La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe al Principatelor Române, a citit în Parlament Declaraţia de Independenţă a României, semnată cu sângele românesc, vărsat pe câmpiile Bulgariei şi recunoscută la Congresul de pace de la Berlin.
10 Mai, prin tradiţie, a fost sărbătorită ca Ziua Regelui, persoana care a purtat Coroana, simbolul României independente. Coroana României este singura coroană regală din lume turnată nu din metale preţioase, ci din oţelul tunurilor inamice, capturate în Războiul de Independenţă din 1877-1878. La 23 august 1944, Regele Mihai I al României a citit la radio
Comunicatul istoric care anunţa lumii trecerea României în tabăra aliaţilor ei fireşti, democraţiile occidentale. A sosit momentul să facem cunoscut adevărul: după 23 august 1944, zeci de mii de români şi-au dat viaţa pe front la cuvintele Majestăţii Sale, dar sacrificiul lor a fost folosit pentru instaurarea prin forţă a sistemului stalinist. 23 august, actuala zi naţională a Republicii "Socialiste" România a fost prezentată timp de 40 de ani ca o acţiune şi victorie exclusivă a PCR.
Adevărata ZI NAŢIONALÂ A ROMÂNIEI - 10 MAI - a fost interzisă în ţară de partidul comunist, sprijinit "frăţeşte" de tancurile lui Stalin, dar a rămas în inimile românilor şi a fost sărbătorită de-a lungul a peste 40 de ani de patrioţii din diaspora românească. Alăturându-se tradiţiei continuate de Exilul românesc,
Gruparea România Liberă cere ca 10 Mai să redevină şi să fie declarată în mod oficial Ziua Naţională a României şi cheamă toţi fiii şi fiicele României să sărbătorim această zi ca Zi Naţională a României, a noastră, a tuturor. La 10 Mai 1989, albul să fie semnul de unire şi forţă românească, să purtăm brasarde cu culorile naţionale şi drapelele cu adevărata noastră stemă, lozinci cu cuvintele: Libertate şi Independenţă şi să cântăm; "Deşteaptă-te, Române!".
Facem apel la toţi cei care sunt alături de noi şi înţeleg tragedia naţională a poporului român ca, în 10 Mai 1989, la ora 18:00, să se alăture demonstraţiei noastre paşnice din faţa ambasadelor RSR. (Textul a fost citit la congresul Partidului Radical Italian desfăşurat la Budapesta pe 19 aprilie, de către un grup de iniţiativă, în numele "României Libere").
Lupta, nr. 121/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer
Citește pe Antena3.ro