x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Acces sever limitat la graniţa românească

Acces sever limitat la graniţa românească

19 Noi 2009   •   00:00

Chicago Sun-Times titra la 19 no­iem­­­brie 1989, în ajunul celui de-al XIV-lea Congres al PCR, că frontiera românească dinspre Ungaria reformatoare era supusă unor controale strânse.

"Budapesta, Ungaria. România a impus controale de securitate şi restricţii de călătorie pentru persoanele care doresc să intre sau să iasă din ţară. Potrivit pasagerilor, Poliţia de la Frontiera cu Ungaria îi cobora pe români din trenurile care ieşeau din ţară şi îi întorcea pe mulţi din drum.  

Restricţiile care preced Congresul Partidului Comunist au fost impuse vineri. Pasagerii aflaţi într-unul din trenurile oprite spun că cel puţin 70 de persoane au fost date jos, o parte din acestea fiind supusă per­che­ziţiilor corporale. Preşedintele ro­mân, Nicolae Ceauşescu, respinge reformele politice şi economice care au cuprins Ungaria şi alte ţări aliate României în Pactul de la Varşovia.

Tanjug, agenţia iugoslavă de presă, spune că la graniţă automobilele cu numere străine de înmatriculare sunt controlate de vameşi. Măsurile de securitate au fost înăsprite pe tot teritoriul ţării, controlul actelor fiind efectuat la aeroporturi, în gări şi autogări. Relaţiile româno-maghiare erau dificile şi înainte ca guvernul lui Ceauşescu să îşi afirme poziţia contra reformelor.

Ungaria acuză România de discriminare împotriva celor 1,7 mi­lioane de etnici maghiari care trăiesc aici, acestora fiindu-le în­călcate drepturile esenţiale de minoritate. Ceauşescu nu s-a confruntat cu nici un fel de critici din interiorul Parti­dului Comunist în timpul pregătirii congresului, care va începe mâine.

Analiştii spun că o parte a membrilor de nivel mediu ai partidului spri­jină reformele, dar nu ar îndrăzni niciodată să îşi exprime public opo­ziţia faţă de liderul partidului. Însă câţiva suporteri ai disidenţilor, Doina Cor­nea, care se află acum în greva foamei, şi Dan Petrescu, care a fost arestat la 30 octombrie, au solicitat delegaţilor simpli de la Congres să se opu­nă realegerii lui Ceauşescu. Ceau­şescu acuză Ungaria reformistă, Polonia şi alte ţări de «slăbirea poziţiei so­cialiste şi deschiderea căii pentru res­tau­rarea capitalismului sub diverse forme»."


CĂTRE O NOUĂ EUROPĂ - INDEZIRABILI LA BUCUREŞTI
Despre atmosfera tensionată din ţară scria şi Berna G. Harbour în coti­dianul El País. Ziariştii străini fie nu erau lăsaţi să intre în ţară, fie erau ve­rificaţi la sânge.

"În timp ce zeci de bărbaţi dubioşi patrulau în interiorul aeroportului nescăpându-i din ochi pe jurnaliştii tocmai aterizaţi, agenţii vamali verificau bagajele. Milimetru cu mili­metru, agenţii studiau fiecare hârtiuţă pentru a elimina orice suspiciune. Prin mâinile lor au trecut zecile mele de pagini de notiţe, numere de telefon, chiar şi secţiunea de ştiri internaţionale şi cea de editoriale din El País, fiind confiscate fără ezitare.       

Aceeaşi scenă s-a repetat şi cu ceilalţi colegi prezenţi, şi cu cei ajunşi cu o zi înainte la Bucureşti, cu ocazia începerii Congresului Partidului Co­mu­nist Român. Alţi 35 de ziarişti nici nu au putut intra în ţară, nefiindu-le acordate vizele, printre care s-a numărat şi corespondentul El País pentru Europa de Est, Hermann Tertsch. În mapele jurnaliştilor au rămas doar programul oficial al Congresului, editat de guvernul român, şi câteva caiete noi. O cameră de luat vederi ascunsă ne înregista, urân­du-ne bun venit la Bucureşti."
GRANIŢA ÎNCHISĂ ÎN AJUNUL CONGRESULUI
The Washington Post relata evenimente incredibile legate de participarea străinilor la cel de-al XIV-lea Congres al PCR. Astfel, delegaţilor germani la congres li s-a interzis să zboare spre Bucureşti cu Tarom.

"Oficialităţile române au interzis in­trarea în ţară a unor reporteri străini care aveau ca sarcină aco­pe­ri­rea Congresului Partidului Comunist şi au restricţionat intrarea şi ieşirea din ţară. Şeful redacţiei din Viena a agenţiei franceze de presă, Agence France-Presse, a fost declarat in­de­zi­ra­bil de autorităţile române şi i-a fost interzis accesul în ţară. Joi, unui alt jurnalist francez i-a fost interzisă intrarea în România.

Un jurnalist iugoslav, cunoscut pentru poziţiile sale critice la adresa lui Nicolae Ceauşescu, spune că nici lui nu i s-a acordat permisiunea de a intra în ţară pentru a acoperi Congresul, care va începe luni. Sub regimul intransigent al lui Ceauşescu, din 1964 şi până acum, România este ţara din blocul estic care s-a opus cel mai vehement oricărei reforme politice. Ceauşescu chiar le-a cerut aliaţilor din Pactul de la Varşovia să intervină pentru a bloca în Polonia preluarea pu­terii de către «Solidaritatea».

Sâmbătă, guvernul a impus res­tric­ţii severe la graniţă şi a lărgit măsurile de siguranţă din interiorul ţării. Agen­ţia de ştiri din Germania de Est, ADN, transmite că oficialilor est-germani li s-a interzis să zboare spre Bucureşti cu compania ro­mâ­neas­că Tarom. ADN a mai transmis că poliţia de frontieră din România a oprit pentru câteva ore la graniţă câţiva corespondeţi străini veniţi la Bucureşti pentru a transmite ştiri de la congres. Se pare că, astăzi, res­tric­ţiile de călătorie au fost slăbite."


PE AICI NU SE TRECE
În La Reppublica din 19 noiembrie 1989, Leonardo Coen scria la rândul său despre închiderea graniţelor româno-maghiare şi despre limitarea accesului turiştilor străini în ţară.

"Cererile de călătorie sunt aproape toate respinse. România a închis gra­niţele cu Ungaria, potrivit unei ştiri de la Radio Budapesta. Informaţiile con­fir­mă faptul că frontiera dintre Un­garia şi România nu poate fi trecută din nici o parte şi că, pe la cele cinci puncte principale de tranzit între cele două ţări, toţi turiştii sunt trimişi înapoi fără nici o explicaţie. România nu a informat Ungaria despre mo­ti­vele acestei decizii, măsura fiind proba­bil legată de Congresul Partidului Comunist din România."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională