Printre documentele studiate de Comisia senatorială privind acţiunile desfăşurate în revoluţia din decembrie 1989 s-au numărat şi rapoarte ale Securităţii.
Prezentăm în continuare informările realizate de direcţiile acesteia către "organele de Partid şi de Stat".
● "În ziua de 18.12. a.c., ora 15:00, la Ambasada SUA va avea loc o şedinţă a ambasadorilor statelor membre ale NATO, convocată din iniţiativa însărcinatului cu afaceri americane, Larry Napper, s-au obţinut date că în cadrul şedinţei se va discuta situaţia creată în urma evenimentelor de la Timişoara, precum şi a celor de la Braşov de săptămâna trecută"... "Diplomaţii francezi Jean Michel Dumond, prim-consilier, şi Delumeau Pascal, ataşat de presă, au perfectat întâlniri cu diplomaţii unguri Rudas Erno, consilier, şi respectiv ataşatul de presă Boros Miklos, ce vor avea loc la Ambasada Ungariei. Totodată, pentru diplomaţii vest-germani, între care însărcinata cu afaceri Geisler Kuss Christiane şi ataşatul de presă Bramback Klauss, se vor deplasa la ora 13:00 la cantina Ambasadei Ungariei din Strada I.C. Frimu nr.20 pentru «a servi masa în compania colegilor unguri». Ataşatul militar francez Dickes Bernard, împreună cu cei doi adjuncţi ai săi, a plecat la orele 10:00 cu autorutismul Aro CD-902 cu destinaţia Timişoara. De asemenea, Steers Howard şi Dennis Curry, ambii secretari I la secţia politică a Ambasadei SUA, vor pleca la Timişoara la orele 13:00". (Dir. A III-a DSS/ Nota 00180755 din 18.12.1989).
l "Edward Lukas, ziarist englez, a intrat în ţară în ziua de 18.12. a.c. prin Otopeni, orele 19:40, declarând că este comerciant. A fost la ambasadă, a luat legătura cu ataşatul de presă Susan Laffey... va pleca la Timişoara." (Dir. A III-a DSS/ Nota 18 din 19.12.1989).
● "...Este de menţionat că Sandahl Eric şi Benaxeteguy Bernard, ataşaţi militari adjuncţi la Ambasada Franţei, au intrat în rândul demonstranţilor din faţa Hotelului Intercontinental. Ulterior, ei au fost reţinuţi cu alte elemente şi conduşi la organele de miliţie pentru cercetare... În rândul demonstranţilor de la Hotelul Intercontinental s-a aflat şi ambasadorul Olandei... A dat mai multor persoane numărul de telefon 33.25.27 de la reşedinţa sa, solicitându-le să-l sune pentru a-l informa cu desfăşurarea în continuare a lucrurilor. Totodată, el a afirmat că va telefona unor ziare din Olanda pentru a relata evenimentele, promiţându-le apoi interlocutorilor că singurul lucru pe care-l poate face pentru ei este de a le asigura protecţie la reşedinţa sa... La Ambasada Franţei s-a primit un mesaj din partea primului-ministru Michel Rocard, prin care se cere ambasadorului Jean Marie Le breton să ţină permanent deschisă misiunea diplomatică pentru primirea eventualilor refugiaţi... Dintre corespondenţii străini acreditaţi la Bucureşti au transmis calomnioase îndeosebi cei ai agenţiei TASS". (Dir. A III-a DS /Nota 00180762 din 22.12.1989).
Raportul Comisiei senatoriale privind acţiunile desfăşurate în revoluţia din decembrie 1989, vol. I, p. 33-34