x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Filmul despre Nicolae Iorga, În conflict cu ideologia

Filmul despre Nicolae Iorga, În conflict cu ideologia

03 Iun 2009   •   00:00

Constantin Vaeni, în perioada 1986-1989, a realizat fimul artistic "Profesorul", despre viaţa şi activitatea lui Nicolae Iorga.



La vizionarea făcută în anul 1988, în prezenţa directorului casei de filme, Dumitru Fernoagă, şi a vicepreşedintelui Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, Dumea Mihai, i s-a indicat să facă unele modificări în film.

Regizorul Constantin Vaeni a făcut o parte din ele, însă cu altele, care, după părerea lui, afectează conţinutul artistic al filmului, nu a fost de acord. În această situaţie, a intrat în conflict atât cu casa de filme, cât şi cu CCES, care i-au spus că, dacă nu face modificările indicate, vor da indicaţii monteurului, iar el nu va mai apărea pe generic în calitate de regizor.

În acest context, Constantin Vaeni a afirmat că, dacă se va proceda aşa, el se va adresa la cel mai înalt nivel şi va deveni un caz în lumea filmului.
Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, Editor: Mihai Pelin, Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 442

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii