x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Iuga a fost repartizat la Radioprogres

Iuga a fost repartizat la Radioprogres

03 Oct 2009   •   00:00

Şef compartiment Of. op. I
Semnături indescifrabile
Notă: Să fie semnalată la SAI - semnătură indescifrabilă.


Ministerul de Interne
Strict secret Unitatea M 0800 Bucureşti Serv. Indep. "f"/c. 2  Nr. DI 00386 din 3.10.1989
Iuga Dumitru 110

Notă de filare şi identificare
În ziua de 2.10.1989, între orele 18:00 şi 18:55, obiectivul "Iorgu" a fost vizitat la domiciliu de un individ cu următoarele semnalmente:

Vârsta: 35-40 de ani, înălţimea: 1,70 m, conformaţia corpului - suplă, faţa ovală, părul şaten închis spre negru, tuns potrivit, chelie frontală, sprân­ce­ne negre, dese, împreunate în zona nasului, nasul prelung, aproape drept, barbă de culoare neagră, deasă.

Semne particulare: poartă barbă, are chelie frontală şi o aluniţă nea­gră pe mijlocul obrazului drept.
Îmbrăcăminte şi obiecte portabile: pardesiu bleumarin, cămaşă al­bă, cravată de culoare gri, cu modele de culoare roşie, pantaloni de cu­loa­rse închisă.
Stabilit în Str. Măgireşti nr. 21, casă mică la curte, Sector 1, la ora 19:25.

Datele rezultate din timpul acţiunii de filaj, utile identificării: din Str. Ves­pasian, individul a mers pe In­tra­rea Măgireşti şi a intrat în cur­tea imo­bilului imediat din dreapta gar­du­lui pe care scrie: Intrarea Mă­gi­reşti nr. 21.
În curtea respectivă s-a aprins un bec. Individul a fost întâmpinat la poartă de o individă care i-a descuiat şi care a discutat cu el amical.
Cine a executat filarea legăturii: cpt. Cioc Ioan.
Şeful Serviciului
Semnătură locotenent colonel Popa.



21280
03.10.1989 22/15 UM 0800/112
Notă: V/semnătură indescifrabilă.
Anunţat mr. Robu 310-750.
"Iorgu II"
20.29 chemat
"Iorgu II" este sunat de Benoni, care îl întreabă ce a mai făcut cu angajarea. Obiectivul spune că i s-a dat repartiţie pentru Radioprogres şi va merge aici mâine de dimineaţă să vadă ce face. Oricum, el va cere un loc de muncă la un atelier în sectorul în care locuieşte. Obiectivul va fi la sediul Radioprogres mâine.



Strict secret  
Ministerul de Interne Exemplar unic Departamentul Securităţii Statului
Securitatea Municipiului Bucu­reşti Serviciul Independent de Filaj Nr. F/DI/00198244 din 3.10.1989
Văzut-semnătură indescifrabilă.

Către SMB Serviciul 110
Notă privind filajul obiectivului "Iorgu" efectuat în ziua de 02.10.1989 între orele 6:00 şi 23:00

Activitatea obiectivului
La ora 8:25, "Iorgu" a ieşit de la domiciliu, a mers pe Str. Jiului, Ing. Pătulea, Bdul Gloriei, uitându-se insistent în urma sa şi s-a oprit în staţia ITB Bdul Bucureştii Noi, si­tuată vis-à-vis de domiciliul său.
Din staţie s-a urcat în tramvaiul 24 cu care a călătorit până la staţia ITB Ştefan Furtună, unde a coborât. Du­pă coborâre, "Iorgu" a rămas în sta­ţie circa trei minute, privind atent la persoanele care mergeau pe stradă, apoi a mers pe Calea Griviţei şi s-a oprit la intersecţia cu B-dul Dacia. Aici a pri­vit timp de cinci minute la tre­cători, după care a mers pe B-dul Da­cia, Calea Victoriei, Str. Biserica Am­zei, Cristian Tell şi la ora 9:05 a in­trat la Consiliul Popular al Sectorului 1.

La ora 9:45, "Iorgu" a ieşit de aici, s-a oprit în faţă şi a studiat atent persoanele din jur, apoi a mers prin P-ţa Amzei, Str. P-ţa Amzei şi la inter­sec­ţia cu Str. Mendeleev s-a oprit. Aici a pri­vit trei minute la persoanele care ve­neau în urma sa, apoi a continuat pe Str. Nikos Beloianis, B-dul Ma­ghe­ru, N. Bălcescu, Str. Batiştei, Tudor Ar­ghe­zi, Alexandru Sahia şi s-a oprit în faţă la Biblioteca Americană. Timp de trei minute, "Iorgu" a privit la panourile de afişaj, dar şi la persoanele care veneau în urma sa, apoi a continuat pe Str. Alexandru Sahia, B-dul Repu­blicii şi a intrat în Pasajul Universităţii.

În pasaj, "Iorgu" s-a oprit după un stâlp şi a urmărit persoanele din ju­rul său câteva minute, după care a ie­şit din pasaj, a mers pe B-dul 1848 şi s-a oprit la un telefon public din faţa Spitalului "Colţea", ora fiind 10:15. De la acest telefon, "Iorgu" a încercat să efectueze o convorbire te­lefonică, dar telefonul fiind defect a renunţat; a continuat pe B-dul 1848, Str. Biruinţei, Cavafii Vechi, Str. Lip­scani şi s-a oprit la intersecţia cu B-dul 1848. Aici, timp de cinci mi­nute a privit în jurul său la pietoni, după care a mers pe Str. Lipscani, Jacques Elias, şi a intrat în imobilul nr. 4 - Sediul Central al Coope­rativei Radioprogres, ora fiind 10:40.

După un minut, "Iorgu" a ieşit de aici, a mers pe Str. Jacques Elias, Decebal, B-dul 1848, s-a oprit din nou şi a privit timp de trei minute în jurul său, a continuat pe Bdul 1848, Str. Doam­nei, Academiei şi a intrat la ma­gazi­nul "Piese radio", ora fiind 10:50.

La ora 10:55, "Iorgu" a ieşit din ma­gazin, a mers pe Str. Academiei şi a intrat la Librăria "Mihai Eminescu".
Din librărie a ieşit după circa zece minute, a mers pe Str. Academiei, 13 Decembrie, Luterană, Nu­fe­rilor şi s-a oprit în staţia ITB "Nu­ferilor". Din staţie "Iorgu" s-a urcat în tramvaiul 6 şi cu acesta a că­lă­to­rit până la staţia ITB "B-dul Gloriei", unde a coborât, apoi a intrat la domi­ciliu, ora fiind 11:55.

Între orele 18:00 şi 18:55, "Iorgu" a fost vizitat la domiciliu de un individ necunoscut, care a fost plasat în Intrarea Măgireşti nr. 21 (casă mică, cu curte).
Acest individ, la intrarea la adresă, a fost întâmpinat de o individă cu care a purtat următoarea discuţie:
- Greu vii!
- M-am întâlnit cu un prieten.
- Care prieten!?
- Cu fostul meu comandant. A trebuit să-i raportez ceva şi i-am raportat.
Până la ora 23:00, când postul de filaj a fost suspendat, "Iorgu" nu a mai plecat de la domiciliu.
Filajul continuă.
Şeful Serviciului - semnătură indescifrabilă.

Note:
Urgent; e vreo legătură din detenţie sau fostul său grup sau din armată?
Discuţia e de rutină şi era beat vizitatorul, aşa că cred că se scuză faţă de nevastă - chestia cu raportul..



MI - DSS
Strict secret UM 0800/S Ex. nr. 1 F/I/C6/DC/00/23015  
3 octombrie 1989

Către SMB
La adresa dvs. nr. 112/V.M.1200750/ 21.09.1989 vă comunicăm urmă­toa­rele:
Revnic Violeta, fiica lui Ion şi Pa­ras­chi­va, născută la 21.11.1955, în Bu­cu­reşti, electronist la Întreprin­de­rea Avi­co­la de stat Buftea, domiciliază în Str. Moineşti nr. 8, bloc 205, sc. A, ap. 51, Sectorul 6.
Sus-numita locuieşte la adresa de mai sus din cursul anului 1986. Este cunoscută ca o persoană liniştită, re­zervată, cu o comportare şi o conduită bună, în relaţiile cu locatarii se re­zumă la simplul salut, izolându-se de cei din jur. Nu a fost remarcată să poarte discuţii tendenţioase la adresa realităţilor din ţara noastră, însă după cum a afirmat către o sursă a noastră, cea în cauză doreşte să ajungă în străinătate la soţul său, Revnic Dorel, fiul lui Nicolae şi Paraschiva, născut la 13.11.1956, la Câmpia Turzii Cluj, fost electronist la Întreprinderea Avicola de stat Buftea şi care, fiind plecat în interes de serviciu în străinătate, a refuzat să mai vină în ţară.
Revnic Violeta domiciliază singură, iar fiul său se află în grija părinţilor domiciliaţi în Bucureşti la o altă adresă.
Semnează Lt. col. Deleanu Vasile
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii