x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională A dispărut Doina Cornea?

A dispărut Doina Cornea?

12 Mai 2009   •   00:00

Doina Cornea a dispărut de la domiciliul ei din Cluj de la jumătatea lunii aprilie, comunică o depeşă a agenţiei ADFP de la Viena, în 9 mai a.c., din surse diplomatice, acreditate la Bucureşti.



O telegramă, semnată de Danielle Mitterand, a fost expediată la 10 mai preşedintelui RSR, în care se cer lămuriri în legătură cu soarta opozantei de la Cluj. Preşedintele Federaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului, dl Daniel Jacobi, a lansat un apel către toate ligile na­ţio­nale, pentru o acţiune concertată în sprijinul Doinei Cornea.
Opozanta Doina Cornea este invita­tă în luna iunie la Paris, iar la 3 iulie la Par­lamentul European de la Strasbourg.

● Comitetul de susţinere Doina Cornea (La Fajne lesterps - 16420 Brigueil - France) anunţă că Doina Cornea a transmis, la începutul lunii aprilie, dorinţa de a împărţi premiul atribuit ei de Fundaţia daneză pentru pace (şi ridicat de fiica ei, Ariadna Combes) cu poeţii Dan Deşliu şi Mircea Dinescu.

● Dan Deşliu se află din nou la domiciliul său din Bucureşti. Într-o conversaţie telefonică de un minut, el a putut transmite că a încetat greva foamei după trei săptămâni (a început-o la 17 martie), din pricina tulburărilor de vedere şi "a altor tulburări".
A apucat să mai spună că este păzit de un miliţian cu arma în mână!...
Telefonul lui Mircea Dinescu şi cel al lui Dan Deşliu continuă să sune în gol...
O depeşă AFP de la începutul lunii aprilie anunţa că Pen-Clubul Francez i-a cooptat pe cei doi poeţi români ca membri de onoare asociaţi.

● La 27 aprilie, cu ocazia discursului inaugural al unei expoziţii de arhitectură la Londra, Prinţul Charles a atacat violent distrugerea Bucureştiului şi planul de "sistematizare" al re­gi­mului de la Bucureşti. Nu poţi rămâne tăcut, a spus el, când tradiţiile ţă­ră­neşti şi clădirile istorice sunt distruse pentru a face loc "unei aşa-zise mo­dernităţi uniforme şi terne ca moar­tea". Interesul crescând al opiniei pu­blice britanice faţă de ceea ce se pe­trece în România se explică prin faptul că în această ţară "apare spectrul teribil al unei societăţi întregi pe cale să-şi piardă rădăcinile".

● Corneliu Mănescu şi Gheorghe Apostol - transmite Europa Liberă - sunt interogaţi zilnic şi li se refuză asistenţa medicală. Se ştie că fostul ministru de Externe e foarte bolnav. O veste de ultimă oră anunţă că şi el a fost mutat din locuinţa sa. Cât despre Apostol, acesta este ameninţat cu mutarea la Panciu, de unde este originară actuala sa soţie.

● Autorităţile RSR refuză viza de intrare în România a dr Ionel Cană, astăzi exilat în USA, care in­ten­ţio­nează să-şi vadă tatăl bolnav.
Dr Ionel Cană este cofondatorul Sindicatului liber SLOMR din februa­rie 1979 şi care, în urma ne­nu­mă­ratelor persecuţii, a fost nevoit să-şi părăsească ţara.
Lupta, nr. 121/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională