x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională 10 Mai – Ziua Naţională a României

10 Mai – Ziua Naţională a României

09 Mai 2009   •   00:00

La 9 mai 1877, Mihail Ko­gă­l­niceanu, ministrul de Externe al Principatelor Române, a citit în Parlament Declaraţia de Independenţă a României, semnată cu sângele românesc, vărsat pe câmpiile Bulgariei şi recunoscută la Congresul de pace de la Berlin.



10 Mai, prin tradiţie, a fost sărbătorită ca Ziua Regelui, persoana care a purtat Coroana, simbolul Ro­mâ­niei independente. Coroana României este singura co­roa­nă regală din lume turnată nu din metale preţioase, ci din oţelul tunurilor inamice, capturate în Războiul de Independenţă din 1877-1878. La 23 august 1944, Regele Mihai I al Ro­mâniei a citit la radio

Comunicatul istoric care anunţa lu­mii trecerea României în tabăra aliaţilor ei fireşti, de­mocraţiile occidentale. A sosit momentul să facem cunoscut adevărul: după 23 august 1944, zeci de mii de români şi-au dat viaţa pe front la cuvintele Majestăţii Sale, dar sacrificiul lor a fost folosit pentru instaurarea prin forţă a sistemului stalinist. 23 august, actuala zi naţională a Repu­blicii "Socialiste" România a fost prezentată timp de 40 de ani ca o acţiune şi victorie exclusivă a PCR.

Adevărata ZI NAŢIONALÂ A ROMÂNIEI - 10 MAI - a fost interzisă în ţară de partidul comunist, sprijinit "frăţeşte" de tancurile lui Stalin, dar a rămas în inimile românilor şi a fost sărbătorită de-a lungul a peste 40 de ani de patrioţii din diaspora românească. Alăturându-se tradiţiei continuate de Exilul românesc,

Gruparea România Liberă cere ca 10 Mai să redevină şi să fie declarată în mod oficial Ziua Naţională a României şi cheamă toţi fiii şi fiicele României să sărbătorim această zi ca Zi Naţională a României, a noastră, a tuturor. La 10 Mai 1989, albul să fie semnul de unire şi forţă românească, să purtăm brasarde cu culorile naţionale şi drapelele cu adevărata noastră stemă, lozinci cu cuvintele: Libertate şi Independenţă şi să cântăm; "Deşteaptă-te, Române!".

Facem apel la toţi cei care sunt alături de noi şi înţeleg tragedia naţională a poporului român ca, în 10 Mai 1989, la ora 18:00, să se alăture demonstraţiei noastre paşnice din faţa ambasadelor RSR. (Textul a fost citit la congresul Partidului Radical Italian desfăşurat la Budapesta pe 19 aprilie, de către un grup de iniţiativă, în numele "României Libere").
Lupta, nr. 121/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: româniei din presa internaţională