x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Notă privindu-l pe ambasadorul Olandei la Bucureşti

Notă privindu-l pe ambasadorul Olandei la Bucureşti

05 Feb 2009   •   00:00

Deţineam date din care rezultă ca la data de 5 februarie 1989 a avut loc la domiciliul am­ba­sa­do­rului Olandei la Bucureşti o acţiune protocolară la care au participat mai mulţi cetăţeni români, fără a avea apro­bările forurilor competente.



În timpul acţiunii, am­basadorul a făcut cunoscută unora dintre participanţi intenţia sa de a organiza şi în viitor astfel de contacte oficiale, argumentând cu "bunele sale in­tenţii" de întărirea şi dezvoltarea pe această cale a relaţiilor culturale dintre România şi ţara sa. A afirmat că, în acest sens, a perfectat cu poetul Bogdan Lefter, aflat printre invitaţi, traducerea în vederea editării a unei antologii de versuri olandeze. Deşi i s-au explicat atât necesitatea oficia­lizării demersurilor pe lângă cetăţeni români, cât şi inuti­litatea cultivării relaţiilor cu unii aşa-zişi "disidenţi", care nu sunt şi nu pot deveni reprezentanţi em­blema­tici ai culturii române contemporane, diplomatul nu şi-a mo­dificat po­ziţia. Au mai fost prezenţi, printre alţii, poetul Mircea Dinescu, soţii Aurel şi Stela Covaci, Sanda Chiose, criticul Andrei Pleşu.
Document din volumul: Cartea Albă a Securităţii, Istorii literare şi artistice (1969-1989), Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1996

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii