x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Securitatea i-a monitorizat pe diplomaţi

Securitatea i-a monitorizat pe diplomaţi

18 Dec 2009   •   00:00

Printre documentele studiate de Comisia senatorială privind ac­ţiunile desfăşurate în revoluţia din decembrie 1989 s-au numărat şi rapoarte ale Securităţii.

Prezentăm în continuare informările realizate de direcţiile acesteia către "organele de Partid şi de Stat".

● "În ziua de 18.12. a.c., ora 15:00, la Ambasada SUA va avea loc o şedinţă a ambasadorilor statelor membre ale NATO, convocată din iniţiativa însărcinatului cu afaceri americane, Larry Napper, s-au obţinut date că în cadrul şedinţei se va discuta situaţia creată în urma evenimentelor de la Ti­mi­şoa­ra, precum şi a celor de la Braşov de săp­tă­mâna trecută"... "Diplomaţii francezi Jean Michel Dumond, prim-consilier, şi Delumeau Pascal, ataşat de presă, au perfectat întâlniri cu diplomaţii un­guri Rudas Erno, consilier, şi respectiv ataşatul de presă Boros Miklos, ce vor avea loc la Ambasada Un­ga­riei. Totodată, pentru diplomaţii vest-germani, între care însărcinata cu afaceri Geis­ler Kuss Christiane şi ata­şa­tul de presă Bramback Klauss, se vor deplasa la ora 13:00 la cantina Am­ba­sadei Un­ga­riei din Strada I.C. Frimu nr.20 pentru «a servi masa în compania co­le­gi­lor unguri». Ataşatul militar francez Dickes Bernard, împreună cu cei doi adjuncţi ai săi, a plecat la orele 10:00 cu autorutismul Aro CD-902 cu destinaţia Timişoara. De asemenea, Steers Howard şi Dennis Curry, ambii secretari I la secţia politică a Amba­sa­dei SUA, vor pleca la Timişoara la orele 13:00". (Dir. A III-a DSS/ Nota 00180755 din 18.12.1989).
l "Edward Lukas, ziarist englez, a intrat în ţară în ziua de 18.12. a.c. prin Otopeni, orele 19:40, declarând că este comerciant. A fost la ambasadă, a luat legătura cu ataşatul de presă Susan Laffey... va pleca la Timişoara." (Dir. A III-a DSS/ Nota 18 din 19.12.1989).

●  "...Este de menţionat că Sandahl Eric şi Benaxeteguy Bernard, ataşaţi militari adjuncţi la Ambasada Fran­ţei, au intrat în rândul demonstran­ţi­lor din faţa Hotelului Intercontinental. Ulterior, ei au fost reţinuţi cu alte elemente şi conduşi la organele de miliţie pentru cercetare... În rândul demonstranţilor de la Hotelul Intercontinental s-a aflat şi ambasadorul Olandei... A dat mai multor persoane numărul de telefon 33.25.27 de la re­şe­din­ţa sa, solicitându-le să-l sune pentru a-l informa cu desfăşurarea în con­tinuare a lu­cru­ri­lor. Totodată, el a afirmat că va telefona unor ziare din Olanda pentru a relata evenimentele, promiţându-le apoi interlocutorilor că singurul lucru pe care-l poate face pentru ei este de a le asigura protecţie la reşedinţa sa... La Ambasada Fran­ţei s-a primit un me­saj din partea pri­mului-ministru Mi­chel Rocard, prin care se cere am­ba­sa­dorului Jean Ma­rie Le breton să ţină per­manent des­chi­să misiunea diplomatică pentru pri­mirea eventualilor refugiaţi... Dintre corespondenţii stră­ini acreditaţi la Bucureşti au transmis calomnioase în­deosebi cei ai agen­­ţiei TASS". (Dir. A III-a DS /Nota 00180762 din 22.12.1989).
Raportul Comisiei senatoriale privind acţiunile desfăşurate în revoluţia din decembrie 1989, vol. I, p. 33-34

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii