a lui Iuga şi va respecta legile ţării.
De altfel, nici nu prea are relaţii cu Iuga, ci mai mult cu sora şi nepoatele sale.
Semnează căpitan Velţănescu Mihai
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii