x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Noi file la dosarul deţinutului Dumitru Iuga

Noi file la dosarul deţinutului Dumitru Iuga

16 Iun 2009   •   00:00

Ministerul de Interne
Strict secret
Departamentul Securităţii Statului
Exemplar unic
U.M. 0632/5a/1 Bucureşti
Nr. 00107
16.06.1989

Raport
Deţinutul Iuga Dumitru, condamnat CSS, a venit prin transfer de la Penitenciarul Aiud, pentru tratament la Spitalul Penitenciar Jilava în luna mai 1989, fiind încadrat informativ şi cazat într-o cameră cu mijloace TO.

La Spitalul Penitenciar Jilava a avut o comportare necorespunzătoare, refuzând hrana şi tratamentul acordat, motivând că nu i se dau ţigări şi că el nu a cerut să vină la spital. Ur­mare a acestei atitudini, pentru a intimida cadrele şi a obţine satisfacerea doleanţelor sale, a inscripţionat pe pereţii camerei, fo­lo­sind săpun colorat, înscrisuri necores­pun­zătoare (Exemplu: Când mafia se teme ucide; camera (...) cameră de tortură; dr Mengele unde este?; Atenţie, domnilor, sunt deţinut politic, respectaţi-mi drepturile!).

Aceste aspecte au fost confirmate informativ şi prin mijloace TO. A fost vizitat de cele două fiice, Argentina şi Columbia, convorbirea fiind supravegheată de un subofiţer şi înregistrată. După vizită a fost transferat la Penitenciarul Bucureşti Jilava (încadrat informativ cu "Stan Du­mitru"), iar la 10.06.1989 a fost transfe­rat la Penitenciarul Aiud, unde pro­pun să fie trimise materialele obţinute des­pre el, în vederea conexării la DUI "Iorgu".
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii